More

  Viroloog Marc Van Ranst wordt digital artist: Ontdek zijn debuuttentoonstelling in Knokke-Heist!

  Advertentie

  -

  De bekendste viroloog van ons land Marc Van Ranst, stelt in het weekend van 15 en 16 juli 2023 zijn debuuttentoonstelling ‘‘Metamorphosis exploring abstract realms through digital art’ voor bij ‘Lauren Van Middelem Gallery’ in Knokke-Heist. Marc Van Ranst neemt je mee in zijn wereld van de abstracte digitale kunst.

  Het artistiek proces

  Van Ranst probeert in zijn artistiek proces de handeling vast te leggen van een foto – een vluchtig moment gekristalliseerd in de tijd. Dit vastgelegde onderwerp, vaak alledaags en volkomen onbelangrijk, dient slechts als een bescheiden aanzet van kleuren en vormen, een delicate eerste laag pixels op de uitgestrektheid van het digitale canvas. De eerste laag pixels dient als beginpunt voor de verbeelding. Het fungeert als een kanaal, een fluisterende muze, waar zo een metaforische reis begint. Aan de hand van een fascinerende mix van klassieke digitale kunstsoftware en geavanceerde kunstmatige intelligentietechnieken creëert Van Ranst een statisch beeld die leven en diepte geeft. Marc Van Ranst kiest dus voor abstracte kunst en is daardoor geïnspireerd door Picasso, vertelt hij ons in een eerste reactie: “There is no abstract art. You must always start with something. Afterward you can remove all traces of reality.”

  Hellow and Glue III by Marc Van Ranst

  Wie is Marc Van Ranst?

  Moeten we hem eigenlijk nog introduceren? Van Ranst werd ons lands bekendste viroloog na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, waarbij hij in ons land 3 jaar lang duiding gaf over het virus en de maatregelen ertegen. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Hassels en de KU Leuven, en specialiseerde zich daarna onder andere verder in New York. Momenteel is hij directeur van de afdeling ‘Laboratoriumgeneeskunde’ in de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Hij is ook auteur van meer dan 450 wetenschappelijke publicaties en 25 boekhoofdstukken over virologie en infectiologie die meer dan 25.000 keer geciteerd door andere wetenschappers. Ook twee kinderboeken over virussen werden door hem geschreven, die bestsellers waren en vertaald werden in het Duits, Pools, Russisch, Spaans, Catalaans, Ests en Koreaans. Na de intense corona-pandemie, stapte hij in het veld van de artistieke expressie. Met moed en kwetsbaarheid toonde hij zijn kunstwerken via de kracht van sociale media en bood hij de wereld een kijkje in zijn innerlijke creatieve heiligdom.

  Ook Van Ranst komt net als Lauren Van Middelem uit een kunstzinnige familie. Van moederskant was de schilder Door Boerewaard (1893-1972) zijn oudoom. Hij groeide op omringd door schilderijen van de schilderschool van Termonde. Zijn vader, Edward Van Ranst, is een bekwaam schilder en tekenaar. Marc Van Ranst schreef zich in voor lessen digitale fotografie aan de Academie voor Visuele Kunsten in Leuven en dit academiejaar begint hij aan een bachelor in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leuven. Hij spiegelt zich aan Kafka’s “Metamorfose” meer bepaald aan de hoofdpersoon van het verhaal, Gregor Samsa. Hij houdt zich enerzijds vast aan zijn identiteit als viroloog, maar in tegenstelling tot Gregor, geniet Marc volledig van de metamorfose en omarmt hij deze terwijl hij zich door de wereld van zijn ontluikende artistieke identiteit navigeert.

  Over ‘Lauren Van Middelem Gallery’

  De 23-jarige Lauren Van Middelem uit De Haan opende begin april haar eerste galerie in het hartje van Knokke-Heist, op de zeedijk. Lauren is al van kinds af aan gepassioneerd door kunst, en dat is er ook met de paplepel ingegeven want ook vader Luc Van Middelem is een begrip in de Belgische kunstwereld. Hij is een kunsthandelaar die reeds 40 jaar actief is en gespecialiseerd is in nationale en internationale post-war art.

  Lauren nam die passie dus over en focust in haar nieuwe galerie op een dialoog tussen Belgische kunstenaars van kunsthistorisch belang, waaronder Bram Bogart, Guy Vandenbranden en Pol Mara, en opkomende hedendaagse kunstenaars. Nu wordt ook het debuutwerk van Marc Van Ranst toegevoegd aan dat rijtje. Ze is alvast enthousiast en blij zijn werken te mogen tentoonstellen in haar nieuwe galerie: ‘Ik vind de dialoog zeer interessant om enerzijds vaste waarden te ondersteunen en representeren, maar daarnaast ook nieuwe, opkomende kunstenaars te steunen en hen een platform te geven met mijn galerie.’ vertel ze ons.

  Praktisch

  • ‘Metamorphosis exploring abstract realms through digital art’ (Marc Van Ranst) loopt van 15 juli tot en met 17 september 2023.
  • Open tijdens weekends en vakanties van 11u30 tot 18u, of op afspraak.
  • Openingsweekend met Marc Van Ranst: Zaterdag 15 juli & zondag 16 juli van 11u tot 18u.

  Meer informatie Lauren Van Middelem Gallery
  Zeedijk 635, 8300 Knokke-Heist
  Laurenvanmiddelem@hotmail.com
  Instagram: www.instagram.com/laurenvanmiddelemgallery

  Bekijk hieronder alvast een paar van zijn werken!

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer