Wat moet je doen als je portefeuille gestolen wordt?

Zowel in het buitenland als in ons eigen land bestaan ze: pickpockets. Val je desondanks je oplettendheid ten prooi aan een van hen, lijsten we even op wat je (zo snel mogelijk) dient te doen. 

Het is ieders nachtmerrie: je zoekt je portefeuille en je merkt dat hij weg is. Het is natuurlijk niet fijn, maar als je snel de nodige stappen neemt kan je verder ongemak voorkomen.

Bank-, en kredietkaarten blokkeren

Het eerste wat je zo snel mogelijk moet doen is naar Card Stop bellen. Die zijn bereikbaar op 070 344 344, vanuit het buitenland kan dat op: +32 70 344 344.

Identiteitskaart en rijbewijs

Ook je identiteitskaart kan je best blokkeren. Zo voorkom je identiteitsfraude. DocStop kan je bellen op 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123 vanuit het buitenland. Om een nieuwe identiteitskaart te bekomen dien je eerst langs het politiekantoor te gaan. Daar ontvang je een tijdelijk vervangend document waarmee je een nieuwe identiteitskaart kan ontvangen. Neem wel recente pasfoto’s mee.

Bij het politiekantoor ontvang je ook een attest om een nieuw rijbewijs te ontvangen. Let op: met dit attest mag je in principe niet rijden. Je dient eerst een nieuw rijbewijs te ontvangen, dit kan in sommige gevallen al de volgende werkdag.

Wat in het buitenland?

Viel je in het buitenland ten prooi aan een pickpocket? Blokkeer dan eerst zo snel mogelijk je bank-, en kredietkaarten. De terugkeer naar België, kan iets chaotischer verlopen. Bevindt je je in een Europese lidstaat, kan je in de meeste gevallen terugvliegen met een politieverklaring van diefstal. Vergeet niet terug in België, bij de Belgische politie ook aangifte te doen.

Let op: bij de meeste lagekostenmaatschappijen (zoals Ryanair) heb je een tijdelijk paspoort nodig om terug te keren. Dit kan je verkrijgen bij een consulaire post of ambassade. Neem contact op met de dichtstbijzijnde Belgische consulaire post.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in