More

  ‘The Social House’ oogst storm van kritiek: “Anderhalf jaar zit ik al binnen de regels te volgen en dan zie je dit. Dit doet zoveel pijn”

  © YouTube / The Social House

  ‘The Social House’ oogst storm van kritiek: “Anderhalf jaar zit ik al binnen de regels te volgen en dan zie je dit. Dit doet zoveel pijn”

  -

  Op sociale media is er erg veel commotie ontstaan rond The Social House, dat is een YouTube-programma waarbij acht influencers tijdens de paasvakantie samenwonen. Onder andere StuBru-gezicht Flo Windey nam deel aan de reeks, maar verliet woensdagavond het programma.

  “Ik noem het hypocriet en privileges, maar ja ik heb geen duizenden volgers op Tiktok en Instagram. Dus ja, ik blijf maar thuis zonder vrienden en familie”, vat een gebruiker de kritiek samen op een video van Steffi Mercie. Met meer dan 560.000 volgers op Tiktok is zij één van de populairste influencers in het huis.

  Het programma, dat iedere dag op YouTube zal verschijnen, is een productie van productiehuis Wünderbaar. Zij maakten eerder al verschillende programma’s voor Jani TV, maar zijn vooral bekend van hun commercials voor de Vlaamse televisiezenders. In het huis leven acht bekende influencers tijdens de paasvakantie samen om filmpjes te maken. Stien Edlund, Jonatan Medart, Flo Windey en Elias Verwilt zijn meer een aantal van de namen die samen zullen leven. Ook ontvangen ze in de loop van de week verschillende gasten, voornamelijk andere influencers.

  Weinig diversiteit

  De start van The Social House verliep alvast niet vlekkeloos. Na weken van teasers op sociale media, werden de deelnemers over de loop van een week onthuld. De onthulling van de cast schoot bij verschillende Tiktok-gebruikers in het verkeerde keelgat. Desondanks het rijke arsenaal aan Belgische influencers is er geen enkele deelnemer met een vreemde etnische achtergrond. Al zou het om een non-issue gaan, volgens maker Roel Sweron. Aan De Morgen reageerde hij dat er binnenkort meer diversiteit in de reeks komt.

  Desondanks het feit dat Sweron benadrukte dat er geen sprake was van een rechtzetting, maar dat door middel van gasten alsnog een diverse cast bereikt ging worden, lijkt dat tegengesproken te worden door een bericht van Flo Windey. De programmamaakster verliet woensdagavond het programma na de massale kritiek. “Ik probeer al effe om diversiteit en inclusiviteit in de media aan te pakken. Om beter te doen. En dit was duidelijk geen juiste representatie daarvan”, schreef ze op sociale media.

  Storm van kritiek

  Nog voor de release van de eerste aflevering kreeg het programma met nog meer kritiek te maken. Zo klagen tientallen kijkers over het gebrek aan coronamaatregelen. “Waar is je mondmasker en de afstand?”, vraagt een gebruiker aan Steffi Mercie op Tiktok. “Dit is ons werk en we zijn eigenlijk ons werk aan het doen”, reageert Mercie enkele video’s later. Ook andere deelnemers – zoals Elias Verwilt – uitten hun begrip, maar ook hun frustratie op sociale media.

  Het is voor audiovisuele producties dan ook toegestaan om opnames te laten doorgaan, al moeten daarvoor speciale richtlijnen opgevolgd worden, zoals het testen van de deelnemers. Productiehuis Wünderbaar benadrukte meermaals dat de cast getest werd. Ook andere programma’s worden tijdens de lockdown opgenomen. Zo lopen de opnames van Familie en Thuis nog steeds door. Ook Big Brother is nog steeds in opname, al is de schaal en het publiek van The Social House – in vergelijking – veel kleiner.

  “Dit doet zoveel pijn”

  Toch zijn velen niet overtuigd. “Je wordt er gewoon keihard mee geconfronteerd dat jij achter een scherm zit en zij daar met een groep vrienden hun beste leven aan het leiden zijn”, “Ohh The Social House was zo noodzakelijk, jullie kunnen lekker veel socializen zo dat wij nog depressiever worden omdat wij natuurlijk niks mogen” of “Wij zitten al een jaar thuis? En als wij twee keer negatief getest worden, mogen we ook niet met vrienden samen zijn binnen?”, is maar een greep uit de reacties op sociale media. “Dit gaat er echt over, ik ben een 18- bijna 19-jarige student. Anderhalf jaar zit ik al binnen de regels te volgen en dan zie je dit. Dit doet zoveel pijn”, zegt een andere gebruiker op Tiktok.

  Feit is dat jongeren, in de huidige situatie, niet op eenzelfde manier hun leven kunnen leiden als de deelnemers uit The Social House. Vooral het feit dat de influencers plezier zullen maken, op een manier die anderen al lang niet meer kunnen, voelt voor de jongeren wrang aan.

  Hadden de programmamakers niet beter voor een ander format gekozen? Misschien wel. In tijden waar jongeren hun eigen vrienden nauwelijks kunnen zien en al zeker niet samen op vakantie kunnen gaan, is een commercieel, entertainment programma waar kennissen twee weken samenwonen, moeilijk te verantwoorden. Ter vergelijking: andere programma’s, zoals De Mol, werden afgelopen zomer ingeblikt toen er minder besmettingen waren. Ook kenden de deelnemers elkaar bij de start van het programma niet. Hoe ethisch is het om influencers – vermoedelijk rijkelijk – te vergoeden om een programma te maken waarmee ze jongeren op de beperkingen wijzen? Het wekt alvast bij een deel van de jongeren een enorme jaloezie op. Het is een teer evenwicht dat in het nadeel van het programma lijkt uit te draaien.

  Ook VTM schrapte show

  Het is trouwens niet de eerste keer dat mediaproducties onder vuur liggen. Eerder moesten premier De Croo (Open Vld) en Eline De Munck het al ontgelden, nadat ze een selfie namen op een online uitgezonden nieuwjaarsreceptie. VTM besloot om eind december Kerst met Ballen te schrappen, dat had een kersttalkshow met onder andere Nora Gharib en Conner Rousseau moeten worden. Het voelde voor VTM niet juist aan om het programma, op een moment waar veel van de bevolking gevraagd werd, te maken en uit te zenden.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer