More

  Tips om het stormweer te doorstaan

  Advertentie

  -

  Vanaf deze nacht geldt voor het hele land ‘code geel’, het KMI verwacht namelijk felle rukwinden en hevige regenval in ons land. Binnenlandse Zaken activeert het noodnummer 1722 voor niet-dringende oproepen.

  Vanaf zaterdagnacht trekt een lagedrukgebied van de Britse eiland, richting ons land. Hierdoor wordt hevige neerslag van 20 mm tot 40 mm verwacht.

  Vooral het zuidoosten van ons land, ten zuiden van Samber en Maas zal hevige rukwinden te verwerken krijgen van 70 km/h of meer. In het zuidoosten van de provincie Luxemburg worden de hevigste rukwinden verwacht, mogelijk tussen 80 en 100 km/h. Ook aan de kust worden rukwinden tussen 60 en 70 km/h verwacht. Wie stormschade heeft en de brandweer nodig heeft kan terecht op het noodnummer 1722.

  Bel het noodnummer 112, enkel indien iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt. Er wordt opgeroepen niet op te hangen, anders kom je achteraan in de wachtrij, je wordt zo snel mogelijk geholpen. Wij geven alvast enkele tips om het tijdens het stormweer veilig te houden.

  © KMI

  Huis & Tuin

  • Terrasmeubels, lichte bloempotten of tuingereedschap zet je best binnen of maak je vast. Alles wat licht is, kan potentieel voor schade zorgen.
  • Sluit ramen en deuren goed af.
  • Blijf tijdens de hevigste momenten van de storm binnen. Je eigen veiligheid staat voorop.

  Buiten & Onderweg

  • Wees op de (snel)wegen alert voor gevallen takken en omgevallen bomen. Luister aandachtig naar de radio als je onderweg bent.
  • Parkeer je voertuig niet in de buurt van bomen. Takken kunnen door de hevige wind op je voertuig vallen.
  • Hevige windstoten kunnen je verrassen onderweg, hou voldoende afstand en hou je stuur met beide handen vast. Wees ook alert bij het voorbijsteken van vrachtwagens of bussen, de kracht van de wind naast deze kan sterk verschillen met auto’s.
  • Met het openbaar vervoer? Probeer niet onder bomen te schuilen.
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer