More

  Voorlopig geen oplossing voor streetskaters in Antwerpen: “Wij begrijpen dat streetskaten een aparte discipline is”

  © Rune Timmermans / StampMedia

  Voorlopig geen oplossing voor streetskaters in Antwerpen: “Wij begrijpen dat streetskaten een aparte discipline is”

  -

  Het skateverbod op de Antwerpse Scheldekaaien kon al rekenen op veel protest. Nu reageert bevoegd schepen van ruimtelijke ordening Annick De Ridder (N-VA) op de kritiek. Al komt er voorlopig geen echte oplossing voor streetskaters.

  In de toekomst belooft schepen van ruimtelijke ordening Annick De Ridder (N-VA) dat er weer geskatet kan worden aan de Kaaien, zij het op een gecontroleerde manier. “Een deel van de Scheldekaaien zal voorzien worden van een skatezone inclusief quarterpipe, glidings en heuvels”, laat De Ridder via haar woordvoerder weten aan jongerenmedia-agentschap StampMedia. “Dit zal ingepast worden tegen het water, waardoor het dijklichaam en een rij bomen als natuurlijke geluidsbuffer zullen fungeren.”

  De werken aan het park zouden pas in 2022 van start gaan. Dat betekent dat skaters het nog een tijdje zonder de spot op de Kaaien moeten stellen. Of het park ook evenveel succes zal hebben als de Scheldekaaien nu, zal in de toekomst duidelijk worden. Voor hen is kunnen skaten op straat een recht en een heel andere discipline dan skaten in parken. Op straten en pleinen worden ze gedwongen om creatiever te zijn. De Kaaien, waar trapjes en hellingen het decor vormen voor verschillende skatetrucs, geven ze dan ook niet graag af.

  Maar te veel lawaai en wieltjes van skateboards die straatmeubilair kapot zouden maken, zijn de redenen waarom skaten op de Antwerpse Scheldekaaien verboden wordt. Op maandag 20 september viel deze beslissing officieel tijdens de Antwerpse gemeenteraad. De politieke partijen N-VA, Open VLD, Vooruit en het Vlaams belang stemden voor dit verbod, terwijl Groen, PVDA en CD&V tegen stemden. De skatende jongeren, naar eigen zeggen niet betrokken bij dit besluit, protesteerden enkele dagen voor de gemeenteraad tegen het verbod. (StampMedia, 23/09/2021)

  Crowdfunding als oplossing

  “Wij begrijpen dat streetskaten een aparte discipline is”, aldus De Ridder. “Daarom worden verschillende pistes bewandeld om te kijken wat de beste oplossing kan bieden aan zowel skaters als straatmeubilair. Want niet alle infrastructuur van het openbaar domein is even goed bestand tegen slides, met beschadigingen tot gevolg.”

  Voor het skatevriendelijk maken van het meubilair aan de Kaaien zijn volgens  De Ridder geen plannen. En dus is de locatie niet bestand tegen schade door skaters. Om aan die schade tegemoet te komen, stelden de Antwerpse jongeren voor om een crowdfunding te starten en eventuele beschadigingen uit dat potje te betalen. Timea Németh, actievoerder in dit protest, liet weten dat ze dit ook in een brief naar De Ridder had voorgesteld. Het kabinet van De Ridder geeft echter aan dat ze geen brief of e-mail ontvangen hebben. “Mails beantwoorden we steeds, en het is jammer dat het tegendeel beweerd wordt”, klinkt het nog.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer