Roadtrip 3: Noorwegen

“Nummer tre”, onze derde roadtrip brengt ons naar frissere oorden. Noorwegen, een land vol fjorden. Noorse fjorden worden soms wel is een van ’s werelds mooiste plekken genoemd. Lees, droom  en vervul deze tocht vol natuurpracht.

Deze roadtrip is anders dan anders, deze keer starten we vanuit Noorwegen zelf. Aan jou de keuze om de tocht met de auto of met het vliegtuig te maken.

Indien je met de auto gaat, raden we je aan om zeker in Kopenhagen, Gotenburg en Fredrikstad te stoppen. Wie met het vliegtuig gaat kan ook overwegen om naar Gotenburg te vliegen, vaak zijn vliegtickets naar Gotenburg goedkoper, dan naar Oslo. De Reistijd Gotenburg – Oslo is een rit van een drietal uur.

Deze roadtrip eindigt ook niet in Oslo, maar in Trondheim. Vergeet ook niet, dat je in Noorwegen op bepaalde routes tol dient te betalen, een handig lijstje en tips vind je op de ANWB website.

Oslo

Dag 1: de eerste dag brengen we door in de Noorse hoofdstad. Ga zeker eens het Noorse Operagebouw bekijken. Een prachtig wit gebouw, voltooid in 2008. Op het dak kan je ook genieten van een prachtig panorama over Oslo.

 

Een andere must is het Vigelandsparken, een sculpturenpark met allemaal beelden van beeldhouwer Gustav Vigeland. Breng ook een bezoek aan de Karl Johans straat, deze straat eindigt aan het Koninklijk Paleis. Wandel rustig door deze straat,  je vind hier tal van winkels, restaurants en bezienswaardigheden.

Living next door to .. #slott #oslo #norway

A post shared by Bengterik Busk (@bengterikbusk) on

Alvorens door te reizen naar Bergen, nuttigen we eerst nog een gezellig avondmaal. Noorwegen is in het algemeen iets duurder dan België en Nederland qua eten en drinken. Betalen doe je ook met Noorse Kronen en niet met Euro’s. Indien je met een beperkt budget naar Noorwegen trekt, kies je best in Oslo voor een van de talrijke Aziatische restaurantjes, hier kan je goedkoop eten.

Onderweg naar Bergen

We vertrekken vroeg richting Bergen, afhankelijk van de route moet je tussen de 6 en 8 uur rijden. Wij kiezen voor de langere weg, langs de E16. Deze route brengt ons langs enkele schitterende natuurprachten

Het Nationaal Park Hallingskarvet, de ideale stop voor een stevige wandeling in de wondermooie natuur. Hierna kan je, (eens je uit het beschermde natuurgebied bent) eender waar slapen. Kies voor een lokaal hotelletje, een camping of voor de vrije natuur. Indien je gaat wildkamperen moet je ervoor zorgen dat je de natuur niet beschadigd. De natuur is van iedereen.

#hallingskarvet #vår ☀️☁️?❄️??

A post shared by mailiss (@mailissr) on

Nabij het stadje Gudvangen bevindt zich een ander prachtig natuurfenomeen: Kjelfossen, de hoogste waterval in Noorwegen. Ook een prachtig fjord, het Nærøyfjord bevindt zich hier dichtbij.

Camping along the Nærøyfjord ⛺️???

A post shared by Wilmarie ♥?? (@wilmycb28) on

Na deze twee wonderlijke natuurprachten rijden we verder naar Bergen. Onderweg komen we een menselijk bouwwerk tegen, de Lærdal Tunnel. Een 24,5 kilometer lange tunnel, met om de 6 kilometer grote rustpunten. Hier kan je even pauzeren, deze stukken zijn prachtig verlicht in blauw en gele tinten.

Bergen

De stad tussen zeven bergen, zo wordt Bergen wel eens genoemd. Één van die bergen is Mount Fløyen, neem het treintje naar boven en geniet van het prachtige uitzicht. Rust even uit en neem een koffie en gebak. Een andere bezienswaardigheid in Bergen is de oude haven of Bryggen. Wandel tussen de historische, houten huizen.  ’s Avonds kan je Scandinavisch gaan eten in Spisekroken, heerlijk eten voor een redelijke prijs (naar Noorse normen). Wie op een krapper budget leeft, kan ervoor kiezen zelf te koken. Ook dien je in Noorwegen geen flessenwater te kopen, het kraanwater is perfect drinkbaar.

Another shot from Bergen, known as the city of seven mountains. This stunning location in Norway was definitely one of my favourite places in Scandinavia, if not in all of Europe. This shot was taken from Mount Fløyen at 399m above sea level. In Bergen I kept up my tradition of always walking up a mountain and cabling down. Walking up always gives you so much gratitude for the vista that you are presented with. Cannot imagine life without mountains in my life! #bergen #norway #Bjørgvin #visitnorway #visitbergen #scandanavia #mountfløyen #fløyen #travel #mountains #shorthike #latergram #august2014 #girlswhotravel #travelgram #lovetotravel #instatravel #igtravel #traveler #travelphotography #blue #fjords #city #water

A post shared by Ginny Lin (@ginny.on.the.road) on

Onderweg naar Trondheim

Na een zestal uur rijden komen we aan bij het dorpje Horningdal. Hier vind je ook een prachtig hotel: First Hotel Raftevold. Breng hier een nachtje door, geniet van de natuur en kom weer op krachten. De volgende dag kan je het Hornindalsvatnet bezoeken. Dit is het diepste meer van Europa, 514 meter diep.

Vakkert ved #hornindalsvatnet i ettermiddag.

A post shared by Bente Haug Eide (@bente_eide) on

Op 55 kilometer ligt het Geirangerfjord, UNESCO werelderfgoed en het is omringd door enkele prachtige watervallen. Dit fjord wordt ook door talrijke cruiseschepen aangedaan en is van de meest bezochte toeristische plekken van Noorwegen.

Atlanterhavsveien, is een weg liggend aan de Atlantische Oceaan. Het verbindt talrijke eilandjes door middel van bruggen met elkaar. Het is een van ’s werelds mooiste wegen. Kronkelende, stijgende en dalende bruggen: we wisten niet dat die zo prachtig konden zijn. Door zijn ligging vlak aan de kust, is deze weg ’s winters gevaarlijk tijdens stormweer. Vanaf hier zijn we op ongeveer een viertal uur in Trondheim, onze laatste stopplaats.

Atlantic Road ? #atlanticroad #road #bridge #fjordnorway #norway

A post shared by Miss Strand (@beeaach) on

Trondheim

Voor we terugvliegen naar huis bezoeken we deze Noorse parel nog. De domkerk van Nidaros, de belangerijkste Noorse kerk moet je zeker bezoeken. Ook het Rockheim, een museum over pop-en rockmuziek is zeker de moeite waard. De pakhuizen aan het water smeken ook voor een foto, perfect voor op Instagram. Hier leveren we onze huurauto in en keren we met het vliegtuig terug naar België. Overweeg ook om de route Trondheim – Amsterdam, Schiphol even te bekijken, deze kan soms veel goedkoper zijn dan naar Brussels Airport.

Indien je deze roadtrip plant te maken of deze al gemaakt hebt, laat het ons zeker weten. Klik ook even door naar ons handige routekaartje. Ten slotte, lees zeker ook onze andere twee roadtrips.

 

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in