More

  Tips om de herexamens te overleven: hoe slaag je voor tweede zit?

  Tips om de herexamens te overleven: hoe slaag je voor tweede zit?

  -

  Niet geslaagd in eerste zit? Dan breken voor jou volgende week de herexamens aan. Met onze 8 tips verhoog je jouw kansen.

  Gun jezelf extra tijd

  via GIPHY

  Er is niets zo irritant als de laatste pagina’s van je curus snel snel te moeten bekijken. Plan daarom voldoende tijd in om al je vakken volledig te bekijken. Stel jezelf op dagelijkse basis tussentijdse doelen in, zo blijf je gemotiveerd. Lukt het niet om de leerstof in de vooropgestelde tijd te bekijken? Grijp dan naar hulpmiddelen zoals samenvattingen.

  Plannen, plannen, plannen

  via GIPHY

  Neem je agenda even bij de hand en bedenk op voorhand hoeveel dagen je aan een bepaald vak zal spenderen. Zo weet je of je examenrooster haalbaar is. Reken ook voldoende tijd in om te herhalen en deel het aantal te bekijken pagina’s door het aantal dagen. Zo weet je perfect of je op schema zit. Check zeker ook of er geen extra leerstof online staat.

  Herhalen werkt

  via GIPHY

  Eén keer je cursus studeren is niet genoeg. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door herhaling je vak beter beheerst. Vaak ben je aan het einde van je cursus de eerste delen al vergeten, maar als je de leerstof opnieuw herhaalt, blijft die gegarandeerd beter hangen. Je plant dan ook best één of twee dagen in om te herhalen.

  Bevraag jezelf

  via GIPHY

  Wees niet snel tevreden, maar wees voldoende streng voor jezelf. Stel je gedurende het blokken vragen en probeer deze te beantwoorden. Zijn er voorbeeldvragen of oude examenvragen? Maak deze dan zeker, zo weet je meteen waar je staat. Heb je na het studeren van de cursus onvoldoende kennis om de vragen te beantwoorden? Steek dan even een tandje bij en bekijk die hoofdstukken – met de vragen in het achterhoofd – nog eens.

  Even prioriteit

  via GIPHY

  Uiteraard kijkt niemand er naar uit om (opnieuw) hetzelfde vak te studeren. Toch kan je beter je agenda volledig leegmaken, zodat je jezelf volledig op het blokken kan focussen. Laat je telefoon op je nachtkastje liggen of leg hem in de keuken, zo heb je niet de neiging om je berichten te checken of op TikTok te scrollen. Is zelfs de computer een afleiding? Print dan alles af, zo gun je jezelf geen kans om naar afleiding te zoeken.

  Geen paniek

  via GIPHY

  Voel je dat je helemaal vastloopt of een gebrek aan tijd hebt? Probeer dan even te ontspannen: ga sporten, ga even naar buiten of bel even met studiegenoten. Even een verse thee of koffie zetten, kan je gedachten even tot rust laten komen. Lukt het op een bepaalde dag helemaal niet? Probeer te doen wat je kan en haal de schade in de komende dagen in.

  Slaap voldoende, eet gezond

  via GIPHY

  Om al de leerstof te kunnen opslaan, hebben je hersenen voldoende slaap nodig. Probeer tijdens de dag te leren en slaap ’s nachts. Een keertje na middernacht blokken, kan geen kwaad, maar dat steevast doen, zou je studieritme in de war kunnen brengen. Ook gezonde voeding helpt je beter dan een pak frieten. Al mag je jezelf natuurlijk verwennen.

  Er komt snel een einde aan

  via GIPHY

  In het slechtste geval moet je drie of vier weken knallen, maar dan ben je er weer even van verlost. Zet even alles op alles en laat de moed niet zakken! Samen met je studiegenoten, sta je sterk.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie