More

  Vierde testvlucht Marshelikopter Ingenuity mislukt: NASA onderneemt vandaag nieuwe poging

  Advertentie

  -

  Marshelikopter Ingenuity heeft zijn vierde vlucht moeten uitstellen, dat meldt NASA. Door een technisch probleem kwam het toestel niet van de grond. Vandaag ondernemen ze een nieuwe poging. 

  Na drie geslaagde testvluchten, loopt het nu mis met Marshelikopter Ingenuity. Een vierde testvlucht stond voor 29 april gepland. Daarbij zou de helikopter opstijgen naar een hoogte van 4,9 meter om nadien 133 meter zuidwaarts te vliegen. Daar zou de helikopter enkele kleurenbeelden nemen om nadien opnieuw 133 meter terug naar zijn oorspronkelijk vertrekpunt te vliegen en daar te landen.

  Data die NASA donderdag ontving, wijst er op dat het toestel zijn vierde testvlucht niet had uitgevoerd. Ingenuity schakelde niet over naar de vluchtmodus en bleef met zijn pootjes aan de grond staan. NASA plant vrijdag rond 16u46 (Belgische tijd) een nieuwe testvlucht, de data zou rond 19u39 (Belgische tijd) op aarde moeten zijn.

  Twee oplossingen voor ‘watchdog’ timer

  Het probleem komt niet als een verrassing voor de ruimtevaartorganisatie. De Ingenuity heeft namelijk te kampen een softwareprobleem aan de zogenaamde ‘watchdog’ timer, dat is een systeem dat speurt naar problemen en die poogt te herstellen. NASA had daar een oplossing voor gevonden, zo hadden ze de volgorde van de computercommando’s aangepast, maar in 15% van de gevallen blijkt die oplossing niet te werken.

  Mocht de Ingenuity na de nieuwe test nog steeds dienst weigeren, dan zullen ze wijzingen aanbrengen aan de software en deze opnieuw herinstalleren. Ondertussen heeft NASA de nieuwe software al naar Marsrover Perseverance gestuurd, dat dienst doet als basisstation en communicatiebaken voor de helikopter. Indien de software opnieuw geïnstalleerd dient te worden, verwacht NASA enkele dagen vertraging vooraleer de testvluchten hervat kunnen worden.

  Moeilijke omstandigheden

  Dat de vorige geslaagde testvluchten van Ingenuity op gejuich onthaald worden, heeft alles te maken met de moeilijke omstandigheden op Mars. Door de ijle atmosfeer – die te vergelijken valt met de aardse atmosfeer op 30 km hoogte, is vliegen op Mars erg moeilijk. Ter vergelijking: op aarde verlopen passagiersvluchten op zo’n 11 kilometer hoogte. Door de Marsatmosfeer moeten de rotorbladen van de helikopter extra snel draaien. Zo maken ze 2.400 omwentelingen per minuut, dat is zo’n vijf keer sneller dan op aarde.

  Bekijk de derde vlucht van Ingenuity

  BronNASA
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer