Komiek Sacha Baron Cohen leerde ons in 2006 zijn personage Borat Sagdiyev kennen. Veertien jaar later keert de Kazachse journalist terug naar de VS, maar blijft hij even vermakelijk, bevreemdend en relevant.
Te midden van een pandemie en vlak voor cruciale presidentsverkiezingen keert Borat terug naar het scherm, ditmaal niet op het witte doek, maar exclusief bij Amazon Video Prime. ‘Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan’, zoals de prent officieel heet, toont Borat na veertien jaar gevangenschap in Kazachstan. Hij krijgt de eer om opnieuw naar de Verenigde Staten te trekken met een missie: het afleveren van Johnny de Aap aan Amerikaans vicepresident Mike Pence. Al loopt niet alles zoals gepland, want zijn dochter Tutar reist stiekem mee in de kist van Johnny, waardoor het plan al snel ontspoort.
Over het verhaal moet u verder niet veel meer weten, dat is ook nooit de clou van Baron Cohen’s-films. Waar het vooral om draait is de soms rare Amerikaanse trekjes in de kijker te zetten. Dat doet Borat steevast door hen au sérieux aan te moedigen, tot het tenenkrullende toe. Al slaagt Borat daar ondertussen zelf niet meer in. Tijdens zijn populaire debuut in 2006 had hij het verrassingselement mee om de Amerikanen in de maling te nemen. Nu gaat dat niet meer: iedereen kent hem.
Gelukkig heeft de man zijn dochter Tutar mee. Een uitgelezen kans voor Cohen om te spotten met vrouwenrechten, want zo blijkt dat in Borat’s Kazachstan vrouwen in kooien leven en hun levens – hou u vast – bepaald worden door een handleiding van het Ministerie van Landbouw en Vee. Dat leidt tot bevreemdende situaties wanneer Borat een kooi gaat kopen. Of het allemaal opgezet spel is? Geen idee, al hopen we vooral van niet.
De film blijft even absurd als zijn voorganger, vooral wanneer vader en dochter een vruchtbaarheidsdans aanvatten tijdens een bal, midden in de menstruatie van dochterlief. Het ongeloof bij de andere aanwezigen is onbeschrijfelijk. Ook wanneer Borat in KKK-outfit een Republikeinse conferentie binnensluipt en even later als Trump-imitator tussen de fans opduikt, weet je niet wat je ziet.
De hand in de broek
Dat is allemaal niets vergeleken met de ophefmakende slotscene van Borat 2. Daarin gaat Tutar langs bij Rudy Giuliani – de advocaat van Trump – en die lijkt wel een oogje te hebben op het 15-jarige meisje. Dat eindigt met Giuliani op bed met zijn hand in z’n broek, zogezegd om zijn microfoon goed te steken. Borat blijft gevaarlijk relevant.
Baron Cohen weet nog altijd hoe hij Borat als bevreemdend figuur moet neerzetten. Aangezien bijna heel de wereld zijn vorige film zag, moest hij het over een andere boeg gooien. Eentje waar Tutar, zijn dochter, de hoofdrol in speelt. Het lijkt ons het begin van een oneindige reeks van spin-offs. Zolang de wereld zo gek blijft als hij nu eenmaal is, kunnen Borat en zijn gezin de wereld vermaken.
‘Borat Subsequent Moviefilm’ is te bekijken via Amazon Prime Video.