More

  Tot 25% van de testen op bewoners COVID-19 in de woon-zorgcentra is positief

  Advertentie

  -

  Sinds afgelopen vrijdag wordt in ons land getest in de woon-zorgcentra. Uit de eerste analyses van Sciensano, dat is het instituut dat de uitbraak van het coronavirus op de voet volgt, blijkt dat tot 25% van de bewoners positief test.

  Het bilan in de woon-zorgcentra is torenhoog. In de afgelopen 24 uur werden 179 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd in de woon-zorgcentra. Daarmee stijgt het aantal sterfgevallen in de woon-zorgcentra fors boven het aantal sterfgevallen in de ziekenhuizen.

  14% van het personeel is positief

  Er werden reeds 10.871 testen uitgevoerd in de woon-zorgcentra op personeel en bewoners. Daaruit blijkt 14% van de uitgevoerde testen op het Belgische personeel positief te zijn. In Vlaanderen stijgt dat aantal tot 16%. In totaal werden er reeds 5.669 testen uitgevoerd bij het Belgische personeel. 

  In Vlaanderen werden reeds 4.932 stalen afgenomen bij de bewoners. Daarvan bleek maar liefst 20% positief te zijn. In Wallonië stijgt het aantal positieven zelfs tot 25%. Een kanttekening: in Wallonië zijn er nog maar 138 testen uitgevoerd op bewoners, maar mogelijk kan er toch over een trend gesproken worden.

  Lees verder onder de grafiek.

  Resultaten bij het personeel / Beeld: Sciensano

  1/10 maakt ziekte door zonder symptomen

  Opvallend is dat meer dan 1/10 de ziekte doormaakt zonder symptomen. Zo blijkt dat 11% van het geteste personeel geen tekenen van ziekte vertoont. Dat is een groot risico, omdat personeel mogelijk bewoners kan besmetten zonder dat het personeel zelf weet dat ze besmet en mogelijks besmettelijk zijn.

  Daarom is de nood aan beschermingsmateriaal zo groot, zodat het virus niet verder doorgegeven kan worden. Bij de bewoners blijkt dat op 657 symptomatische testen (bewoners die tekenen van ziekte vertonen), er 313 positief bleek te zijn op het coronavirus. Zo’n 16% van de geteste bewoners vertoonde geen symptomen, maar bleek wel besmet te zijn met het virus.

  Resultaten bij de bewoners / Beeld: Sciensano
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer