Van hemelse worstenbroodjes tot schapentestikels bij het ontbijt: Sergio & Axel doorkruisen het culinaire Libanon

© VTM

©VTM

Na Thailand, Mexico, India en Noorwegen bewandelen Sergio Herman en Axel Daeseleire op woensdag 6 november het niet-toeristische pad in Libanon. Het land staat voor velen niet meteen bovenaan in de lijst met favoriete vakantiebestemmingen, maar heeft wel één van de bekendste keukens van het Midden-Oosten. De kruidenweelde en het uitgebreide aanbod aan kraakverse groenten inspireren de chef meteen. Maar blijft het enthousiasme overeind wanneer de heren bij het ontbijt schapentestikels en “schapenkontvet” voorgeschoteld krijgen?

Gelukkig kent Libanon nog heel wat andere specialiteiten. Zoals de ‘Sfiha Baalbakiye’, een lokaal soort worstenbroodje dat niet kant-en-klaar te verkrijgen is. Wie het wil proeven, moet eerst zelf vlees gaan kopen om de worstenbroodjes bij de plaatselijke bakker te laten maken. Het resultaat is volgens Sergio om duimen en vingers af te likken. “Kan je je voorstellen dat je in Antwerpen voor een worstenbroodje eerst naar de slager moet en daarna twee huizen verder naar de bakker? Ik ben verzot op worstenbroodjes. ’s Avonds stop ik langs een tankstation en dan koop ik gewoon zo’n banaal, vulgair saucijzenbroodje. Als je de hele dag met je handen in speciale dingen zit en met topproducten werkt dan hou je des te meer van de simpele dingen.

© VTM

Sergio en Axel worden door hun gids Bethany ook naar een 100 jaar oude geitenboerderij diep in de bergen gebracht, waar ze zelf de geiten mogen melken en Sergio de beste kaas ooit proeft. Om op hun bestemming te geraken moet het trio offroad gaan en dat houdt risico’s in. Zeker wanneer ze langs een verlaten cannabisveld rijden. “Hopelijk komen we voor zonsondergang aan, want dit is geen baan waar je in het donker op wil rijden”, klinkt het bij de gids.

De tocht gaat verder richting Tripoli, waar Axel zijn compagnon tegen alle verwachtingen in kan overhalen om een 300 jaar oude hamam te bezoeken. Sergio heeft geen idee van wat hem daar te wachten staat… In de hoofdstad Beirut duiken de boys het bruisende nachtleven in. Bij een stevige nacht hoort een stevig ontbijt. En het beste ontbijt van Beirut, dat bestaat volgens Sergio uit ‘schapenkontvet en schapenkloten’. “Dan zijn we gelijk wakker.

Sergio & Axel: Van de Kaart: aflevering 5 op woensdag 6 november om 21.45 bij VTM

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in