More

  © Apple

  UPGRADEN? Moet je de iPhone 12 kopen of blijf je beter nog even bij je oude toestel?

  -

  Apple stelde dinsdagavond zijn gloednieuwe generatie iPhone voor. Met een minimumprijs van 809 euro, kost een nieuwe iPhone behoorlijk wat. Moet je upgraden of blijf je beter nog even bij je oude toestel? Wij zochten het voor je uit. 

  Sneller, beter en vol gloednieuwe functionaliteiten waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Zo kan je de voorstelling van iedere generatie iPhone samenvatten. Apple belooft met de nieuwe A14 Bionic-chip tot 50% snellere prestaties dan andere smartphone-chips. Dat verkooppraatje horen we ondertussen ieder jaar. Al is het wel degelijk zo dat Apple top of the bill chips in hun smartphones stopt, maar of de gemiddelde gebruiker daar veel van merkt is te bediscussiëren. Zeker ten opzichte van de iPhone 11 zullen de prestaties grotendeels gelijk lopen en zullen apps nauwelijks zichtbaar sneller opstarten.

  Verder op het lijstje: Dolby Vision. Dat laat toe om HDR-video op te nemen die kleurrijker zijn dan ooit tevoren. Zo goed zelfs, dat je er bijna een professionele camera zou voor kunnen laten staan. De iPhone 12 Pro krijgt er zelfs een LiDAR bij. Dat laat toe om 3D-scans te maken van ruimtes. 

  5G: is het de moeite?

  Al is de grootste nieuwigheid op de iPhone 12 voornamelijk de komst van 5G, maar heb je dat nu al nodig? Kort gezegd: neen, maar het mag wel. In ons land zijn de nieuwe frequenties waarop 5G ‘uitgezonden’ wordt nog steeds niet geveild. Die veiling brengt dan ook veel geld op voor ons land, maar de deelstaten geraken het maar niet eens over de verdeelsleutel van de opbrengsten. In ons land is er wel al een soort van 5G-netwerk. Zo lanceerde Proximus begin dit jaar een 5G ‘light’, daarvoor maken ze gebruik van oude 3G-frequenties die niet meer in gebruik zijn. Voor die optie moet je aardig wat bijtellen, maar dat was ook zo bij de introductie van het 4G-netwerk. Pas na een jaar werd het gebruik van 4G gratis. Zo wordt het échte 5G-netwerk pas in 2021 in ons land verwacht.

  Voor smartphones zal 5G geen revolutie betekenen. De internetsnelheid gaat er uiteraard op vooruit (ook het geval op 5G ‘light’), maar iets cruciaal mis je (nog) niet. Het 5G-netwerk zal dan voornamelijk een rol spelen voor het Internet of Things, dat steeds een grotere plek in ons leven zal innemen. Denk maar aan slimme koelkasten, slimme beveiligingscamera’s of zelfrijdende auto’s. Door het toenemende aantal apparaten geraakt de capaciteit van 4G op termijn volzet. 5G biedt een oplossing doordat het een grotere capaciteit toelaat. Wie een iPhone 12 koopt, is dus wel klaar voor de toekomst. 5G wordt hoe dan ook de norm binnen een tweetal jaar.

  Overstappen?

  Voor iPhone-gebruikers is het vooral de resterende gebruiksduur van de iPhone die telt: want hoe lang krijg je nog updates van Apple? Op dit moment genieten alle toestellen vanaf de iPhone 6s nog van het meest recente besturingssysteem iOS 14. Dat is opvallend, want de iPhone 6s dateert van 2015. Al behoort het reeds enige tijd tot de nieuwe strategie van Apple om toestellen alsmaar langer mee te laten gaan. Zo behouden steeds meer mensen hun iPhone voor twee jaar of langer en kan je voor een beperkt bedrag (tussen 55 en 75 euro) je batterij laten vervangen in een Apple Store.

  Voor iPhone 7 of ouder

  De iPhone 6s en iPhone 7 zijn aan het einde van hun levensduur.

  Moet jij nu overstappen naar de iPhone 12? We raden het aan, als je een iPhone 6s of ouder hebt. Niet alleen zal je voortaan genieten van een groter, maar ook beter beeldscherm (en allerlei extra’s), maar kan je hoogstwaarschijnlijk opnieuw vier tot vijf jaar verder met je nieuwe toestel. Het is dan ook zo goed als zeker dat iOS 14 de laatste update wordt voor de iPhone 6s. iOS 15 wordt dat vermoedelijk voor de iPhone 7.

  Voor iPhone 8 of recenter

  Heb je nu een iPhone 8 of recenter toestel zoals de iPhone XR? Dan kan je gerust nog een tijdje wachten om een nieuwe iPhone aan te kopen. De toestellen kunnen nog enige tijdje verder en draaien nog steeds erg vlot. Over een jaar kan je dan overwegen om over te stappen naar de toekomstige iPhone 12s, die alweer sneller, beter en moderner is.

  Overweeg je de iPhone 12? Lees dan zeker ons samenvattingsartikel met de meest belangrijke kenmerken.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie