More

  Student MIT maakt met AlterEgo apparaat dat gedachten kan lezen

  Foto: @mitmedialab

  Student MIT maakt met AlterEgo apparaat dat gedachten kan lezen

  -

  AlterEgo maakt het aan de hand van artificiële intelligentie mogelijk om makkelijk te communiceren wanneer het je zelf niet meer lukt om zelf te spreken.

  Vroeger moest je naar de bib om in dikke boeken informatie op te zoeken. Later moest je je computer nog inschakelen en internetverbinding hebben. Vandaag kan iedereen via zijn smartphone in een vingerknip iets googelen. Maar wat als je gewoon nog maar aan een vraag dénkt en het antwoord meteen op je schermpje krijgt?

  Met AlterEgo zou die droom werkelijkheid kunnen worden. Het draagbare apparaat werd in 2020 door Time Magazine als één van de beste uitvindingen dat jaar bestempeld. Het belooft dat je zonder te praten met de computer kunt communiceren: een absolute paradigmaverschuiving in hoe we ons verbinden met technologie.

  Arnav Kapur, onderzoeker en student bij het Massachussets Institute of Technology (MIT), is de man achter dit project. Met het behulp van zijn collega’s bestudeerde hij hoe hij op het internet kan surfen met zijn geest. Het apparaat dringt je hersenen voor alle duidelijkheid niet binnen en neemt ook je oren niet in beslag. Het bestaat uit elektroden die de signalen lezen die de gebruiker naar zijn mond en stembanden stuurt alsof hij in stilte een boek leest.  De signalen worden meteen naar AI-assistenten, apps of andere mensen verzonden op een stille, verborgen en naadloze manier.

  Foto: Instagram @mitmedialab / AlterEgo leest de perifere bewegingen en signalen gestuurd aan de mond als je tegen jezelf praat, direct naar AI-assistenten, apps of andere mensen op een stille, verborgen en naadloze manier

  De zogenaamde perifere bewegingen zijn niet waarneembaar voor het menselijk oog en de intensiteit van de bewegingen varieert van persoon tot persoon. Het is nog een prototype dat nog door de gebruiker moet worden getraind, maar de eerste resultaten laten nu al een nauwkeurigheid van meer dan negentig procent zien. Dat zei Arnav Kapur gedurende zijn TED talk in 2019.

  Sidenote: AlterEgo leest niét je gedachten. Je hebt dus een absolute controle over de informatie die je naar het apparaat verzendt. “Wat er gebeurt is dat wanneer je leest of tegen jezelf praat, je hersenen elektrische signalen naar je stembanden zendt”, vertelt Arnav Kapur nog. “Je kunt deze signalen daadwerkelijk oppikken en je kunt bepaalde aanwijzingen krijgen over wat de persoon van plan is te zeggen.”

  Voor mensen met gezichtsletsels en spraakproblemen zoals bij de ziekte ALS belooft AlterEgo ongetwijfeld een grote hulp te zijn. En ook voor mensen die tijdens vergaderingen stiekem hun mobiele telefoon willen checken zonder er onbeleefd uit te zien. De hersenen sturen een elektrisch signaal voor een woord dat je normaal gesproken zou spreken, maar je apparaat onderschept dat signaal. In plaats van het woord uit te spreken, stuurt de apparaat het naar een computer.

   

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie