More

  Zullen er festivals doorgaan in 2021? Coachella zou in oktober 2021 ook niet doorgaan

  Zullen er festivals doorgaan in 2021? Coachella zou in oktober 2021 ook niet doorgaan

  -

  Zullen er in 2021 festivals plaatsvinden? Verschillende grote festivals, zoals Rock Werchter en Graspop Metal Meeting, kondigden eerder aan om hun editie in 2021 uit te stellen tot de zomer van 2022. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Variety zal ook Coachella in oktober 2021 niet kunnen doorgaan. Is het festivalseizoen in 2021 ten dode opgeschreven?

  Het ziet er slecht uit voor de major festivals in Europa en de VS. De afgelopen dagen regende het afgelastingen. Zo kondigden in ons land Graspop Metal Meeting en Rock Werchter aan dat ze pas in 2022 terugkomen met een nieuwe editie. Eerder kondigden ook het Britse Glastonbury, het Nederlandse Best Kept Secret en Vestrock een verplaatsing naar volgend jaar aan.

  EDM-festival Tomorrowland gaat op dit moment nog uit van een festival in september 2021, maar houdt ook rekening met een uitstel naar de zomer van 2022. Reden is de trage vaccinatiecampagne en de onzekerheid over het al dan niet kunnen organiseren van een festival.

  Organisatoren kijken in ons land vooral uit naar een testevenement dat eind april in de Grenslandhallen in Hasselt zal plaatsvinden. Daar zal onderzocht worden of massa-evenementen in veilige omstandigheden georganiseerd kunnen worden. De deelnemers zullen verschillende types coronatesten ondergaan. Doel van het evenement is om te bestuderen hoe bruikbaar en betrouwbaar sneltesten en zelftesten zijn.

  Grote onzekerheid bij Coachella

  Ook in de Verenigde Staten, waar de vaccinatie sneller verloopt dan in de Europese Unie, blijft de onzekerheid omtrent de organisatie van massa-evenementen groot. Het Coachella-festival kondigde al eerder aan dat het zijn editie van april 2021 naar oktober 2021 zal verschuiven, maar volgens Variety zou oktober ook niet haalbaar zijn. Daarom zou de organisatie overwegen om de editie opnieuw uit te stellen, ditmaal tot april 2022.

  Naast de onzekerheid rond de pandemie, gaan de meeste acts pas uit van een hervatting van het internationale toercircuit in 2022. Veel artiesten met een headlinerstatus, zoals The Weeknd en Bon Iver, hebben hun tournees al uitgesteld tot het najaar van 2021 of zelfs 2022.

  Internationale toercircuit

  Het is een probleem dat Mike Naert, algemeen directeur van Leuvense concertzaal Het Depot, al eerder voorspelde. Zo zei hij in een interview in september 2020: “Stel dat er nog geen vaccin is, dan zal niemand het risico willen lopen om een grote internationale productie te moeten annuleren als een land ineens een rode zone wordt. Bij lokale producties is het risico beperkter. Dan kan de productie desnoods even uitgesteld worden. Bij internationale tournees is dat uiteraard geen optie.”

  Grote internationale acts toeren nu eenmaal met een grote crew. Denk aan roadies, dansers, achtergrondzangers, maar ook aan vrachtwagenchauffeurs die de decorelementen naar de verschillende festivals vervoeren. Een besmetting binnen de toerbubbel zou dan ook tot financiële catastrofes kunnen leiden voor de artiesten en festivals. De kans dat het internationale toercircuit deze zomer zal hervatten, lijkt dan ook steeds kleiner te worden.

  Binnenlandse acts

  Al betekent dat niet dat er geen festivals georganiseerd zullen worden. Indien de vaccinatie in het tweede deel van de zomer voltooid is en de pandemie onder controle is, lijkt het wel mogelijk om festivals te organiseren, desnoods met binnenlandse acts.

  Het Nederlandse Lowlands – de evenknie van Pukkelpop – deelde eerder deze week 54 namen, zoals The Chemical Brothers, Liam Gallagher en Balthazar. Die organisatie gaat er op dit moment van uit dat een editie in eind augustus wel tot de mogelijkheden behoort.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer