More

  'De Bende van Jan de Lichte' is een van de toppers op Streamz / © VTM

  Zal Streamz de streamingsoorlog winnen? Vlaanderen gaat dapper de strijd aan met de buitenlandse giganten

  -

  Na de oorlog om de lineaire kijker, gaat nu ook online een oorlog van start. Nu bekampen de Vlaamse mediabedrijven elkaar niet, maar nemen ze het op tegen giganten Netflix, Amazon Prime Video en Disney +. 

  LEES OOK: Kom alles te weten over Streamz.

  Meer dan 1.000 titels. Iedere maand een nieuwe lokale topper. En vanaf de start méér dan tien nieuwe lokale reeksen. Streamz, beter bekend als de Vlaamse Netflix, gaat een ambitieuze start tegemoet. De parel waarmee ze uitpakken is ‘De Bende van Jan de Lichte’. Een fictiereeks die zich in de 18e eeuw afspeelt, met een topcast, waar al veel positief over gezegd en geschreven werd. Verder komen daar andere ‘opgespaarde’ reeksen bij en een handvol buitenlandse content, voornamelijk van HBO. Is nu één, vijf of zelfs een tiental lokale titels en een boel buitenlandse genoeg om de kijker te verleiden naar een nieuw abonnement? Dat zal de tijd uitwijzen. 

  Niet goedkoop

  Wat vaststaat is dat Streamz niet goedkoop wordt. Dat is voornamelijk het gevolg van de structuur van de nieuwe samenwerking, een joint venture tussen DPG Media en Telenet. Zo zullen Telenet-klanten met ‘Play’ automatisch worden omgezet naar Streamz. Daarvoor betaal je nu ook 11,95 euro per maand. Identiek dezelfde prijs als waaronder Streamz van start zal gaan. 

  Ter vergelijking Netflix heb je al voor 7,99 euro, zonder HD, of 11,99 euro in HD-kwaliteit. Natuurlijk kan Netflix rekenen op een immens arsenaal aan content. Er gaat geen dag voorbij of er worden geen nieuwe series of films toegevoegd. Nu dat Netflix ook steeds meer in lokale content investeert, denk maar aan ‘Into the Night’ of ‘Undercover’, komt het daarmee steeds meer in het vaarwater van het nieuwe Streamz terecht. De vraag is dan ook of de Vlaamse televisiewereld het moordende tempo van Netflix zal kunnen volgen. Het hele creatieve proces van idee tot finale montage van een fictieserie neemt vaak jaren in beslag. Streamz belooft iedere maand verse content van eigen bodem, maar gaan ze na een tijd niet vervallen in snel gemaakte televisie of gaan we het selecte clubje acteurs dat opdraaft in de Vlaamse producties niet beu worden? Zo zal actrice Charlotte Timmers in vier series op Stream te zien zijn. Opnieuw zal de tijd het uitwijzen.

  Neem daarbij dat Disney + er in september nog bijkomt (6,99 euro) en Amazon Prime Video ook beschikbaar is aan 3,99 euro per maand, dan weet je dat Streamz een moeilijke toekomst tegemoet gaat. En dan zwijgen we nog over de mogelijke komst van HBO Max in 2021-2022.

  Videoland

  Voordeel is wel dat Streamz vanaf de introductie kan rekenen op alle Telenet-klanten met een ‘Play’ of ‘Play More’-abonnement. Dat zijn er zo’n 400.000. Al is het natuurlijk ook de bedoeling dat nieuwe klanten instappen. Maken we even de vergelijking met het buitenland, dan kunnen we naar Nederland kijken. Daar is al veel langer een lokale streamingsdienst. Videoland heet het daar en wordt ginds uitgebaat door commerciële zender RTL. Het verschil? Daar betaal je amper 4,99 euro (basisabonnement) tot 9,99 euro voor het duurste abonnement. Het is zoals Streamz, eveneens een abonnement waar buitenlandse titels en lokale content te zien is.

  Berekent u zelf maar eens. Stel u eens een gezin voor met Netflix (11,99 euro), een Disney-abonnement voor de kids (6,99 euro), Spotify Family (14,99 euro) en gooi daar nog tenslotte een voetbalabonnement (rond 15 euro) bovenop. Dan komt u reeds aan 48,97 euro. Met Streamz erbovenop betaalt u 60,92 euro per maand. Het totaalplaatje dat misschien nét iets teveel zal kosten? De catalogus van Streamz zal het tegendeel moeten bewijzen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie