Waarom foto’s en video’s maken op concerten niet goed voor je is

Je kent het wel: je bent op een concert aan het genieten van je favoriete artiest tot iemand zijn smartphone bovenhaalt en je zicht blokkeert. Wel nu blijkt dat het fotograferen tijdens concert je geheugen niet ten goede komt. 

Tijdens concerten zijn er twee soorten mensen: diegenen die filmen, fotograferen én diegene die het haten. Er is niets zo ergerlijk als tijdens het bekijken van een concert een uit de kluiten gewassen smartphone in je zichtlijn te krijgen. Of ben jij diegene die vol goede bedoelingen ieder moment van een concert wilt vastleggen voor Instagram of om gewoonweg later te herbekijken? Nu blijkt dat het fotograferen of het maken van video’s tijdens een concert slecht voor je geheugen is.

Gevaarlijk geheugensteuntje

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat je jouw smartphone tijdens een concert beter links laat liggen. Zo lieten ze een groep proefpersonen door een museum lopen en foto’s maken. De groep die foto’s maakte bleek zich minder details te kunnen herinneren over wat ze gezien hadden.

Dit komt doordat je brein minder informatie zal opslaan, omdat je toch een ‘geheugensteuntje’ hebt in de vorm van foto’s en video’s. Dit proces noemt men ‘cognitief afladen’. Een ander Amerikaans onderzoek toonde dan weer aan dat je auditieve geheugen minder goed werkt als je foto’s en video’s maakt. Best jammer op een concert! Opvallend genoeg kan je dit fenomeen wel verhelpen indien je goed genoeg inzoomt, maar hé kijk in het vervolg gewoonweg naar het concert. Je concert-buurman of onze fotografen zullen de show voor je vastleggen.

Dompel je onder in onze foto’s

Ben je trouwens benieuwd naar al het moois dat de laatste weken in ons land te zien was? Check even onze concertrecensies.


Volg ons voor concertfoto’s en meer via onze kanalen:

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in