More

  Waterparks ‘Greatest Hits’: Chaotische perfectie (★★★★★)

  -

  Je nieuwe album, vol nieuwe nummers, Greatest Hits noemen is brutaal. Alleen Waterparks zou zoiets doen. Het is een risico, want het is altijd mogelijk dat anderen het niet zo great vinden. Maar deze band is erin geslaagd om het waar te maken. Greatest Hits is van hetzelfde niveau als voorganger Fandom

  Wanneer je het album opzet, kom je meteen in de gekke wereld van Waterparks terecht. Het start gewoon met omgevingsgeluid, maar dan word je vol in de titeltrack gesmeten. Dezelfde zin wordt steeds herhaald, met een elektronische achtergrond. Dan hoor je een vrouwenstem: These are your greatest hits. Je weet meteen dat je je mag klaarmaken voor een dolle trip.

  Helemaal Waterparks

  Fuzzy start snel met duidelijke drums en gitaren. Zanger Awsten Knight zingt aan een tempo zoals alleen hij dat kan. Het is dansbaar en maakt je vrolijk. Meteen een sterke starter, chaotisch maar op de goede manier.

  Lowkey As Hell is de eerste single van het album. Het is ook redelijk druk, met het refrein als rustpunt. Het is muziek die alleen Waterparks kan schrijven: rustig en chaotisch tegelijk. Het nummer heeft ook een heerlijke samenhang.

  Numb begint met dissonante gitaarakkoorden, waar al na enkele seconden andere instrumenten bijvallen. Het is een unieke sound. Numb is krachtig en straalt zelfvertrouwen uit. En de pre-chorus meezingen is onmogelijk…

  Psychopaat

  Ervaring met een stalker heeft Knight ook. Daar zingt hij over in Violet! Hoewel het thema heel creepy is, klinkt het toch heel vrolijk. Toch krijg je het onbehaaglijke gevoel meteen mee. Daar zorgt de duidelijke tekst wel voor: I’d break your knees to keep you here with me. Best psychopathisch.

  De prijs voor de meest bijzondere intro gaat naar Snowglobe. Het geluid is helder en snel. Tijdens het nummer heb je de hele tijd de neiging om mee te wiegen. Een rustpunt in een zee van gekheid en drukte.

  Just Kidding klinkt als een perfecte wanorde. Het perfecte nummer voor tijdens een mental breakdown. De song straalt hopeloosheid en angst uit. En de band bewijst nog maar eens hoe sterk ze met gitaren zijn.

  Radiowaardig

  The Secret Life Of Me is een ontsnapping van de realiteit. Het klinkt warm en comfortabel. Ook al is het nummer gloednieuw, het voelt als thuiskomen. Toch is het anders dan eender welk nummer dat de band ooit al schreef.

  American Graffiti hoort zo thuis op de radio. Het is instrumentaal erg sterk en kan gesmaakt worden door iedereen. Toch zit er nog steeds het typische Waterparks-geluid in. Kan ik een verzoeknummertje aanvragen?

  You’d Be Paranoid Too (If Everyone Was Out to Get You) is weer meer uptempo. Het is echt een nummer dat zou scoren tijdens een concert of op de festivalweide. De lyrics worden vaak afgekapt, wat het geheel een speciaal kantje geeft.

  Van zoetsappig naar druk

  Fruit Roll Ups is het zoetsappige liefdesliedje van Greatest Hits. Het is een romantische ballade, maar wel een van kwaliteit. De muziek erachter blijft interessant en dat zorgt er ook voor dat het nummer blijft boeien. Zeker een van de hoogtepunten van het album.

  De overgang naar LIKE IT wordt gestart door een fragment van een van hun interviews met het magazine Rocksound. Zonder enige twijfel het drukste en meest chaotische nummer, maar dat kan het album wel hebben. Even een moment om je woede af te reageren.

  Gladiator (Interlude) noemt sociale media de moderne gladiotorengevechten. Het is kort, maar maakt een goede overgang naar het volgende nummer. Dat is Magnetic, een elektronisch rocknummer met een heel aanstekelijk refrein. Met dit nummer bewijst Waterparks nog maar eens hoe veelzijdig ze zijn.

  De cirkel is rond

  Crying Over It All is melancholisch en nostalgisch. Het zit vol met twijfels. Zullen we ons Waterparks nog herinneren als ze niet meer bestaan? Wat is het nut van dit alles? Wie zal er nog over zijn wanneer dit eindigt? De levensvragen van Knight.

  Ice Bath brengt de titeltrack terug. Het heeft dezelfde melodie en tekst, maar er komt nog iets extra’s bij. Het maakt de cirkel die Greatest Hits is bijna rond. Nog maar één nummer te gaan.

  De afsluiter is See You In The Future, perfect gekozen als laatste nummer van het album. Het vat alles samen: rust en chaos, drukte en perfectie. Tegenstellingen die alleen Waterparks op deze manier kan combineren. En hopelijk ook een belofte dat ze nog terugkomen voor een volgend album.

  Greatest Hits is iets wat Waterparks nooit eerder deed, maar toch behouden ze hun eigen sound. Het hele album is typisch Waterparks. Het is een album voor elk humeur, aangezien het heel divers is. Toch is er ook een geweldige samenhang. Is dit het album dat de band op de kaart zet in ons land?

  Je kan Greatest Hits hier beluisteren.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie