More

  Weezer ‘Van Weezer’: Muziek waar je goedgezind van wordt (★★★★½)

  -

  Na een jaar uitstel is vandaag toch eindelijk ‘Van Weezer’ uitgekomen. Het nieuwe album zit vol stevige gitaren en is een ode aan de hardrock van de jaren 70 en 80. De titel is een verwijzing naar hardrockband Van Halen. 

  Het album start sterk met ‘Hero’, een van de singles. Het is een uptempo nummer met een rocktoets. Het gaat over een buitenstaander en geeft je meteen de moed om de dag door te komen. Ode aan de outcasts.

  Uitzonderlijk goede gitaren

  Van Hero gaan we naar All the Good Ones, een nummer dat je zo op de radio zou verwachten. Het is een echte meezinger, maar wordt na een tijdje wel eentonig. Het is een goed overgangsnummer.

  End Of The Game was de eerste single die de band van dit album uitbracht. Het is een nostalgisch nummer dat erg dansbaar is. Dit is Weezer op hun best, zonder enige twijfel. Meebrullen en losgaan, je kan je al helemaal inbeelden dat je weer op een concert bent en niet ophoudt met springen.

  De laatst uitgebrachte single is I Need Some Of That. Weer uptempo, maar met uitzonderlijk goede gitaren. Hier tonen de mannen van Weezer duidelijk wat ze kunnen. Ze hebben talent, dat is zeker. De outro waar de band gewoon aan het overleggen is, geeft de song een speels kantje.

  Flashback

  Nog een single: Beginning Of The End. Deze doet meer denken aan oude Weezernummers. Er zitten vibes in die meteen aan The Blue Album doen denken, hun ijzersterke debuut. En weer bespeelt zanger en gitarist River Cuomo zijn gitaar meesterlijk. Je voelt de arenashows komen bij deze.

  Blue Dream start meteen met een stevige intro, die geschreven kan zijn door een echte hardrockband. Het nummer dreigt je hier en daar te verliezen, maar net wanneer dat gebeurt, slaat Cuomo een noot aan die je weer bij de les krijgt. Niet het beste nummer van het album, maar nog steeds heel degelijk.

  One More Hit is donkerder en geeft je meer een duistere vibe, alsof het leven heel zwaar is. Maar het refrein geeft het toch een iets zachtere toets. De track zorgt voor een goede afwisseling met de andere, meer upbeat nummers op het album.

  Met Sheila Can Do It komen we weer in typische Weezersfeer. Het tovert meteen een glimlach op je gezicht en zorgt ervoor dat je niet stil kan blijven zitten. Toch is de overgang tussen duister en vrolijk niet vreemd. Het verloopt vloeiend, net zoals de andere overgangen.

  De emoties komen boven

  She Needs Me start iets rauwer en emotioneler, maar de gitaren komen na een kleine halve minuut toch weer boven. Het eenvoudige, vaak herhaalde refrein zorgt ervoor dat je meteen kan meezingen.

  Het laatste nummer, Precious Metal Girl, is een prachtige afsluiter. Het is veel rustiger, meer een ballad. De lyrics zijn heel emotioneel en nemen je mee in de love story van de hoofdpersonages. Het nummer maakt gelukkig. Daarmee is het ook meteen het hoogtepunt van het album. Je zou al luisteren voor dit nummer alleen.

  ‘Van Weezer’ is Weezer op hun best. De band experimenteert vaak met stijlen, waardoor je nooit weet wat je van hen kan verwachten. Maar dit is zeker een hoogvlieger. Het is het soort muziek waar je goedgezind van wordt. Een regenachtige dag en niks gaat goed? Luister naar Van Weezer! Zeker na hun vorige album, OK Human, komt dit als verrassing, hoewel dat album ook niet slecht was. Na Van Weezer kan je helemaal niet meer wachten tot de Hella Mega Tour (samen met Fall Out Boy en Green Day) eindelijk naar het Sportpaleis komt in juni 2022 (na veel uitstellen).

  Luisteren naar Van Weezer kan hier.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie