More

  Baldur’s Gate 3 is de grote winnaar op de BAFTAs

  -

  Op donderdagavond 11 april vonden de 20e British Academy Games Awards plaats. De Belgische game Baldur’s Gate had voor de zoveelste keer een hele reeks nominaties. Deze keer zijn het er maar liefst 11. Ook de Finse horror-game Alan Wake 2 en Marvel’s Spider-Man 2 trokken met heel wat nominaties naar de Queen Elisabeth Hall in London. Maar wie heeft er uiteindelijk de meeste trofeeën mee naar huis mogen nemen?

  Marvel’s Spider-Man 2

  Deze game van Sony Entertainment was genomineerd voor maar liefst 9 awards. Ze namen er echter slechts 1 mee naar huis. Het was wel een hele grote prijs want Nadji Jeter won Beste Acteur in een Hoofdrol voor zijn vertolking van Miles Morales. Dit was de tweede keer dat hij genomineerd werd in deze categorie voor deze rol. De andere genomineerden waren zijn collega Spider-Man Yuri Lowenthal, Cameron Monaghan van Star Wars: Jedi Survivor en Amelia Tyler, Samantha Béart en Neil Newbon uit Baldur’s Gate 3.

  Spider-Man 2 was eveneens genomineerd voor: Beste Animatie, Beste Game, Beste Geluid, Beste Game Design, Beste Muziek, Beste Acteur in een Bijrol, de Publieksprijs en Technische Verdienste.

  Alan Wake 2

  Nog een grote kanshebber was de horror survival game Alan Wake 2 van het Finse bedrijf Remedy Entertainment. Zij mochten uiteindelijk 2 awards mee naar huis nemen, die voor Beste Geluid en Beste Aristieke Prestatie. Daarnaast was de game ook nog genomineerd voor: Beste Animatie, Beste Game, Beste Muziek, Beste Narratief, Beste Acteur in een Bijrol en Beste Technologische Verdienste.

  Viewfinder

  Ook de indie puzzelgame Viewfinder van Sad Owl Studios won 2 prijzen, die voor Beste Britse Game en Beste originele Intelectueel Property (IP). Daarnaast was het ook genomineerd voor Beste Debuut en Beste Game Design.

  Super Mario Bros. Wonder

  Een andere game die 2 van hun 4 nominaties heeft kunnen verzilveren was de Nintendo game Super Mario Bros. Wonder. Deze won de prijzen voor beste Familie Game en beste Multiplayer Game. Daarbovenop maakten ze kans op de prijs voor Beste Animatie en Beste Game.

  Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

  Die andere iconische Nintendo game, de Legend of Zelda, had weliswaar meer nominaties maar heeft er daar slechts 1 van kunnen verzilveren. Ze wonnen Beste Technologische Verdienste maar haalden het niet in de 6 andere categorieën. Deze waren: Beste Geluid, Beste Game, Beste Game Design, Beste Muziek, Beste Narratief en de Publieksprijs.

  Hi-Fi Rush

  De prijs voor Beste Animatie ging naar Hi-Fi Rush van het Japanse bedrijf Tango Gameworks. Daarnaast had het nog 4 andere nominaties, namelijk voor: Beste Artistieke Verdienste, Beste Geluid, Beste Familie Game en Beste Nieuwe IP.

  Honourable Mentions

  Natuurlijk waren er ook verschillende games die slechts 1 prijs mee naar huis namen:

  • Venba won Beste Debuut
  • Cyberpunk 2077 won Beste Evolutie
  • Tschia won de ‘Game Beyond Entertainment’ Award
  • Dave the Diver won Beste Game Design

  Star Wars: Jedi Survivor had maar liefst 6 nominaties (Beste acteur in een hoofdrol, beste acteur in een bijrol, animatie, audio achievement, beste muziek en beste narratief) maar kon spijtig genoeg geen enkele hiervan verzilveren.

  De prestigieuze Special Award ging dit jaar naar het Britste goede doel SpecialEffect. Deze organisatie stelt alles in het werk om gamen open te stellen voor wie dat maar wil. Met behulp van gespecialiseerde technologie maken ze de games zo toegankelijk mogelijk te maken, ongeacht eventuele beperkingen van degene die ze willen spelen. Voor dit werk zijn ze nu dus beloond!

  Baldur’s Gate 3

  En dan rest alleen nog maar Baldur’s Gate 3 van Larian Studios uit Gent. De videogame die al maandenlang de grote winnaar is bij alle video game awards. Ook bij de BAFTAs werd het een heuse sweep want de Belgische game mocht maar liefst 5 prijzen mee naar huis nemen, waaronder de Publieksprijs en die voor Beste Game. Daarbovenop wonnen ze Beste Muziek, Beste Narratief en Beste acteur in een Bijrol. Deze werd gewonnen door Andrew Wincott voor zijn vertolking van de duivel Raphaël. Ook Tracy Wiles, die Jaheira speelt in dezelfde game, was hiervoor genomineerd samen met Tony Todd uit Spider-Man 2, Debra Wilson uit Star Wars: Jedi Survivor, Ralph Ineson uit Final Fantasy XVI en Sam Lake uit Alan Wake 2.

  Daarmee zijn ze dus ook de enige game die het merendeel van hun nominaties heeft kunnen verzilveren. De prijzen die ze niet mee naar huis hebben kunnen nemen waren: Beste Aristieke Verdienste, Beste Multiplayer Game, en Beste Acteur in een Hoofdrol. Voor deze laatste prijs hadden ze nochtans 3 kanshebbers: de Verteller Amelia Tyler en de companions Neil Newbon (Astarion) en Samantha Béart (Karlach).

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie