More

  Tijdelijk winkelcentrum tijdens werken aan nieuw metrostration

  Advertentie

  -

  Vanaf 7 september schakelen de werken voor de aanleg van de nieuwe metrolijn 3 een versnelling hoger. Om de gevolgen voor de lokale handelaars te verkleinen werd een tijdelijk winkelcentrum opgebouwd.

  In mei verschenen de gekleurde containers op de Stalingradlaan. Het winkeldorpje biedt plek aan zeven handelszaken uit het Zuidpaleis die door de werken langs de twee kanten van het Zuidpaleis (Stalingrad- en Lemonnierlaan) niet toegankelijk zullen zijn. Stalingrad Village geeft hen de gelegenheid hun activiteiten verder te zetten in dezelfde buurt. Daarnaast krijgen vier andere winkels een nieuwe plaats binnenin het Zuidpaleis. Bij de handelszaken die tijdelijk nieuw onderdak krijgen, gaat het om twee horecazaken, twee reisagentschappen, een doe-het-zelf-zaak, een sportwinkel en een zaak voor huishoudtoestellen.

  Een opvallend initiatief want de kosten, met uitzondering van water en elektriciteit, worden gedragen door de MIVB. Van haar kant schort de stad Brussel gedurende 3 jaar de betaling van de huur op voor de handelaars die in het Zuidpaleis blijven.

  Aanleg van een rotonde

  De nutswerken voor de nieuwe metrolijn zijn in de Zuidwijk achter de rug. Dat betekent dat de bouw van het nieuwe metrostation Toots Thielemans kan beginnen. Om de veiligheid tijdens de werken te verhogen wordt vanaf 7 september een aantal wegen, fiets- en voetpaden aangepast. Het nabije kruispunt op de Kleine Ring zal worden omgebouwd tot een rotonde, gereld met een nieuw systeem verkeerslichten.

  Vanaf 19 oktober beginnen de grondwerken voor de bouw van Toots Thielemans en de verbindingstunnels die het nieuwe station moeten aansluiten op de bestaande infrastructuur. Voor de bouw van de 650 meter aan nieuwe infrastructuur, met station, zal 500.000 ton grond worden afgegraven. Dat is bijna het volume van de heuvel van de Leeuw van Waterloo. In de plaats komt 120.000 kubieke meter beton en 15.000 ton staal, goed voor een halve Eiffeltoren.

  De realisatie van het station Toots Thielemans zal toelaten om de bestaande premetro tussen het Noordstation en Albert om te bouwen tot een volwaardige metro, en zo de capaciteit van deze belangrijke mobiliteitsas gevoelig op te drijven en het comfort van de reizigers te verhogen. In een volgende fase zal metrolijn 3 in het noorden verlengd worden op het grondgebied van Schaarbeek en Evere tot aan station Bordet. 

  Check de beelden van ‘Stalingrad Village’

  © MIVB
  © MIVB

  BronMIVB
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer