More

  Stranger Things Seizoen 3: een vuurwerk van vleesspinnen en rattenmensen

  Advertentie

  -

  Op 4 juli werden fans beloond voor hun engelengeduld: Netflix dropte het langverwachte Seizoen 3 van de hitreeks Stranger Things. Het allerbelangrijkste dat we wilden weten, behalve ‘Wat vond El van de kus met Mike?’, ‘Houdt Dustin zijn nieuwe kapsel?’, ‘Heeft El nu een leven los van Hoppers boshut?’ en ‘Zijn er nog Barbs verdwenen?’, was dit: zijn Will en Hawkins helemaal vrij na het gedoe met de Upside Down, en zo nee, hoe lossen ze het definitief op?

  De antwoorden ontdek je in acht afleveringen, nu op Netflix. Heb je al gekeken of ben je te ongeduldig om de serie tot aan het einde uit te zitten, volg dan hier mee. Ik overloop met jullie het nieuwe seizoen en ik doe dat niet spoilervrij. Opgelet dus: spoilers.

  We zijn vertrokken: de strange things worden opnieuw stranger things

  Onze Hawkinsvrienden waanden zich aan het einde van Seizoen 2 verlost van de Upside Down. Natuurlijk zou dat soort conclusie geen derde seizoen waard zijn, dus zien we het tegendeel realiteit worden: de gate naar de spiegelwereld is nog steeds open en wat blijkt, de Mind Flayer gaat ook nog altijd rustig zijn gangetje.

  Maar geen nood, want, oef, Will heeft door zijn eerdere ervaring met de Stranger Thingsversie van het Smoke Monster van Lost een zesde zintuig ontwikkeld. Voortaan voelt hij aan zijn water nekvel wanneer het in de buurt is. Geen spannende knipperlichtjes meer dus – of toch veel minder – en geen Joyce die haar huis vol plamuurt met studiemateriaal voor een psychiater. Spijtig, ik weet het, en dan heb ik nog niets verteld over het compleet uitblijven van muur-elasticerende aliens. Alles blijft dus eigenlijk vrij normaal, op de Mind Flayer na dan.

  Billy Stranger Things
  © Netflix

  De Smoke Spider blijft dan ook niet lang zijn gassige zelf, maar slaagt erin om zich tot een solide wezen om te bouwen. Via hondsdolle ratten explodeert hij zichzelf tot een bloedend knaagdiermonster van Frankenstein. Maar dat is nog niet genoeg. De nieuwe Flesh Flayer wil vrijheid en daarvoor moet hij zich ongezien verspreiden. Dat doet hij met de hulp van een dorp mensenvaten. Billy, de broer van Max, mag er als eerste aan geloven. Hij wordt als een opzetstuk aan de spiderstofzuiger gekoppeld en krijgt een volle lading rattenspecimen toebedeeld. Vanaf zijn gruwelbekering doet hij aan voedselverzameling voor zijn Daikinbaas en levert hij op tijd en stond een nieuw vat. Dat gaat zo wel even door.

  Ondertussen in Stranger Things…

  Zoals het de gewoonte is geworden in Stranger Thingsland komen onze verschillende groepen apart tot dezelfde conclusies om uiteindelijk hun verhalen bij elkaar te leggen en samen de puzzel af te werken. Zo ook dit seizoen. Ondertussen… hebben Mike en Lucas liefdesproblemen, zit Will met existentiële bepeinzingen temidden van zijn onherkenbare vrienden, en stuiten El en Max compleet toevallig op vieze Billydingen tijdens hun geblinddoekte sciencefiction-bespionering van de jongens. En verzamelaar Billy kan El blijkbaar ook zien. Dat voorspelt weinig goeds.

  El Max regen Billy Stranger Things
  © Netflix

  Ondertussen… is Dustin met Steve, Robin en Erica verzeild geraakt in een ondergrondse operatie. De vier zijn een geheime Russische basis onder een onschuldig ogend shoppingcenter geïnfiltreerd en hebben daar heel wat informatie vergaard. Ze zien er een tweede gate naar de Upside Down en kunnen maar nipt ontsnappen aan het geweld van de Russen.

  Ondertussen… volgen Joyce en Hopper, die alvast een Rus van de wetenschappelijke subsoort hebben gevangen, het spoor van Joyces loze magneten tot bij Murray, de matchmakende complottheorist van Seizoen 2. Via zijn vertaling komen ze van Sovietwetenschapper Alexei te weten wat er zich in de geheime basis afspeelt. En jawel, Joyce en Hopper komen tot dezelfde conclusie als de shoppingcentergroep: de gate naar de Upside Down is nog steeds open en de machine die de gate verder wil openen is volledig operationeel.

  Ondertussen… zijn Nancy en Jonathan helemaal ondersteboven van hun vreemde journalistieke zoektocht naar de vreemde waarheid achter de vreemde rattenplagen die zich vreemd gedragen. Vreemd vreemd. Vreemder wordt het wanneer ze stilaan merken dat ook een aantal mensen zich vreemd gaan gedragen. Hmm… wat betekent dit allemaal? Alles wordt duidelijk wanneer onze vier groepen hun informatie bij elkaar leggen. Boem patat, het vuurwerk kan beginnen.

  Stranger Things gang El Mike Lucas Dustin Max Will
  © Netflix

  De seizoensfinale van Stranger Things 3

  Hier kunnen we het kort houden. De finale is een giga-gevecht tussen goed en kwaad en goed wint. Punt. Heel nipt allemaal, hoor, heel nipt. En voor sommigen niet nipt genoeg. Zo zeggen we Billy en Hopper vaarwel. Billy delfde uiteindelijk toch het onderspit tegen de Grote Boze Spin en Hopper lijkt van de aardbodem verdwenen. Wanneer we hem het laatst zien, staat hij op het punt uit zijn bestaan te floepen vlak naast een ontploffende gate-drilboor. We zien echter nergens zijn stoffelijke resten, noch flarden van zijn uniform, en met een clue die we krijgen in een van de laatste scènes (“Niet de Amerikaan”, zegt een Rus in een Russische basis in Rusland), zou je vermoeden dat Hopper nog lang niet uitgehopt is. Dit seizoen was alvast een lange rit. Twee dingen die we van Seizoen 3 onthouden: goorror en nieuwe buddies!

  Stranger Things: horror op z’n 80s

  Het was de kijker opgevallen: dit seizoen maakte Stranger Things het allemaal wat gortiger. Schrik er dus niet voor terug – als je nog niet gekeken had – om eens goed te walgen. Ontploffende gesmolten ratten, mensen en rattenmensen, vuile opengereten wonden en mormels die letterlijk onder je huid kruipen, één woord: bweik. Op zulke momenten zijn de kotsende tieners een frisse afwisseling.

  Met het wegvallen van de pure suspense die we als gloednieuwe kijkers kenden bij het mysterieuze allereerste seizoen, en de rillingen die we kregen van het onthullende tweede seizoen, was het te verwachten dat de Duffer Brothers ons op een nieuwe manier moesten fascineren. Dat is hen danig gelukt. De visuele horror navigeerden ze in ware kleurrijke 80s-stijl onze huiskamers binnen.

  Robin Erica Stranger Things
  © Netflix

  Nieuwe buddies voor onze Stranger Thingsvrienden

  De party die ooit begon met vier jongens mocht alweer rekenen op enkele nieuwe aanwinsten. Na El, Nancy, Jonathan, Steve en Max, maakten we dit seizoen kennis met Robin, Steves collega-ijsschepper, en leerden we Lucas’ jongere zus Erica beter kennen. De compleet nuchtere Robin gaf de opschepperige Steve goede tegenwind en coole Erica bracht zonder het zelf te beseffen haar nerdy zelve mee. Voor Seizoen 4 graag een hoorntje met een goeie schep Robin en Erica!

  En waar staan we nu, met het oog op Stranger Things 4?

  De kaarten zijn geschud en liggen klaar voor Seizoen 4. Zoals vanouds blijven we tot dan op onze honger zitten met deze prangende vragen.

  Hopper

  Hopper dood of Hopper levend?

  Bye bye Byers?

  Hopper weg, El alleen, Joyce vertrekt. De Byers – nu met El – verlaten hun woonst in Hawkins en trekken naar andere oorden. Tranen bij Jonathan (die Nancy zal missen), Will (die zijn vrienden zal missen) en El (die haar Mike zal missen). Bij Joyce geen tranen. Maar ze komen terug samen hoor, met Thanksgiving en Kerstmis. Is dat wanneer het vierde seizoen zich zal afspelen?

  El-lo-hooo, waar zijn de powers?

  Ook Els krachten hebben haar verlaten. Is ze als een batterij uitgeput en moet ze alleen maar herladen of is het toch eerder bye bye forever? De vooruitblik ‘drie maanden later’ doet vermoeden dat er misschien toch wat meer aan de hand is dan simpelweg platte batterijen, maar wat dan?

  Mad Max

  Max zonder broer. Hoe zal het Max vergaan nu ze als enig kind door het leven moet? Ze had dan wel geen al te beste relatie met Billy, maar dit seizoen bleek dat ze ergens toch van hem hield.

  De gate

  En de grootste vraag van al: gaat die gate ooit eens echt dicht zijn? Dat zal vooral afhangen van hoe de Duffer Brothers het zien verlopen. Komt er na het gefluisterde laatste seizoen dat Seizoen 4 moet worden toch nog eentje om het af te leren of ronden ze het echt af na nummer vier? En willen ze een ‘eind goed, al goed’, of zullen ze zelfs over een mooi einde nog een rotte appel doen zweven, zoals ze de Mind Flayer over Hawkins lieten hoveren aan het einde van Seizoen 2? Ik heb er alleszins geen goed oog in.

  [td_smart_list_end]

  Netflix Stranger Things Season 3 Cast
  © Netflix

  Wat vond jij van het derde seizoen van Stranger Things? En wat staat er volgens jou te gebeuren in Seizoen 4? Laat het ons gerust weten.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer