More

  Tv-programma ‘Blind gesprongen’ is ook voor Stijn Baert een sprong in het diepe

  © VTM

  Tv-programma ‘Blind gesprongen’ is ook voor Stijn Baert een sprong in het diepe

  -

  Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent, doet mee aan het nieuwe VTM-programma Blind gesprongen. In het programma nemen vijf kandidaten ontslag bij hun huidige werkgever en springen ze ‘blind’ in een nieuwe job. Reporter Sander Di Monaco sprak met Stijn Baert over het nieuwe programma. “We willen de Vlamingen uit hun ‘gouden kooi’ laten breken.”

  Hoe zit het programma precies in mekaar?

  “Vijf Vlamingen leggen het lot van hun carrière in onze handen. Ze nemen ontslag bij hun huidige job en wij zoeken voor hen naar een nieuwe job. Het is vergelijkbaar met het programma Blind Gekocht of Blind Getrouwd. De kandidaten verwachten dat wij met onze expertise, onze tools, en de knowhow van de VDAB een goede keuze zullen maken. Het is al een heel grote stap dat ze ontslag namen bij hun vorige werkgever. Het is afwachten of ze bij hun nieuwe job zullen blijven.”

  Waarom neemt u deel aan het programma?

  “Ten eerste is er de vaststelling dat heel veel mensen in een ‘gouden kooi’ zitten. Als we naar de cijfers kijken, zijn mensen in ons land niet gelukkiger dan elders met hun job. Slechts een op de vier mensen is echt tevreden met hun job, en toch blijven we langer in dezelfde baan. De helft van de Belgen zit tien jaar of langer in dezelfde job. Springen is moeilijk, zeker wanneer je in een andere sector bijvoorbeeld loon of pensioenrechten kan verliezen. Met dit programma willen we Vlamingen uit die gouden kooi laten breken. Ten tweede doe ik zelf onderzoek naar hoe sommige banen echt een springplank kunnen zijn voor je verdere carrière. Dat perspectief neem ik mee in het programma.”

  Wat kan je vertellen over de eerste aflevering?

  “Er zijn in de eerste aflevering meteen twee kandidaten te zien: Jessica en Senne. Wat hun achtergrond is en welke job ze zullen krijgen, dat zal de kijker moeten ondervinden. (lacht) Wat ik zeker al kan zeggen, is dat de jobs echt een serieuze sprong zijn. Het is dus zeker het kijken waard.”

  Is dit het eerste programma op tv waar u aan deelneemt?

  “Het is voor mij een ander genre. Dit programma heeft vooral de bedoeling om te entertainen. Wat ik normaal doe, zit meer in sector van de informatie en duiding: Het Nieuws, De Afspraak, Terzake, enzovoort. Blind Gesprongen is voor mij dus ook een sprong in het diepe. Eerder dan zelf antwoorden te geven, moet ik daar mensen gaan bevragen over wat zij willen in hun carrière. Het is een ander register, maar wel leuk. Als kind uit de jaren 90 heb ik de start van VTM meegemaakt. Dat vond ik heel spannend. Nu zelf prominent aanwezig zijn in een primetime VTM-programma geeft best een kick.”

  Blind gesprongen, maandag 21u55 op VTM

  © 2022 StampMedia – Sander Di Monaco

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie