More

  Welk patroon voor mondmaskers? Zijn eigen mondmaskers veilig? Zijn ze verplicht? Al uw vragen beantwoord

  Advertentie

  -

  Het zal verplicht worden om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en in de scholen, dat maakte de Nationale Veiligheidsraad vrijdagavond bekend op een persconferentie. Krijgen we ze in de brievenbus? Moeten we ze zelf maken? Wij beantwoorden uw vragen. 

  Het dragen van mondmaskers is niet verplicht bij het buitenkomen, maar is wel sterk aangeraden. In bepaalde gevallen zal het dragen van mondmaskers verplicht zijn, zoals op het openbaar vervoer. Dat zal gelden voor iedereen vanaf de leeftijd van 12 jaar. Dit komt omdat eens het openbare leven opnieuw opstart, de drukte op het openbaar vervoer ook zal toenemen. Daardoor zal social distancing steeds moeilijker te handhaven zijn. 

  Het dragen van een mondmasker zal verplicht zijn van zodra men een station binnenkomt of een halte betreedt. Het wordt verder aangeraden om persoonlijk vervoer te gebruiken om het openbaar vervoer te ontlasten.

  Het dragen van een mondmasker zal tevens verplicht zijn in het onderwijs, voor zowel leerlingen als personeel. Ook op het werk zijn mondmaskers verplicht, in het geval dat er niet aan social distancing kan voldaan worden.

  Krijgen we mondmaskers?

  Op de persconferentie werd beloofd dat iedere burger ten minste één mondmasker zal ontvangen en twee filters. Verschillende gemeentes maakten reeds bekend dat ze mondmaskers zullen kopen voor hun inwoners. Samen met de federale, gewestelijke en gemeentelijke initiatieven zal voorzien worden in een mondmasker voor iedereen. Eerder raakte bekend dat er een productielijn van mondmaskers in ons land opgestart zal worden. 

  Ondertussen raakte bekend dat we hoogstwaarschijnlijk geen mondmaskers moeten verwachten voor 4 mei, zo lukt het niet om een voldoende grote lokale productie op te zetten. Daarom zullen de mondmaskers aangekocht worden. Filters voor de mondmaskers die worden wel in ons land geproduceerd en die zouden tussen 4 mei en 20 mei geleverd worden.

  Beeld ter illustratie

  Zijn eigen mondmaskers uit katoen veilig? 

  Ja. Zolang de mondmaskers gemaakt zijn uit een voldoende dicht geweven stof, zodat druppels tegengehouden worden. Verder is het ook van belang dat de stof gewassen kan worden aan 60 graden. De Nationale Veiligheidsraad sprak zelf van alternatieven ter bescherming van neus en mond, zo kunnen in een laatste geval ook sjaals en bandana’s dienst doen. De gespecialiseerde FFP2-mondmaskers blijven voorzien voor zorgverleners. 

  Hoe maak je een mondmasker?

  Vanaf 4 mei zullen stoffenwinkels opnieuw de deuren kunnen openen. Daardoor wordt het mogelijk om zelf ook mondmaskers te maken. Die kan je zelf maken aan de hand van een handleiding op maakjemondmasker.be. Meer informatie en handige tips vind je ook op info-coronavirus.be.

  Hoe kunnen we de mondmaskers ontsmetten?

  Stoffen mondmaskers kan je meermaals opnieuw gebruiken, zolang ze gewassen worden op een temperatuur van minstens 60 graden. Dat is voldoende om het coronavirus te doden. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer