More

  Wie wint de strijd om de kijker: ‘De Mol’, ‘Twee tot de Zesde Macht’ of ‘Blind Getrouwd’?

  Advertentie
  Advertentie

  -

  Een ongeziene strijd wordt het zondagavond op televisie. Nadat één jarenlang vrij spel kreeg van VTM en VIER besloten beide zenders om hun kijkcijferkanonnen op zondagavond in te zetten. Wie wint de clash?

  Jarenlang keek Vlaanderen op zondagavond naar één. Fictie van eigen bodem, entertainment-formats zoals ‘Reizen Waes’ of een quiz zoals ‘Kalmte kan u redden’ deed Vlaanderen traditioneel massaal kijken naar de zender. Op VIER deed je het met films en VTM bracht herhalingen van komische reeksen.

  In 2018 besloot VIER een gewaagde zet uit te voeren. ‘De Mol’ verkaste van maandagavond naar zondagavond: dé avond van één. VIER hoopte daarbij vermoedelijk de zware concurrentie van ‘Blind Getrouwd’ te ontlopen, dat toen op maandag te zien was én hoopte een jong publiek naar de zender te trekken op zondagavond. Zo is het kijkerspubliek van één traditioneel iets ouder, terwijl de doelgroep 18-54 het belangrijkste is voor commerciële zenders.

  ‘Boer zkt Vrouw’: storm in glas water

  © VTM

  Het bleek een goede zet te zijn van VIER, want het format deed het erg goed op zondagavond. Ook afgelopen jaar werd het programma opnieuw op zondag geprogrammeerd. VTM volgde nog steeds niet, maar kwam – in der haast – met de kick-off aflevering van ‘Boer zkt Vrouw – De Wereld Rond’. Een storm in een glas water voor VIER, want het ging slechts over één aflevering. Dat bleef niet zo, want dit jaar besloot VTM om zijn kijkcijferkanon ‘Blind Getrouwd’ naar zondag te verplaatsen.

  Dat betekent dat de kijker vanaf aanstaande zondag tussen drie programma’s kan kiezen: ‘Twee tot de Zesde Macht’, ‘Blind Getrouwd’ en ‘De Mol’. VTM besloot om ‘Blind Getrouwd’ reeds enkele weken geleden te laten starten, in de hoop om kijkers bij hun te houden eens ‘De Mol’ begint. De afgelopen zondag deed ‘Blind Getrouwd’ het in de kijkcijfers erg goed, maar moest het nog steeds zijn meerdere erkennen op één.

  “Nu kijkt er gecombineerd ongeveer twee miljoen mensen naar ‘Blind Getrouwd’ en ‘Twee tot de Zesde Macht’.”

  Nu zondag breekt de clash helemaal los. VIER zal zich namelijk ook in de strijd gooien, maar dat betekent dat er ook een of meerdere verliezers zullen zijn. Nu kijkt er gecombineerd ongeveer twee miljoen mensen naar ‘Blind Getrouwd’ en ‘Twee tot de Zesde Macht’, formats die ook op eenzelfde soort kijkers teren als ‘De Mol’. Er gaan met andere woorden geen miljoen nieuwe kijkers uit de lucht vallen. Dat betekent dat ofwel één, VTM of VIER kijkers zal verliezen.

  Met ‘De Mol’ lijkt VIER alvast goed te zitten, het programma werkt verslavend en moet je wel gezien hebben om over allerlei theorieën op school en kantoor te kunnen meepraten. ‘Blind Getrouwd’ heeft ook een hoog ’talk of town’-gehalte, maar zal misschien te kampen krijgen met uitgesteld kijken. VRT zal vermoedelijk ook een boel kijkers verliezen, maar lijdt traditioneel geen grote verliezen door het oudere publiek. Het zal in de loop van de week duidelijk worden wie de battle wint.

  U kiest:

  ‘Twee tot de zesde macht’, 20 uur op Eén
  ‘Blind getrouwd’, 19.55 uur op VTM
  ‘De Mol’, 19.55 uur op VIER

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie