Cristian D, Michael Amani, Natte Visstick of Clé. Zeggen die namen jou niets? De artiesten staan dit weekend op de watchlist van tal van jongeren op Sunrise Festival in Lille. Onze reporter ging de sfeer opsnuiven. ‘Een groot verschil met andere festivals: iedereen praat hier met elkaar.’
“Er zijn hier veel meer jongeren vergeleken met Rock Werchter of Pukkelpop.” Aan het woord is de 16-jarige Annella. Ze komt voor het eerst naar Sunrise Festival. “Ik ben naar hier gekomen voor de goedkope ticketprijs en de bekende artiesten”, zegt ze. Op haar kijklijstje staan al zeker Boef, Bizzey en Leblanco. “Maar ik zou de line-up nog eens moeten checken”, zegt ze.
Het is eind juni. De examens zijn net gedaan en we staan op het recreatieterrein van de Lilse Bergen, gelegen in het Kempische Gierle. Sinds 2013 wordt het bosrijke gebied in het laatste weekend van juni omgetoverd tot een heus festivalterrein. Te midden van het groen staan een gigantisch reuzenrad en verschillende kleurrijke podia opgesteld. Die worden even voor openingstijd zelfs nog afgewerkt.
Maar liefst 200 artiesten worden gedurende het festivalweekend verwelkomd: van hardstyle tot techno en rap. Het festival pakt uit met namen als de Nederlandse rapper Antoon, technodj Amber Broos en influencer Average Rob. Voor Emma (21), die samen met haar vriendinnen Dia (21), Myrthe (20) en Elina (20) het terrein verkennen, staat er zelfs een familiegelegenheid op de planning. Haar neef, dj Wintex, zal een set spelen. “Maar het festival heeft niet enkel dj’s op de line-up staan”, zegt ze. “Er zijn verschillende stages, die verschillende muziekgenres brengen. Er is veel variatie: de main stage brengt meer pop, maar er is ook Hollandse muziek, techno en hardstyle. Daarnet hebben we een stuk van de set van Cham gezien: die draait verschillende stijlen, dus dat is wel nice. Naar Sven en Clé kijken we ook heel hard uit!”
Ook voor deze vriendinnen zitten de examens er net op: “Bij veel festivals zit je in de herexamens of ben je aan het studeren voor de herexamens. Sunrise vindt net na de examens en aan het begin van de vakantie plaats: veel mensen hebben dan tijd. Je hebt ook jouw punten nog niet, dus je weet niet of het goed of slecht nieuws zal zijn. Onze ouders kunnen dus niets zeggen!”
Voor Dia is het haar eerste festival. Het is meteen een schot in de roos, zegt ze. “Tot nu toe vind ik het echt goed! Ik volg gewoon mijn vrienden en het is goed. Er is heel veel sfeer, en op zich voor een zeer redelijke prijs.”
De vriendinnen zijn het unaniem eens: de sfeer zit goed. “Iedereen is gelukkig op de camping, en is bevriend met elkaar. Dat is een heel groot verschil met andere festivals: iedereen praat met elkaar. Sunrise is wel het festival waar je meer voor de sfeer naartoe gaat dan voor de artiesten. Bij Werchter bijvoorbeeld betaal je meer voor de artiesten.”
Roxy Dekker
Een beetje verderop ontmoeten we Frano (20), Wout (19), Thijs (20) en Jasper (20). Zij zijn hier voor verschillende artiesten: van Boer Harm tot de Bankzitters. “We hopen dat Roxy Dekker er ook bij is! Maar we zijn hier vooral voor de sfeer en gezelligheid.”
Ook zij zijn lyrisch over de ticketprijs: “Volgens mij is Sunrise vrij goedkoop in vergelijking met andere festivals. Als je drie dagen camping pakt, is het goedkoper dan bijvoorbeeld Werchter. Wij hebben effectief drie dagen camping: we zijn vandaag toegekomen, en we blijven hier tot zondagavond. De camping is wel anders dan twee jaar geleden. Toen was die gesplitst in twee delen, nu is dat één deel, dus we hebben lang moeten wandelen.”
Aangezien het EK voetbal nog volop aan de gang is, wil Wout het nog even over de voetbalanalisten hebben: “Ik vind Wesley Sonck echt een goede analist, maar Vanhaezebrouck snapt er niets van. Hij denkt dat hij alles beter weet en begint altijd over KAA Gent, maar het enige belangrijke is KVC Westerlo. Voor mij zijn zij de club van België: volgend jaar Playoff 1!” Genoteerd.
Vooraleer we huiswaarts keren, komen we nog de sympathieke vrienden Nijad (20), Tobias (18) en Diego (20) tegen. De vrienden kwamen uit op het festival dankzij reclame op Instagram: “We waren in de les en zagen Sunrise festival plots op Instagram”, zegt Diego. “We hebben meteen tickets gekocht! We zijn hier zonder campingtickets, aangezien die uitverkocht waren. We hebben twee uur gereden om hier te zijn, om eindstand in de auto te slapen!”
Nijad en Diego zijn vooral te vinden voor artiesten als Bizzey en Boef, Tobias kijkt dan weer uit naar artiesten als Dual Damage en Fantasm. “We zijn normaal gezien meer voor het hiphop genre, maar het techno genre zullen we zeker ook ontdekken: het wordt een leuk avontuur! We zijn hier voor drie dagen en zien waar de tijd ons zal brengen.”
“We willen proeven van alle vruchten. Het is altijd gezellig om andere mensen te herkennen. Als we enkel het hiphop genre kennen, is het ook belangrijk om andere genres te leren kennen. Het is een avontuur. Voor wij als niet-witte mensen is het wel leuk om tussen de andere community samen te leven”, zegt Diego. “Het wordt een tof weekend: ik heb nu al geen stem, dus tegen zondag zal die wel volledig weg zijn!”
De vrienden weten nu al zeker dat dit niet hun laatste keer Sunrise is: “Iedereen moet volgende zomer zeker komen! Het is hier gezellig druk, er zijn veel activiteiten en verschillende muziekgenres. Je kan je niet vervelen: er is camping en eten voorzien. Alles is mooi georganiseerd: een echte aanrader! Kom in 2025, we zullen het dak eraf blazen!”
Die mening is ook Ashley (37) toegedaan. Hij is ondertussen al toe aan zijn achtste editie van het Kempische festival. “Sunrise is gewoon goed, omdat er veel verschillende muziekstijlen zijn. Sunrise wordt elk jaar groter én beter: er komt altijd maar meer volk bij!”
En dat mag je letterlijk nemen. 70.000 festivalgangers mag de organisatie dit jaar verwelkomen. Vorig jaar ging het nog om 55.000 bezoekers. Hopelijk geraken die allemaal veilig thuis. De bushalte, die was vrijdagavond maar moeilijk te vinden, en de bus die reed niet meer na 19.00 uur.