More

  Zo organiseer je een coronaproof dinertje: volg deze gouden regels

  Advertentie

  -

  Op de persconferentie van het Crisiscentrum werden de gouden regels voor een coronaproof dinertje uitgelegd. Het is een hele boterham, maar wij vatten het voor u overzichtelijk samen.

  “Alles begint bij de uitnodiging”, legt Steven Van Gucht uit. Zo maakt u best voordien goede afspraken over de do en dont’s van je diner. Zo kan je via de uitnodiging de gasten herinneren aan de huisregels. Denk bijvoorbeeld aan het thuisblijven in geval van verkoudheidssymptomen. En dat is cruciaal, want Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat 70% van de besmettingen zich voordoet in familie- of vriendenkring.

  Afstand houden

  Behoren je gasten niet tot je nauwe contacten, dan is afstand vereist. Herinner ze er dan ook aan om een mondmasker mee te nemen. Zo draagt iedereen bij ontvangst het best een mondmasker, al blijft anderhalve meter afstand wel de norm. “Geef geen hand, knuffel of kus aan elkaar, maar geef eerder een elleboog of voet”, legt Steven Van Gucht uit. Ook voor het aperitief in de zetel moet je afstand voorzien tussen de gasten, dat geldt uiteraard niet voor wie tot elkaars nauwe contacten behoort. 

  Je voorziet best ook een enveloppe of doosjes om de maskers op te bergen. Het is beter om ze niet te laten rondslingeren op tafel. Naast wijn, bier of water voorzie je ook best een fles handgel op tafel. Zo kunnen gasten hun handen ontsmetten na het afzetten van hun mondmasker.

  Denk ook hieraan

  Het restaurant komt naar huis. Zo werken de protocollen in de restaurants goed om besmetting te vermijden. Zo draagt de gastheer of gastvrouw die de gasten bedient een mondmasker. Het coronavirus heeft ook een voordeel, zo help je beter niet bij het afruimen volgens Steven Van Gucht. Ook gemeenschappelijke schotels, zoals chips of nootjes, vermijd je voortaan even. Ook een buffet laat je beter achterwege. Papieren servetten genieten de voorkeur, wie stoffen servetten gebruikt, moet ze achteraf op 60 graden wassen.

  Verder zet je de muziek niet te luid. Het wordt best vermeden om luid te praten, dat bevordert de verspreiding van het virus doordat er meer druppeltjes worden uitgestoten door wie roept of zingt. Nu dat we met z’n allen meer binnen blijven, wordt het cruciaal om ruimtes goed te verluchten. Je plaats daarvoor best twee ramen op een kier. Idealiter staan deze ramen tegenover elkaar in de woonkamer, maar wordt tocht het best vermeden. Waarom je moet verluchten, dat zie je in onderstaande video.

  (Lees verder onder de video)

  Het toiletgebruik vereist ook specifieke aandacht. Zo draag je het mondmasker wanneer je naar het toilet gaat. Voorzie ook zeep en eventueel wegwerphanddoeken in het toilet. De wc-bril laat je bij het doorspoelen naar beneden en de ruimte moet nadien goed verlucht worden. Dat vermijdt niet enkel nare geurtjes, maar ook de verspreiding van het virus.

  Het zijn een heleboel maatregelen, maar viroloog Steven Van Gucht blijft positief. “Wees sociaal. We kunnen elkaar bezoeken, maar doet dat veilig met afstand en mondmasker”, zo kan u met een gerust gemoed gaan eten bij vrienden of familie.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer