More

    Nostalgische programma’s zijn terug in: welke willen wij absoluut terugzien?

    -

    Nu het voormalige programma ‘De Droomfabriek’ terug is op VRT1 lijkt het alsof zenders meer en meer inzetten op het terugbrengen van nostalgische programma’s. Van welke programma’s zouden wij graag een comeback zien?

    Veel programma’s keren na jaren terug, in een nieuwe versie met (vaak) nieuwe presentatoren. Bart Peeters keert wel terug in ‘De Droomfabriek’, maar met een nieuwe sidekick Gloria Monserez. De versie in 2024 is al het 8ste seizoen, de eerste 7 seizoenen werden uitgezonden van 1989 tot 1999, ook op de openbare omroep. De afgelopen jaren werden al vaker oude programma’s van onder het stof gehaald, zoals ‘Tien om te zien’ en ‘Big Brother’ die sinds 2021 opnieuw is teruggekeerd.

    Het huidige tv-landschap in Vlaanderen

    Het huidige tv-landschap in Vlaanderen is al enkele jaren gelijk; de drie grote zenders VTM, VRT1 en Play4 bieden al jaren de grootste producties, met hier en daar een opfrissing van het merk. Daarnaast hebben de mediagroepen nog wat kleine zenders zoals; Canvas,VTM2, Play5… . Kinderzender Ketnet heeft bijna monopolie onder de kleinsten, VTM probeerde met ‘VTMKids’ nog ietwat tegenstand te bieden maar die zender ging in 2023 de hort op.

    Vroeger stond tv vooral voor amusement en glitter en glamour met shows zoals ‘De Soundmixshow’. Tv-shows waren de key, maar ook humoristische programma’s waren ferventer aanwezig. Tegenwoordig ligt de focus vooral op Vlaamse fictie, spelprogramma’s en competities zoals ‘The Voice van Vlaanderen’, ‘De Mol’ en ‘The Masked Singer’.  

    Expeditie Robinson

    In Nederland is ‘Expeditie Robinson’ een jaarlijkse vaste kijkcijferbom, waarin elk jaar bekende Nederlanders proberen te overleven op een eiland. Tot 2012 was dit een coproductie met België, waarin in 2018 er een eenmalige terugkeer was met Bartel Van Riet als presentator. Ook onder andere Roos Van Acker en Evi Hanssen presenteerden in het verleden al het programma. Het format werd bedacht door een Britse man, en werd vernoemd naar de zeeman Robinson Crusoe die na een schipbreuk op een onbewoond eiland terechtkomt, en daar probeert te overleven. De deelnemers leven in twee groepen; ‘Kamp Noord’ en ‘Kamp Zuid’. Door middel van proeven wordt er gestreden tussen de groepen. Bij de eliminatieproef moet de groep die verliest naar de eilandraad. Daar wordt gestemd wie de expeditie moet verlaten. Tot er slechts 3 of 4 deelnemers over zijn, die strijden voor de titel van ‘Robinson’.

    Idool

    Idool was voor de komst van ‘The Voice van Vlaanderen’ hét programma om op zoek te gaan naar het beste zangtalent van ons land. Onder andere Natalia, Wim Soutaer, Brahim, Sandrine Van Handenhoven, Kato Callebaut en Maureen Vanherbergen werden bekend door het zangprogramma. Er waren in het totaal vier Vlaamse edities (2003, 2004, 2007 & 2011), waarbij de presentatie telkens in handen was van de broers Kris en Koen Wauters. Men deed eerst auditie voor een vierkoppige jury, waarbij de kandidaat een nummer naar keuze zong met uitsluitend het gebruik van zijn of haar stem en eventueel onder begeleiding van een eigen instrument. Een band of een instrumentale versie van het liedje is dus niet aanwezig zoals in ‘The Voice van Vlaanderen’. Kandidaten die goed genoeg zongen en eruit zagen als een ‘idol’ mochten door naar de volgende ronde. Deze hield meestal een soort ‘bootcamp’ in of een ander format. De beste zangers en zangeressen stroomden uiteindelijk door naar de liveshows waar één van hun gekroond werd tot ‘idol’.

    Kids Top 20

    Kids Top 20 is een van oorsprong Nederlands programma, die ook 7 jaar lang in België werd gemaakt en uitgezonden. Het kinderprogramma werd van 2003 tot 2010 op VTM uitgezonden met presentatrice Ellen Dufour. Het format draait rond muziek, waarbij er iedere week een bepaalde hitlijst naar voor komt. Die ‘Kids Top 20-chart’ is gebaseerd door middel van stemmen van kinderen. Deze werd gepresenteerd aan de hand van een studioshow waar ook sommige artiesten langskwamen en live performden.

    Mijn pop-up restaurant

    In dit realityprogramma van VTM gingen een aantal koppels de ultieme strijd aan in verschillende steden. Ze openden hun eigen pop-up restaurant met elk hun eigen touch, en probeerden zo de jury en de kijker te overtuigen van hun kunnen. De winnaar kreeg een geldbedrag van maar liefst 50 000 euro. Het programma liep van 2014 tot 2017, met Evi Hanssen als presentatrice. De jury bestond de laatste 2 seizoenen uit Sergio Herman, Sepideh Sedaghatnia en Gert Verhulst. Het trio zorgde tijdens de afleveringen wel vaker voor hilarische momenten tijdens hun bezoekjes aan de restaurants. De laatste 2 seizoenen kon het programma op veel kijkcijfers rekenen, en ook online was het programma populair. Doorheen de verschillende weken kwamen professionals uit het vakgebied langs die dan 2 restaurants nomineerden die mogelijks hun restaurant moesten sluiten. De kijker besliste dan uiteindelijke wie open bleef en wie niet. Dit ging zo door tot de uiteindelijke finale, wanneer er een winnaar uit de bus kwam. Jan en Nele, eindigden in seizoen 3 op de 4de plaats met hun pop-up ‘Mémé Gusta’. De dag van vandaag bestaat het concept nog steeds en hebben ze al jaren hun eigen ‘Mémé Gusta’ in het centrum van Gent.

    Peking Express

    In dit reisprogramma liften verschillende koppels door een bepaald exotische streek om hun einddoel te bereiken. Van 2004 tot 2017 was dit een coproductie tussen Vlaanderen en Nederland. De serie kwam in Vlaanderen op tv op het toenmalige VT4 en Q2.

    Familieraad

    Als er iets mist in het huidige tv-landschap zijn het wel de leuke spelshows. Familieraad was één van die spelprogramma’s die een vast format was op commerciële zender VTM. Het kreeg uiteindelijk 8 seizoenen, beginnend in 1990. Koen Wauters en Jo De Poorter waren de toenmalige presentatoren van de show. In 2014 werd het programma 1 seizoen teruggehaald met Chris Van Den Durpel als host. De spelrondes bestaan uit het raden van wat de meest voorkomende antwoorden zijn op alledaagse vragen. Een voorbeeld: “Wat vinden mannen het aantrekkelijkst bij vrouwen?”. Elke aflevering bevatte 2 teams van familieleden die het tegen elkaar opnamen, soms waren dat ook bekende Vlamingen met hun familie.

    Bananasplit

    Een vleugje komedie en humor wordt op alle zenders een beetje gemist tegenwoordig. Vroeger had je op VT4 ‘Bananasplit’ gebaseerd op, jawel een Nederlands format. De Vlaamse versie van dit verborgen-camera-programma werd gepresenteerd door Peter Van Asbroeck en Hans Otten. Helaas kwam de show maar één jaar op de buis, en werd daarna in alle stilte weer afgevoerd. Zonde, want soms kon je er wel goed mee lachen. Anno 2024 is er helaas veel minder aanvaardbaar dan vroeger, dus het is nog maar de vraag of zo’n format de terugweg naar televisie zou vinden.

    Tegen de sterren op

    Wie deze niet kent heeft heel lang onder een steen geleefd. Het überpopulaire sketchprogramma van VTM was jarenlang een vaste waarde. In totaal werden er 91 afleveringen gemaakt over 8 jaar, met ook 2 liveshows in de Lotto Arena. De show kende zijn vaste acteurs die ook hun vaste typetjes hadden om te imiteren zoals; Barbara Sarafian, Nathalie Meskens, Guga Baúl, Chris Van Espen, Jonas Van Geel en Walter Baele. De typetjes werden wereldwijd bekend in Vlaanderen en gingen vaak viral. Een reden meer dus voor nieuwe typetjes anno 2024!

    Pubers van streek

    Pubers zijn van alle tijden. Het concept in ‘Pubers van streek’?, 2 ‘onhandelbare’ pubers gingen voor een bepaalde tijd naar een streng gastgezin. Zo hopen de ouders dat ze door de dagelijkse discipline en routines, meer respect krijgen voor hun moeder en vader. De gastgezinnen bevonden zich niet in België maar in andere landen, waar vooral een andere cultuur met andere normen en waarden het gastgezin vormt. De ‘nieuwe’ strikte regels zorgden voor confrontaties en nieuwe inzichten van onder andere; roken, drank, huiswerk en seks. De dag van vandaag zou de ‘jeugd van tegenwoordig’ zeker ook een dergelijke ervaring kunnen gebruiken!

    Help mijn man is een klusser!

    ‘Leading man’ van in de gloriejaren van VT4 was Peter Van Asbroeck. Met Peter op je televisiescherm werd er gegarandeerd gelachen. Ook in het programma ‘Help, mijn man is een klusser!’ was hij presentator. Hij ging langs bij gezinnen waar verbouwingswerken nauwelijks opschieten omdat de man des huizes het ietwat te lang laat liggen. Het klusteam en Peter proberen van de ‘onafgewerkte’ woning terug een leefbare plek te maken. De oorspronkelijke versie wordt nog altijd gemaakt en uitgezonden op het Nederlandse RTL, met John Williams als host.

    Wat brengt de toekomst?

    Met de steeds meer opkomende populariteit van de streamingsplatformen moeten zenders steeds meer kijken naar nieuwe formats en ideeën voor nieuwe programma’s. Men focust steeds meer op reality-tv, interactie en fictie van eigen bodem. Al meer dan 70 jaar kunnen we televisie kijken, het was het begin van een nieuwe vorm van entertainment en informatie. Wat vroeger vaak alleen nieuwsuitzendingen en documentaires waren, is er nu het walhalla van alles en nog wat. Pauzeren, opnemen, uitgesteld kijken, de mogelijkheden groeiden met de jaren.

    Er zijn al heel wat wijzingen geweest in het televisieaanbod van heel wat zenders. Reality-tv is momenteel overal; uit het leven gegrepen beelden, die de ‘realiteit’ weergeven. Denk maar aan; ‘De Verhulstjes’, ‘Love Island’ en ‘Niveau 4’. Normen en waarden zijn ondertussen ook al wat veranderd, waarbij de publieke opinie een belangrijke rol speelt. Zo werd deze week het VTM-programma ‘Back to Reality’ met Astrid Coppens en Natalia afgevoerd wegens de vele negatieve commentaren na de eerste aflevering.

    De toekomst brengt waarschijnlijk nog heel wat moois op de beeldbuis, al moet de inspiratie toch ooit op zijn. Dat merk je al in het aanbod van verschillende zenders, waarbij de concepten vaak mengels zijn van al bestaande programma’s. Wij zijn alvast benieuwd of we van één van bovenstaande programma’s nog een terugkeer mogen verwachten.

    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer

    Advertentie