More

  © Margit Vantoortelboom

  Syrco Bakker en Sergio Herman openen pop-up Deli op Antwerps Museumplein: “We moesten iets doen”

  -

  Op vrijdag 5 juni opende Deli, een tijdelijke pop-up op het Antwerpse Museumplein. De mannen achter dit idee zijn Sergio Herman en diens rechterhand Syrco Bakker. Ook Boerentrots stapte mee in het verhaal en zet in deze zaak elke week een andere boer in de kijker. Er is van alles te vinden in Deli: van kant-en-klare gerechten van Sergio Herman, tot brillen van Odettes Lunettes. Het belangrijkste kenmerk van deze zaak moet wel ‘lokaal’ zijn. Wij namen voor jou een kijkje in de gloednieuwe zaak.

  Maar vanwaar dit idee? Sergio Herman: “Het is ontstaan tijdens corona. Alle restaurants waren gesloten en we hadden het gevoel dat we iets moesten doen. We zijn vrij snel gestart met het maken van boxen, waar mensen thuis zelf mee aan de slag konden, want we merkten dat mensen nu heel veel koken en thuis met eten bezig zijn. De link met boeren en producenten speelde ook al heel lang, dat is een beetje in mijn leven verworven.” Syrco Bakker voegt hier nog aan toe dat ze met Deli echt een platform willen bieden aan jonge producenten: “Lokale producenten, heerlijke maaltijden, kleine start-ups, producten direct van de boer. Deli heeft alles in zich waar wij achter staan.”

  © Margit Vantoortelboom
  © Margit Vantoortelboom

  Lokale producten

  In de zaak vinden we heel wat informatie terug over de lokale producten en waarvan ze juist komen. Dit is een samenwerking met Boerentrots. “Voor mij is het vanzelfsprekend om de boer en de producent in de kijker te zetten”, zegt Syrco Bakker hierover. “Ik doe dat elke dag al. Maar sommige mensen beseffen toch niet altijd waar alle producten die ze consumeren vandaan komen. We willen, door elke week een boer in de kijker te zetten, mensen bewuster laten worden van hun keuzes.” Elke week zal er een andere boer aanwezig zijn in de zaak om zijn of haar verhaal te vertellen, wat zal zorgen voor interactie met de bezoekers.

  Syrco Bakker: “Deli heeft alles in zich waar wij achter staan”

  En waar hebben Sergio Herman en Syrco Bakker zich de afgelopen maanden mee beziggehouden? Herman: “Ik heb vooral thuis zelf gekookt en voor de kinderen gezorgd. Na drie weken was ik de negativiteit en al het stilzitten wel wat beu, dus toen ben ik terug beginnen werken. Ik ben nieuwe dingen beginnen bedenken, mijn motor bleef maar draaien.”

  Bakker: “De eerste week was wat onwennig, maar ik ben vrij snel terug beginnen werken. Vijf weken lang heb ik de ‘Lant-box’ geleverd, waarin ik lokale producten aanbood en mensen probeerde te verrassen met telkens andere producten. Hiervoor creëerde ik elke week nieuwe recepten. De ene week een pompoen, de andere week een aardpeer, ik hield de variëteit erin en dwong op die manier mensen om creatief met eten aan de slag te gaan.” Zowel Herman als Bakker openden hun restaurants al opnieuw voor het publiek en zijn heel tevreden dat ze weer volop aan het werk kunnen gaan.

  © Margit Vantoortelboom

  De keuze voor het Antwerpse Museumplein was snel gemaakt. “Eén van de partners van FoodFest had dit pand, dus vanaf dan ging het heel snel”, vertelt Sergio Herman. “In Antwerpen-Zuid wonen heel veel mensen en we wouden hen de kans bieden om lokaal snel iets om de hoek te kunnen kopen en snel thuis klaar te kunnen maken.” De pop-up is nog zo’n acht weken open, dus als er in die periode een bezoekje aan Antwerpen op de planning staat, weet je waar je moet zijn.

  De pop-up is te vinden op de Leopold De Waelplaats 10, Antwerpen. Nog open tot 31 juli van 12u tot 22u.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie