More

  The Network ‘Trans Am’: Green Day met een new wave-sausje? (★★★½)

  -

  The Network, het cryptische zijproject van Green Day, is helemaal terug. Als aankondiging van hun nieuwe album, ‘Money Money 2020 Part II: Told Ya So!’, brengen ze vandaag al een EP uit, ‘Trans Am’. 

  De wereld hoorde voor het eerst van The Network in 2003. Toen brachten ze hun eerste album ‘Money Money 2020’ uit. Van meet af aan werd er gezegd dat ze een zijproject van Green Day zouden zijn, maar de band heeft het nieuws altijd ontkent. In 2005 traden zo nog op als voorprogramma van Green Day, maar toen verdwenen ze van de radar. Tot nu, want enkele weken geleden kwam er activiteit op hun YouTubekanaal en Warner Records kondigde op Twitter aan dat The Network terug was, tot groot ongenoegen van Green Day. Nochtans zijn alle posts van Billie Joe Armstrong, zanger van Green Day verdwenen en staan er op zijn profiel enkel nog posts over The Network of hun zanger, Fink. 

  https://www.instagram.com/p/CHzRptQhvX3/

  Alle cryptische zaken terzijde, The Network heeft een nieuwe EP uitgebracht, ‘Trans Am’. Het begint met de titeltrack, ‘Trans Am’. We voelen ons helemaal teruggekatapulteerd naar de tijd van de new wave, met een modern sausje natuurlijk. Het is een echte jam, dansbaar en elektronisch. Sterk begin.

  Het volgende nummer, ‘Flat Earth’, haalt een ander facet van new wave aan. Het is iets donkerder en up tempo. Met de tekst maakt de band believers van complottheorieën belachelijk, zoals flat-earthers. ‘Fentanyl’ klinkt blikkerig, met een zwaar effect op de stem. Toch hoor je hier duidelijk dat het gezongen is door Billie Joe Armstrong van Green Day. Het is wel eentonig.

  Het laatste nummer leunt het meest aan bij wat Green Day doet. Het blijft new wave, maar met zware punkinvloeden. Het is ook het meest controversiële nummer, met als titel ‘Ivankkka Is A Nazi’. Het vergelijkt de hele familie Trump met nazi’s en white supremacists. Het is een duidelijke afsluiter en een statement. 

  The Network brengt new wave op een moment dat we het stilletjes aan begonnen te vergeten. Je kan het bezwaarlijk een fris geluid noemen, maar het is wel amusant. Het is duidelijk dat Fink (of moet ik Billie Joe Armstrong zeggen?) en de anderen het grootste plezier hadden bij het maken van de EP. Voor de fans is het nu wachten tot 4 december voor het volledige album, ‘Money Money 2020 Part II: Told Ya So!’. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie