More

  Volgende maand scheert een enorme ruimtesteen langs onze aarde

  -

  Advertentie
  Advertentie
  Beeld ter illustratie

  Eind volgende maand zal een enorme ruimterots langs onze aarde scheren. U hoeft zich geen zorgen maken, de rots zal op een veilige afstand van 6,3 miljoen km blijven. Dat is zo’n 16 keer de afstand tussen de maan en de aarde.

  Enorme ruimterotsen die langs onze aarde razen of er zelfs op neerstorten. Het is niet langer een theorie die enkel in sciencefictionfilms voorkomt. Zo stortte in 2013 een meteoroïde neer nabij het Russische Tsjeljabinsk. De rots had een diameter van ‘slechts’ 17 meter, maar zorgde desondanks voor schade in de ruime omgeving en voor vele gewonden door rondvliegend glas. Ook de verschillende ruimtevaartorganisaties werken aan plannen om toekomstige potentieel bedreigende ruimterotsen van koers te doen veranderen.

  Live te volgen

  De ruimterots die langs onze aarde zal scheren, met de erg *ahum* aantrekkelijke naam (52768) 1998 OR2, werd in 1998 reeds ontdekt en is zo’n 1,8 tot 4,1 km groot. Het neerstorten van de rots op de aarde zou voor een catastrofe zorgen, maar daar moeten we voorlopig niet voor vrezen. De asteroïde zal op 24 april het dichtst bij de aarde naderen op zo’n 6,3 miljoen km. Het object zal daarom helder genoeg worden om met bescheiden optische apparatuur te bestuderen. Je kan de scheervlucht tevens live volgen op het internet via deze link.

  Beweging van de ruimterots / Beeld: Gianluca Masi/The Virtual Telescope Project

  Op beeld vastgelegd

  Er zijn tevens twee foto’s vrijgegeven van het object gemaakt door de Virtual Telescope Project. De gif hierboven toont de beweging die de asteroïde maakt. Op de foto’s hieronder toont het beeld bovenaan de asteroïde als een punt, terwijl de sterren strepen vormen. Voor dat beeld volgde de telescoop de beweging van de asteroïde. Op het onderste beeld worden de sterren gevolgd, waardoor de asteroïde een streepje vormt.

  © Gianluca Masi/The Virtual Telescope Project

  Volgend bezoek in 2031

  1998 OR2 zal de aarde een volgende keer bezoeken op 18 mei 2031 hetzij wel op zo’n 19 miljoen km afstand. In 2048 en 2062 volgen twee nieuwe bezoeken, die nog verder van de aarde afliggen. De asteroïde zal op 16 april 2079 de aarde het dichtst naderen, tot op zo’n 1,8 miljoen km. Gevaar is er dan ook niet, het object wordt nauwkeurig gevolgd, zo is de baan van het object tot 2197 bekend.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer