More

  OVERZICHT | Wie staat er in mei 2024 allemaal op het Eurosong podium?

  -

  Het is zover! Alle kandidaten voor Eurosong 2024 zijn bekend. Hier vind je een overzicht van alle liedjes en artiesten die tussen 7 en 11 mei hun land zullen vertegenwoordigen in Malmö.

  Het Albanese publiek heeft Besa gekozen als hun vertegenwoordiger in Malmö. Ze zal dit doen met het lied “Titan”. Albanië komt in actie in de 2e halve finale.

  Armenië stuurt het duo Ladaniva met ‘Jako’. Hun muziek mixt typische Armeense geluiden met allerhande invloeden van over de hele wereld. Dit zal te horen zijn in de 2e halve finale.

  Ook Australië doet opnieuw mee, en doet dit met een duo. Electric Fields was enkele jaren geleden al heel dicht bij een deelname en nu mogen ze dus inderdaad hun land vertegenwoordigen. Ze zullen dit doen met ‘One Milkali (One Blood),’ een lied dat Engels combineert met Yankunytjatjara, een van de talen van de Aboriginals, de inheemse bevolking van Australië. Electric Fields zal in de 1e halve finale op het podium staan.

  Azerbeidzjan zal worden vertegenwoordigd door Fahree met ‘Özünlə Apar’. Zijn lied moet wel nog aangekondigd worden. Dit zal te zien zijn in de 1e halve finale.

  België was de eerste die hun artiest voor 2024 aankondigde op 30 augustus. Dit jaar werd de Belgische inzending gekozen door de RTBF en zij gingen voor Mustii. Hij begon zijn carrière als acteur maar heeft ondertussen ook al 2 albums uitgebracht. Hij is ook een jurylid in Drag Race Belgique. Het lied heet ‘Before the Party’s Over’. In het lied werden de stemmen van honderden anonieme eurosongfans verwerkt. Belgische fans zullen moeten wachten tot de 2e finale om hun eurosong act te aanschouwen.

  Cyprus stuurt Silia Kapsis naar Malmö met ‘Liar’. Zij is een Grieks-Cypriotische zangeres die opgroeide in Australië en in 2022 haar debuut single uitbracht. Ze is ook een zeer goede danseres. Ze werd zelfs geselecteerd voor ImmaBeast Dance Company in Los Angeles en heeft al met verschillende bekende choreografen mogen samenwerken. En alsof dat nog niet genoeg was, acteert ze ook nog eens, net als Mustii. In tegenstelling tot België zal Cyprus echter al in de 1e halve finale te zien zijn.

  Denemarken koos hun artiest verkiezen op 17 februari in de Dansk Melodi Grand Prix 2024. Het land wordt vertegenwoordigd door Saba met ‘Sand.’ Saba deed mee in de musical ‘Hairspray’ en zal nu op het podium staan met haar eigen lied. In Zweden zal ze verschijnen in de 2e halve finale.

  Duitsland stuurt Isaak naar Malmö met ‘Always on the Run’. Isaak is een singer-songwriter en deed mee aan X-Factor Germany. In 2021 won hij Show Your Talent en nu dus ook de Duitse nationale selectie. Als lid van de ‘Big Five’ mag hun artiest automatisch naar de finale.

  Estland wordt vertegenwoordigd door 5miinust & Puuluup. Hun lied heet ‘(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi’ en dit is meteen de langste songtitel in de geschiedenis van Eurosong. Het lied kan best beschreven worden als ‘chaotisch’ maar is zeker entertaining. Zij zullen zingen in de 2e halve finale.

  De Finse sensatie Käärijä wordt opgevolgd door Windows95man, die ook al enkele keren de openingsact voor hem verzorgd hebben. Eigenlijk is Windows95man een DJ en ‘No Rules,’ is dus zijn eerste single. De vocals worden verzorgd door Piispanen. Het lied zal te horen zijn in de 1e halve finale.

  Frankrijk was het eerste land dat naast een artiest ook hun lied aankondigde. Zij sturen de zanger Slimane, een Fransman met Algerijnse roots. Hij won in 2016 The Voice en sindsdien heeft maar liefst 4 studio albums uitverkocht en miljoenen fans verzameld. Hij brengt het lied ‘Mon Amour’, een krachtige balade en ode aan de liefde. Het werd ook door hemzelf geschreven. Ook Frankrijk is een ‘Big Five’ land en gaat dus meteen naar de finale.

  Voor Georgië zal Nutsa Buzaladze op het Eurosongpodium staan met haar lied ‘Firefighter’. Haar debutalbum ‘Nutsa22’ kwam al uit in 2019 en vorig jaar eindigde ze in de top 12 van American Idol. Deze zangeres heeft in verschillende landen gewoond, waaronder de VS en de Verenigde Arabische Emiraten, maar ziet Georgië nog steeds als haar thuis. Haar zullen we zien in de 2e halve finale.

  Griekenland zal worden vertegenwoordigd door de singer-songwriter Marina Satti met het lied ‘ZARI’ . Zij bracht in 2016 haar eerste single uit en in 2022 volgde het eerste studioalbum. Marina zal zingen in de 2e halve finale.

  Het Ierse publiek koos ervoor om Bambie Thug naar Malmö te sturen, die zal dit doen met het lied ‘Doomsday Blue’. Met bijna 130.000 maandelijkse luisteraars op Spotify en een unieke stijl mag je hen zeker niet onderschatten. Ierland werd geloot in de 1e halve finale.

  IJsland stuurt Hera Björk opnieuw naar Eurosong, deze keer met ‘Scared of Heights’. De zangeres vertegenwoordigde het land reeds in 2010 met ‘Je Ne Sais Quoi’ en stond ook enkele andere keren op het podium als steun voor andere artiesten. Dit eurosongicoon zal te zien zijn in de 1e halve finale.

  Israël heeft ervoor gekozen om de 20-jarige Eden Golan naar Malmö te sturen. Met welk lied zal later worden aangekondigd. De Israëlische deelname is dit jaar enorm controversieel als gevolg van het geweld in Gaza. Het eerste lied werd ook geweigerd door de EBU. Er werd dan ook een nieuw lied ingestuurd, ‘Hurricane,’ dat wel werd goedgekeurd. Eden zal verschijnen in de 2e halve finale.

  Italië stuurt meestal de winnaar van Sanremo naar Eurosong. Dit jaar is dit Angelina Mango met ‘La Noia’ en ondertussen heeft de zangeres ook bevestigt dat ze naar Zweden zal trekken. Het is de eerste keer sinds 2016 dat Italië nog een een vrouwelijke solo-artiest stuurt. De laatste vrouw die voor Italië op het Eurosongpodium stond was Victoria De Angelis, de basgitariste van Måneskin. Angelina gaat rechtstreeks naar de finale want ook Italië maakt deel uit van the ‘Big Five’.

  In Kroatië werd de artiest verkozen in Dora 2024 op 25 februari. Baby Lasagna (echte naam Marko Purišić) won deze nationale finale met ‘Rim Tim Tagi Dim’. Net als Finland vorig jaar is dit een enorm energieke inzending maatschappelijke thema’s aankaart maar in de eerste plaats toch vooral wil entertainen. Baby Lasagna doet dit wel in het Engels. Het lied zal in 1e halve finale te zien in Malmö.

  De Letse nationale finale Supernova 2024 vond plaats op 10 februari en werd gewonnen door Dons met ‘Hollow’. Dons was topfavoriet in de nationale finale en heeft nu dus ook gewonnen met zijn krachtige ballade. Hij zingt in de 2e halve finale.

  Litouwen stuurt Silvester Belt met ‘Luktelk’ de Oostzee over. Net als Monika Liu in 2022 zal Silvester volledig in het Litouws zingen. Hij zal in de 1e halve finale op het podium staan.

  De eerste vertegenwoordiger voor Luxemburg in meer dan 30 jaar is Tali. Ook zij is een artistieke duizendpoot met niet alleen een succesvolle carrière als zangeres en songwriter maar ook in het theater en zelfs op het witte doek. Tali zingt en danst in de 1e halve finale.

  Malta koos ervoor om Sarah Bonnici te sturen met ‘Loop’. Zij won op 3 februari de nationale finale. Als kind nam ze in 2009 reeds deel aan de nationale selectie voor Junior Eurovisiesongfestival en werd daar derde. Deze keer won ze dus. Benieuwd hoe ver ze zal geraken in Malmö. Zij zal op het podium staan in de 2e halve finale.

  Natalia Barbu keert terug naar Eurosong voor Moldavië. Natalia vertegenwoordigde haar land al in 2007 met ‘Fight’ en zal dat dus nu opnieuw doen met ‘In the Middle.’ Toen eindigde ze in de top 10. In mei zullen we zien of dit haar opnieuw lukt. Ze zal te zien zijn in the 1e halve finale.

  Na een grootschalige social media campagne, mag de rapper Joost Klein voor Nederland naar Zweden trekken met zijn lied ‘Europapa’. Hiervoor kreeg hij zelfs de steun van Käärija, de Finse sensatie van Eurosong 2023, toen deze in oktober België bezocht op zijn Europese tour. Ook de radiozender 3FM hielp hem hierbij. Met succes dus want de Nederlandse wordt nu inderdaad noordwaarts gestuurd. Joost gaat meteen de confrontatie met België aan in de 2e halve finale.

  Voor eerst sinds 2006 stuurt Noorwegen nog eens een song in het Noors! In 2019 stuurden ze al Keiino met ‘Spirit in the Sky’, dit was voor een deel in Noord-Sami (een taal van de inheemse bevolking van Noord-Europa). De verkozen band Gåte brengt een mix van folk en rockmuziek en dit is zeer duidelijk het geval in ‘Ulveham’. Dit is een moderne herwerking van de middeleeuwse ballade ‘Møya i ulveham’ en ook de lyrics kregen dus een update naar meer hedendaagse vormen van het Noors. Ook zij staan in de 2e halve finale.

  Vidbir, de nationale finale in Oekraïne werd gewonnen door Alyona Alyona en Jerry Heil. Zij zingen ‘Teresa en Maria,’ een lied over de enorme last die vrouwen vaak op hun schouder dragen. Dit lied zal je kunnen zien en horen in de 1e halve finale.

  Oostenrijk stuurt Kaleen richting Zweden met ‘We Will Rave.’ Zij is niet alleen een sterke zangeres maar ook een succesvolle danseres. Dit belooft voor een memorabele staging. Ze hielp al heel veel verschillende landen met hun stage productie en nu mag ze dus zelf haar land vertegenwoordigen. Ze zal dit doen in de 2e halve finale.

  De Poolse eurosongact werd dit jaar intern verkozen. Het wordt LUNA met ‘The Tower’. LUNA is een artiest in hart en nieren. Ze maakt al deel van de muziekindustrie sinds haar kindertijd, speelt meerdere instrumenten en houdt zich ook nog eens bezig met mode samen met nog een hele hoop andere dingen. In Malmö zingt ze in de 1e halve finale.

  De finale van het ‘Festival da Canção’ in Portugal vond plaats op 9 maart en werd gewonnen door ‘Grito’ van Iolanda. Ze bracht haar eerste EP uit in 2023 en mag dus nu haar land vertegenwoordigen in Zweden. Iolanda zal eveneens te zien zijn in de 1e halve finale.

  San Marino zal worden vertegenwoordigd door de Spaanse band Megara met het lied ’11:11′. Vorig jaar deden ze nog mee aan de Spaanse nationale finale Benidorm Fest maar nu trekken ze dus voor San Marino naar het liedjesfestival. Megara zal zingen in de 2e halve finale.

  De Servische nationale finale werd gewonnen door ‘Ramonda’ van Teya Dora. Dit zal ook het allereerste lied zijn dat we te zien krijgen op het Eurosong podium want Servië is als eerste aan de beurt in de eerste halve finale.

  Slovenië heeft op 12 december aangekondigd dat zij zullen worden vertegenwoordigd door de zangeres Raiven. Ze zal dit doen met het lied ‘Veronika’. Joker Out zanger Bojan Cvjetićanin, die het land vorig jaar vertegenwoordigde, zou hebben geholpen met een schrijven van (een deel van) het lied. Het gaat over Veronika Deseniška, de echtgenote van een middeleeuwse graaf die eerst werd beschuldigd van hekserij en later werd verdronken. Raivens muzikale stijl combineert elementen van pop met elektro en opera. Hoe ‘Veronika’ zal vertaald worden naar een stage performance zullen we zien in de 1e halve finale.

  Spanje zal worden vertegenwoordigd door het synthpop duo Nebulossa. Zij brengen met ‘Zorra’ een typische eurosong song. Ze wonnen Benidorm Fest 2024 met het kleinst mogelijke verschil en mogen dus voor hun land noordwaarts trekken. Daar zullen ze als lid van de ‘Big Five’ meteen in de finale staan.

  De eerste nationale finale van het seizoen vond plaats in Tsjechië. Op 4 december was er een liveshow waarin de 7 artiesten hun lied voor het eerst zongen. Daarna mochten nationale en internationale fans een week lang stemmen via de officiële Eurosong app uit een selectie van 7 liedjes. Op 13 december werd Aiko aangekondigd als winnares met haar lied ‘Pedestal’. In Malmö zal ze te zien zijn in de 2e halve finale.

  Het Verenigd Koninkrijk stuurt met Olly Alexander een wereldberoemde artiest naar Zweden. Zijn lied heet ‘Dizzy’ en ging in premiere op 1 maart. Deze zanger werd bekend als lid van de popband Years and Years en doet hier sinds 2021 mee verder als solo-artiest. Anderen kennen hem misschien als Ritchie in de BBC serie It’s a Sin. Ook hij zal niet moeten deelnemen aan de halve finales want het VK vervolledigt de ‘Big Five’.

  In Zweden zelf is de nationale selectie Melodifestivalen 2024 ondertussen afgelopen. Deze werd gewonnen door de Noorse tweeling Marcus & Martinus met ‘Unforgettable’. De tweeling was al bekend bij het Mello-publiek en in Zweden maar nu mogen ze dus ook het land vertegenwoordigen op Eurosong. Benieuwd of hun passage op het festival inderdaad onvergetelijk wordt. Als meest recente winnaar mogen zij ook meteen naar de finale.

  Dan rest alleen nog Zwitserland. Zij zullen worden vertegenwoordigd door Nemo met hun lied ‘The Code’. Nadat die in 2016 viraal ging in Zwitserland won Nemo maar liefst 5 Swiss Music Awards. Sinds 2020 schrijft en producet die ook muziek voor andere artiesten en brengt die eveneens muziek uit in het Engels. Nemo zal te zien zijn in de 2e halve finale.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie