More

  Wat is de Valve Steam Deck? Handheld console, die tegelijk ook windows kan draaien

  Advertentie

  -

  Het Amerikaanse bedrijf Valve lanceert een handheld console die de concurrentie moet aangaan met de Nintendo Switch. Al is het toestel wel duurder dan zijn concurrent.

  Technologiebedrijf Valve waagt zich opnieuw op de hardware markt. In 2015 bracht het bedrijf de Steam Machine uit, waar ze met andere technologiepartners hybrides maakten tussen gaming computers en spelconsoles. Het project werd geen succes en verdween in 2018 van de radar.

  De markt van de handheld consoles wordt sinds het verdwijnen van de PlayStation Vita beheerst door de Nintendo Switch. Al zal Valve met de Steam Deck de concurrentie aangaan met Nintendo. De Steam Deck beschikt over een 7-inch touchscreen, twee joysticks, een D-pad, vier knoppen, twee aanraakgevoelige trackpads en een ingebouwde gyroscoop.

  Het toestel zal op de Switch lijken, al is de Steam Deck zoveel meer en kan je het als een handheld console beschouwen die tegelijkertijd ook een gaming computer kan worden. Zo draait het toestel op SteamOS, een op Linux-gebaseerde OS, maar kan er zelfs Windows op geïnstalleerd worden. Via de USB-C poort kan het toestel ook aan een scherm verbonden worden, net zoals de Nintendo Switch.

  Vanaf 419 euro

  Intern beschikt de Deck over een AMD APU – dat is de marketingterm van AMD voor de hardware die over een CPU en videokaart beschikt – en 16 GB RAM-geheugen. Het toestel komt in drie versies. De goedkoopste variant beschikt over 64 GB opslag (419 euro), de versie met 265 GB SSD-opslag kost zo’n 549 euro en de duurste variant komt met 512 GB SSD-opslag aan 679 euro. Daarmee wordt de Steam Deck een pak duurder dan de Nintendo Switch. In oktober verschijnt een nieuwe versie van de Switch met een OLED-scherm, die zal zo’n 349 euro kosten. Bij Bol.com (aff.) kan je hem al voorbestellen. De Steam Deck kan je binnenkort bestellen. De eerste leveringen starten in december.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer