More

  Technologiebedrijf onthult prototype gewapende robotische hond

  © Ghost Robotics / Twitter

  Technologiebedrijf onthult prototype gewapende robotische hond

  -

  Het technologiebedrijf Ghost Robotics onthulde op 13 oktober een nieuwe versie van zijn robothond. De zogenaamde ‘quadrupedal unmanned ground vehicle’ (Q-UGV) bevat een aantal snufjes, inclusief een 6.5mm aanvalsgeweer. 

  De nieuwste variant van de Q-UGV van Ghost Robotics werd voorgesteld op de jaarlijkse conventie van de AUSA. De AUSA is een private non-profit organisatie die voornamelijk dienst doet als belangenorganisatie voor het Amerikaanse leger. Op de conventie worden de laatste militaire snufjes jaarlijks tentoongesteld.

  Voorlopig is er nog weinig informatie beschikbaar over de robotische hond. Volgens de fabrikant zal de robot doelwitten kunnen raken vanop een afstand van 1.200 meter. Bovendien zal de Q-UGV volgens automagazine The Drive deels autonoom kunnen functioneren. Het platform beschikt volgens het bedrijf ook over indrukwekkende stabilisatietechnologie. 

  Het is overigens niet de eerste robotische hond die misschien door het Amerikaanse leger gebruikt zal worden. De Amerikaanse luchtmacht testte al eerder in beperkte mate robotische honden uit. Het is wel de eerste keer dat dergelijke soort robot gewapend verschijnt. 

  De nieuwe Q-UGV doet hier en daar wenkbrauwen fronsen. Veel waarnemers vergelijken de hond met de robothonden uit een aflevering van de sci-fi serie Black Mirror. In de aflevering Metalhead worden mensen opgejaagd door hondachtige robots, die akelig hard lijken op de Q-UGV van Ghost Robotics. 

  (lees verder onder de video)

  Hoewel veel mensen geen fan zijn van de robot, zijn onbemande legervoertuigen op de grond helemaal geen nieuw concept. Het Amerikaanse leger en haar partners proberen al decennialang robots te ontwikkelen voor oorlogszones. Verder in het verleden werden onbemande minitanks, met de ironische naam ‘Goliath’, al door de Nazi’s gebruikt als kamikazes. 

  Bovendien gebruikt het Amerikaanse leger (en andere legers wereldwijd) al minstens sinds de jaren 80 moderne vliegende drones. De term dateert zelfs al van 1936, toen Amerikaans admiraal William Standley ‘drone’ voor het eerst gebruikte om een onbemand vliegtuig te benoemen. De term werd direct aanvaard door andere officieren en was al snel niet meer weg te denken. 

  Bekijk de Goliath van de Nazi’s in actie

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer