More

  Ziekenhuizen trekken aan alarmbel: “Vrij goederenverkeer essentieel voor bestrijding corona-pandemie”

  Advertentie

  -

  De European University Hospital Alliance (EUHA), een samenwerking van negen van de grootste Europese universitaire ziekenhuizen, trekt aan de alarmbel en vraagt met aandrang om de Europese regels over de open markt ook in tijden van crisis te respecteren. Dat is een noodzaak om de bevoorrading van medisch materiaal, zoals mondmaskers en beademingstoestellen, vlot te kunnen laten verlopen.

  LEES OOK: Vijf miljoen mondmaskers vrijdag aangekomen in Luik

  Beslissingen over gezondheidszorg worden vooral op nationaal niveau genomen, maar het vrij verkeer van goederen is een Europese aangelegenheid. Ziekenhuizen in heel Europa stellen vast dat bepaalde leveranciers het nodige beschermend materiaal of bepaalde medische toestellen niet meer kunnen leveren omdat nationale overheden in coronacrisis dreigen te interfereren met leveringen aan andere landen.

  Belgische mondmaskers in Duitsland en Frankrijk

  Zo houden verschillende lidstaten, zoals Frankrijk en Duitsland, de voorraad Belgische mondmaskers tegen op hun grondgebied. Dat kan de bevoorrading van de ziekenhuizen in gevaar brengen. Prof. dr. Wim Robberecht, gedelegeerd bestuurder UZ Leuven: “Het COVID-19-virus stelt de ziekenhuizen voor grote uitdagingen op logistiek vlak. Wij merken dat er een nationale reflex van ieder-voor-zich meespeelt bij de bevoorrading van ziekenhuizen.

  De European University Hospitals Alliance (EUHA) doet daarom een dringende oproep aan de nationale en Europese overheden om afspraken over de interne markt te respecteren. Prof. dr. Wim Robberecht: “Het is nochtans van levensbelang dat de principes van de open markt kunnen blijven spelen, zodat medische leveranciers ook aan buitenlandse klanten kunnen blijven leveren en zodat de ziekenhuizen in staat blijven om deze pandemie te bestrijden. Grenzen sluiten voor medisch materiaal kan desastreus zijn voor heel Europa.”

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer