Pop Masters strijkt tot 29 mei neer op de Grote Markt in Brussel. Daar worden de bekendste werken van de drie grootmeesters Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Keith Haring tentoongesteld.
De expositie heeft 150 posters verzameld van de drie grootste kunstenaars in de popart. Popart, afkorting voor populaire kunst, was in de jaren 60 een nieuwe stroming in de kunstwereld. De posters reizen doorheen de tijd van de jaren 60 tot de jaren 80. Kunst was niet langer een abstract gegeven. Door de alledaagse dingen die aanbod kwamen, zoals een blik soep, was kunst nu herkenbaar. Alle affiches zijn afkomstig van het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg, dat de popartaffichecollectie ter wereld bezit.
Commercieel
De affiches diende eerst om reclame te maken voor hun eigen tentoonstellingen en uitnodigingen werden gratis uitgedeeld in New York. Het mondde al snel uit naar kunst, die nu voor tienduizenden euro’s worden verkocht. Ook bedrijven zagen hun kans. Zo vroeg The Paris Review, gesponsord door erfgenamen van Heinz Ketchup, aan de drie kunstenaars posters om reclame te maken voor het literair tijdschrift. Dat miste hun effect niet, en al snel volgde andere bedrijven het voorbeeld. Het kledingmerk Levi, Absolut Vodka en RCA Records en zelfs de Olympische Spelen hebben de drie grootmeesters betaald voor een poster of een kunstwerk.
Roy Lichtenstein (1923 – 1997)
Roy Lichtenstein is in de jaren 60 een van de eerste Amerikanen die de stroming popart omarmt. Hij is een kunstleraar, maar op zijn 38ste creëert hij een geheel eigen stijl. In 1961 komt hij op het idee om banale elementen uit comics en tijdschriften over te schilderen. Lichtenstein maakt van Ben-Day stippen zijn handelsmerk. Ook primaire kleuren en dikke zwarte contouren zijn een blijvend aspect in zijn werken. Het schilderij Whaam! uit 1963 is wellicht zijn bekendste werk.
Andy Warhol (1928-1987)
Andy Warhol is diegene met het meest commerciële inzicht. Voor 1961 heeft hij als New Yorkse illustrator gewerkt. Zo begrijpt hij dat unieke kunstwerken veel geld opleveren. Hij zorgt ervoor dat reproducties nooit hetzelfde zijn. Dankzij de zeefdruktechniek maakt hij de reproducties altijd in andere felle kleuren. De Cambell’s-soepblikken en de Marilyn Monroereeks staat nog steeds in het geheugen gegrift. Beroemdheden die graag Marilyn Monroe achterna wilden, betaalden daarvoor destijds minstens 25.000 euro.
Keith Haring (1958 – 1990)
Keith Haring is nog niet geboren toen Lichtenstein aan zijn carrière begon. In 1980 begint hij zijn carrière door op lege bilboards te tekenen met krijt. Daar ontstaan zijn legendarische figuren, waarmee hij naast reclame, ook krachtige boodschappen de wereld instuurt. Zo maakt hij awareness voor aids, een ziekte waar hij op 32-jarige leeftijd zelf aan sterft.
Meer info en tickets op www.expopopmasters.be.