Er zijn 98 nieuwe doden te betreuren door het coronavirus, dat werd vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie. Bij de doden is een meisje van 12-jaar te betreuren. Tevens werden 94 ‘oude’ overlijdens gerapporteerd, voornamelijk uit woon-zorgcentra. Dat brengt het totaal op 705 sterfgevallen.
LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’
Het aantal besmettingen blijft verder stijgen. De laatste 24 uur hebben 876 mensen positief getest op het coronavirus, dat brengt het totaal aantal besmettingen op 12.775. Dat blijft een onderschatting, aangezien niet iedereen getest wordt. 98 nieuwe sterfgevallen werden gerapporteerd. 94 sterfgevallen werden met terugwerkende kracht gerapporteerd, dat zijn overlijdens die tussen 11 maart en gisteren hebben plaatsgevonden.
Op de persconferentie werd tevens het overlijden van een 12-jarig meisje betreurd. “Het is belangrijk om te melden dat het een uitzondering is, dit is niet de regel”, aldus viroloog Steven Van Gucht. Hij benadrukt dat “dit ons als ouder en als arts bijzonder hard raakt”. Omdat het coronavirus een impact kan hebben op de gemoedstoestand van vele mensen, staat het Rode Kruis klaar om door te verwijzen naar de verschillende lijnen van psycho-sociale hulp via het nummer 0800/14689.
50% van capaciteit in gebruik
Gisteren werden er 485 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, dat is een lichte daling t.o.v. de laatste dagen. 168 mensen hebben het ziekenhuis kunnen verlaten. 4.920 in totaal. 1021 liggen op intensieve zorgen (+94). Dat betekent dat ongeveer 50% van de capaciteit. 786 patiënten hadden ademhalingsondersteuning nodig en 20 ECMO (hart-longmachine).“We zien uit vele indicatoren dat de kracht van de epidemie afneemt. We hopen een stabilisatie te zien in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Wie op intensieve zorgen terechtkomt blijft daar een week, tot vele weken”, aldus viroloog Steven Van Gucht. Hij verwacht dat we daardoor de volledige capaciteit op intensieve zorgen nodig zullen hebben, al is er nog verdere opschaling mogelijk.
Neem attest mee indien je naar het buitenland gaat
Verder had het Crisiscentrum een belangrijke boodschap: “Als je twijfelt of je iets kan doen of iets niets kan doen, dan doe je dat beter niet. We moeten nu onze sociale cirkel zo klein mogelijk houden.” Blijf in uw kot dus. Sinds 18 maart zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland niet toegestaan. Daarom roept het Crisiscentrum op om ook een schriftelijk document (attest werkgever, bewijs co-ouderschap, doktersattest voor doktersbezoek over de grens, vliegtuigticket in geval dat je in buitenland een reiziger gaat ophalen).