More

  Wanneer moeten alarmbellen afgaan? Heb ik COVID-19? Heb ik griep? Dit zijn de symptomen van het coronavirus

  -

  Nu het virus opnieuw sterk onder de bevolking circuleert, is het van belang om alert te zijn en de eerste symptomen van het coronavirus te herkennen. Wat zijn de symptomen van COVID-19? Heb ik griep? Moet ik in quarantaine? We beantwoorden jouw vragen.

  Er zijn een aantal symptomen die onmiddellijk aan COVID-19 moeten doen denken. Het zijn zeer kenmerkende symptomen voor COVID-19, maar komen niet altijd voor. Het gaat daarbij om verlies van reuk- en smaakzin. “Dat lijkt vaker voor te komen bij jongeren, dan bij ouderen”, legt viroloog Steven Van Gucht uit. Ook een plots opkomende droge hoest kan wijzen op besmetting met het coronavirus. Ook kortademigheid en plotse pijn aan de borst wijzen op COVID-19. Wie deze symptomen heeft moet meteen in isolatie, om geen andere mensen te besmetten en neemt telefonisch contact op met zijn huisarts.

  Indirecte symptomen

  Niet iedereen maakt het virus even duidelijk door. Er zijn dan ook een heleboel indirecte symptomen, maar om – volgens de huidige richtlijnen – aan COVID-19 te denken, moet er sprake zijn van minstens twee symptomen uit de lijst. Het kan dan ook vaak gaan om iets dat niet te maken heeft met COVID-19. De belangrijkste is het maken van koorts, dat kan natuurlijk ook wijzen op tal van andere aandoeningen, maar in geval van koorts blijf je alvast thuis.

  Een algemeen grieperig gevoel, plotse spierpijn of spierzwakte (zonder duidelijke redenen), plotse zware vermoeidheid, gebrek aan eetlust, hoofdpijn, diarree, keelpijn en een snotneus kunnen wijzen op COVID-19. De symptomen lijken dus sterk op die van een gewone verkoudheid, dus blijf je best ook alert. Wie twee of meer van deze symptomen heeft, neemt contact op met zijn huisarts. Die zal een inschatting maken van het risico en eventueel een test voorschrijven. 

  Bij oudere mensen uiten de symptomen zich soms anders. Daar kan sprake zijn van plotse verwardheid of een plotse val. Bij mensen met chronische longklachten kan een plotse verergering wijzen op besmetting.

  Op dit moment is er nog geen griep in het land, dus bij grieperige symptomen zou het weleens om COVID-19 kunnen gaan. Volgens viroloog Steven Van Gucht zijn er op dit moment ook weinig verkoudheidsvirussen in het land. De situatie zal uiteraard anders zijn in januari-februari.

  Verder is ook op te merken dat 30 tot 40% van de mensen COVID-19 doorgaat zonder symptomen. Wees daarom extra voorzichtig wanneer je in contact komt met ouderen of mensen met een zwakke gezondheid.

  Wat doen bij symptomen?

  Het is van cruciaal belang dat je bij symptomen die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus in isolatie gaat. Dat betekent dat je contact met je huisgenoten vermijdt, een mondmasker draagt op gemeenschappelijke plaatsen in huis, apart eet, enzoverder. Verlucht ook regelmatig en grondig de kamer waarin je verblijft. Neem meteen telefonisch contact op met je huisarts, maar ga zeker niet meteen naar de huisartsenpraktijk. Zo besmet je geen andere patiënten of je huisarts. Je huisarts zal telefonisch een inschatting maken over het risico en je al dan niet doorverwijzen naar een triagecentrum of zelf een test afnemen.

  Hou er ook rekening mee dat je al twee dagen voor het begin van de symptomen besmettelijk bent, dat blijft zo tot 7 dagen na het begin van de symptomen. Het is dan ook cruciaal om alle contacten te vermijden en afstand te houden, doe dat ook in afwachting van je test of voor je contact opgenomen hebt met je huisarts.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie