More

  Beeld: Play 4

  Gilles De Coster over ‘De Mol’ 2024: ‘Ik zou heel veel opdrachten niet durven’

  -

  Het nieuwe seizoen van ‘De Mol’ zorgt er vanaf 24 maart weer voor dat we voor ons televisiescherm gekluisterd zullen zitten. Dit jaar nam de veelzijdige presentator Gilles De Coster zijn kandidaten mee naar Sicilië en nee, er gaat geen Bekende Vlaming mee. Acteur Matteo Simoni, die vorig jaar de grootste plottwist van de reeks vormde, verscheen wel in de eerste teaser van het nieuwe seizoen. Seizoen 12 zal ongetwijfeld weer verrassende wendingen bevatten en waarschijnlijk hebben die iets te maken met ‘twee’.

  Wat mogen we verwachten?

  Gilles De Coster: “De campagne gaat dit jaar over iets anders dan Matteo, natuurlijk. We hebben op een aantal gebouwen het logo van ‘De Mol’ met een twee erin geprojecteerd, dus daar moeten de mensen het voorlopig mee doen. Het is belangrijk dat je zoiets hebt waar je de nieuwsgierigheid mee prikkelt. Ook omdat dit ondertussen het twaalfde seizoen is.”

  Vorig jaar hebben jullie Matteo Simoni meegenomen. Stel dat je opnieuw een bekende persoon zou mogen meenemen, nationaal of internationaal, wie zou dan een gedroomde kandidaat zijn?

  “Ik ging eerst zeggen: altijd opnieuw Matteo, maar dan hopelijk wat langer. Ik ben nog altijd heel benieuwd hoe dat zou zijn geweest. Eender wie? Dan doen we Beyoncé. Vooral ook om te zien hoe de negen andere kandidaten daar mee zouden omgaan. Of Tay Tay (Taylor Swift, red.) misschien. Beyoncé is gewoon zo’n icoon en ik wil haar ook wel eens onnozele dingen zien doen zoals de andere kandidaten. Ja, doe toch maar Beyoncé.”

  Het logo van ‘De Mol’ werd geprojecteerd in Gent / Beeld: Play 4

  Zou je zelf ooit deelnemen?

  “Nee, omdat ik een schijtluis ben. Ik zou heel veel opdrachten niet durven. Ik ben vooral ook een mega controlefreak. Als je mij morgen zegt dat ik een verrassingsweekend krijg en ik niet weet waar naartoe en om hoe laat, word ik gek. Ik kan daar niet mee om en ‘De Mol’ is één grote verrassing.”

  “De hoofdreden is eigenlijk dat ik het veel te plezant vind om het te organiseren en om alles te weten. Op dit moment is het de fase waar mensen vragen beginnen stellen en je kan dan gewoon een mondhoekje laten opkrullen en niks zeggen. Dus: nee en dat blijft echt nee.”

  Zo’n opnameperiode moet wel heel intens zijn. Hoe ervaar je dat?

  “Dat is gestoord. Je bent eigenlijk vergroeid met je laptop, met je gsm omdat je moet bellen en met de auto om overal naartoe te gaan. We denken en finetunen constant. Elke tekst en elke speluitleg moet perfect zijn. Er moet ook nog altijd heel veel geregeld worden ter plaatse omdat er van alles wegvalt of misloopt.”

  “De eerste nacht nadat ik terug ben in België en dus de eerste nacht dat ik weer in mijn eigen bed slaap, heb ik elke keer dezelfde droom: die crew staat hier, want we moeten de finale draaien, dus de cameramensen komen binnen en jij zit daar in je boxershort. Je moet een doucheke pakken, je aankleden en die mensen binnenlaten, want we gaan beginnen draaien. En dan schiet ik wakker. Na de opnames heb ik dus 7 à 10 nachten na elkaar diezelfde droom.”

  “Je denkt dan dat alles weer zijn normale gangetje gaat, eens je weer thuis bent. Maar in mijn hoofd blijf ik daar mee bezig. Mijn lijf is daar intussen zo op geconditioneerd. Dat is het beste antwoord dat ik kan geven op de vraag: ‘Wat doet dat met jou?’ Daarna verdwijnt die reeks ook heel eventjes uit mijn hoofd. Tot dan nu, de periode waar ik er weer honderd procent in duik en dat het mijn leven weer beheerst. Dat is een heel gek, maar een heel leuk treintje.”

  Hoe verloopt dat proces van proeven maken? Waar halen jullie onder andere jullie inspiratie?

  “Dat is een heel gek proces. Wij hebben een bord op de redactie waarop staat ‘iets met’ en dan een aantal dingen die we tof vinden. Bijvoorbeeld een bungee, een race. En dan beginnen we te puzzelen met het land waar we naartoe gaan. Wat zijn de associaties met Sicilië? Pasta, maffia, wijn… Die associaties maken het veel gemakkelijker. Dan kijken we naar de prospectiereis en beginnen we te kijken wat we waar zouden kunnen doen. Alles kan nog op dat moment, dus er zijn echt de gekste ideeën ooit.”

  “Die inspiratie kan ook gewoon een film zijn. Vorig jaar hebben we zo Speed als inspiratie gebruikt: de bus mag niet te traag gaan of hij ontploft. En door humor en associatie vind je soms heel absurde, maar wel interessante dingen. Ik wil er wel aan toevoegen dat die fase honderd procent de verdienste is van onze redactie. Zij zijn daar veel beter in dan ik. Ik weet wel hoe ze werken, maar ik wil geen pluimen op mijn hoed steken die daar niet horen. Er wordt tot slot vaak nog heel hard bijgestuurd, want het moet natuurlijk ook saboteerbaar zijn, filmbaar, veilig, leuk… zijn. Dat is een lange weg van vallen en opstaan.”

  Welke proef, reis of herinnering van de afgelopen jaren is je heel erg bijgebleven?

  “Ik heb heel hard moeten lachen met een opdracht in Vietnam. Dat is al vijf jaar geleden. Toen moesten de kandidaten zo beleefd mogelijk zijn op restaurant, maar ze moesten ook echt debiele opdrachten uitvoeren en dat was zo grappig. Ik denk dat toen zelfs camera’s aan het schudden waren omdat de cameramensen ook echt neer gingen. Die twee Vietnamezen die daarbij zaten, snapten niet wat er gaande was. Daar hou ik van. Van dingen waar humor in zit, word ik heel gelukkig.”

  Hoe lang wil je dit nog doen?

  “Dat vind ik een heel moeilijke vraag. Ieder jaar opnieuw denk ik: ‘Het is misschien tijd om het aan iemand anders door te geven.’ Maar het is zo plezant. Het is ook een superzeldzame plek in tv-land. Dat je een programma hebt waar zoveel mensen naar uitkijken, is echt geen evidentie. Ik weet dat ik de dag dat ik zeg: ‘Het is aan iemand anders’, er meteen daarna spijt van zal hebben. Dus ooit zal ik die spijt wel ervaren, maar voorlopig nog niet.”

  Je hebt een vrij brede tv-carrière: naast ‘De Mol’, is er bijvoorbeeld ook nog ‘Oorlogsreporters’ en ‘Sports Late Night’. Stel dat je nog maar één van die dingen mocht doen, wat zou je dan kiezen?

  “’De Mol’, meteen. Dat is echt het plezantste. Ik zou de rest wel missen, maar als je echt het dilemmaatje voorlegt en je moet er één kiezen, dan wel ‘De Mol’. Daar moet ik zelfs niet over nadenken.”

  In januari hadden we ‘Oorlogsreporters’. Dat waren best heftige verhalen. Wat zijn de dingen die je het meest zijn bijgebleven van de interviews?

  “Ja, ik was niet noodzakelijk goed voorbereid op de heftigheid van die verhalen. Want dat zijn verhalen van journalisten die ergens in een land in oorlog zijn en waar een man of vrouw hen smeekt hun kindje mee te nemen, zodat dat kindje zeker veilig is. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Dat was een momentje waar ik even niet goed van was.”

  “Al die verhalen die ze meemaken van mensen in oorlogsgebied zijn vreselijk en wij hebben superveel geluk dat wij daar totaal niet mee te maken hebben. Dat heeft wel mijn ogen geopend over hoe het er anders aan toe kan gaan in de wereld. En dan ben je wel blij met wat je hier hebt.”

  “Ik denk dat wij ook allemaal een filter hebben. Als die beelden op het nieuws voorbijkomen, laat je dat eigenlijk een beetje afschampen. Je weet wel wat er gebeurd is, maar de dag erna zijn het andere beelden. Als iemand de tijd neemt om het jou te vertellen met zelfs wat beeld erbij, komt dat bij mij wel harder binnen. Dat is maf, want in principe komt beeld harder binnen dan een verhaal.”

  Wat kunnen we nog verwachten van jou op tv?

  “Hopelijk een uitstekende reeks van ‘De Mol’, met een miljoenenpubliek. Voorlopig meer van hetzelfde. Ik ga voorlopig nog niet meedoen met ‘Expeditie Groenland’ of zo.”

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie