Tom Waes trekt in ‘Kamp Waes’ met vijftien onbekende Vlamingen naar Special Forces: vanaf zondag 8 december

© VRT

© VRT

Eerder dit jaar zag je hoe Tom Waes kandidaten zocht voor een nieuw programma waar je fysiek als mentaal tot het uiterste moest gaan. Vanaf zondag 8 december volgt Tom vijftien onbekende Vlamingen die acht dagen lang de opleiding van Special Forces aangaan.

Vanaf zondag 8 december palmt Tom Waes de zondagavond in op Eén met een uniek project: ‘Kamp Waes’. Daarin volgt hij vijftien gewone burgers op het avontuur van hun leven. Wie van de geselecteerde mannen en vrouwen slaat zich door een loodzware week vol fysieke en mentale tests uit de opleiding van de Special Forces? Wie van hen overleeft ‘Kamp Waes’?

“‘Kamp Waes’ is een unieke samenwerking met de Belgische Special Forces.”

In ‘Kamp Waes verlegt Tom Waes voor een keer niet zelf zijn grenzen, maar kijkt hij toe hoe anderen dat doen. Vijftien Vlamingen, door Tom geselecteerd, worden een week lang uitgedaagd door de Special Forces, een hypergetrainde eenheid binnen het Belgische leger. Tom volgt het hele avontuur vanop de eerste rij.

Tom Waes: “Kamp Waes is een unieke samenwerking met de Belgische Special Forces, en een televisieprogramma zoals ik er nog nooit een heb gemaakt. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd om 15 interessante kandidaten te selecteren voor ‘Kamp Waes’. Vanaf dan was het aan de Special Forces en mocht ik het hele project 24 op 24 uur volgen met onze camera’s. Het is op vele vlakken een bijzondere ervaring geworden. ‘Kamp Waes’ is geen televisiespel of zo. Het is een echte test waarin de Belgische Special Forces 15 mannen en vrouwen tot het uiterste drijven.”

© VRT

Special Forces: geheime elite-eenheid van het Belgische leger

In ‘Kamp Waes’ is Tom niet alleen een steun en toeverlaat voor ‘zijn’ kandidaten, maar hij grijpt tegelijkertijd ook de kans om de Belgische Special Forces zo goed mogelijk te leren kennen. De Special Forces vormen een discrete eenheid die in alle soorten militaire operaties ingezet kunnen worden. Hun opleiding staat bekend als een van de zwaarste beproevingen die er bestaan. Normaal gezien kunnen enkel militairen zich kandidaat stellen om aan de opleiding tot SF-operator te beginnen. Maar dankzij ‘Kamp Waes’ krijgen gewone burgers nu voor één keer de kans om te proeven van de leefwereld van de Special Forces.

Special Forces Group: “We vonden de tijd rijp om gewone burgers en bij uitbreiding heel Vlaanderen een inkijk te geven in onze manier van werken en selecteren. Ook voor ons was dit daarom een spannend project. Want niemand van ons kon op voorhand inschatten hoe gewone Vlamingen, zonder militaire ervaring, zouden reageren op enkele van onze testen en selectieprocedures.”

© VRT

Twee operatoren herkenbaar in beeld

De identiteit van de leden van de Special Forces is geheim. Toch mochten twee Special forces-operatoren herkenbaar meewerken aan ‘Kamp Waes’. De 51-jarige Fly is een van de meest ervaren leden van de Belgische Special Forces eenheid. Zijn 20 jaar jongere collega Stijn is bijna 9 jaar actief als operator en stopt dit najaar als lid van de Special Forces. Samen begeleiden Fly en Stijn de kandidaten tijdens ‘Kamp Waes’ zo goed mogelijk.

Fly: “Het is uiterst moeilijk om vandaag nog gemotiveerde jongeren te vinden die de uitdaging willen aangaan om SF-operator te worden. Wij wilden weten of er nog jonge mensen te vinden waren met die intrinsieke motivatie, bereid om zich belangeloos in te spannen en op te offeren. Mannen en vrouwen die het karakter, discipline en doorzettingsvermogen hebben om zichzelf te overtreffen. ‘Kamp Waes’ is een experiment van de Special Forces Group om op zoek te gaan naar de Special Forces mindset bij gewone burgers. Deze SF mindset is de ingesteldheid die er voor zorgt dat iemand, los van talenten, kennis en conditie, iedere uitdaging tegemoet stapt, met de onbreekbare wil om te slagen.”

© VRT

‘Kamp Waes’: vanaf 8 december elke zondag om 20.00 uur op Eén

Volg voor meer

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in