More

  ‘Steenrijk, Straatarm’: Platvloers entertainment, maar oppassen voor de designmeubels hé! (★)

  Advertentie

  -

  Een arm en een rijk gezin ruilen vanaf donderdag 3 oktober gedurende een lang weekend van huis, van budget en van leven in de nieuwe Vlaamse reeks Steenrijk Straatarm. De ene familie proeft enkele dagen van een luxeleven, terwijl de andere plots creatief moet omspringen met beperkte middelen. We wierpen donderdagavond een blik naar de eerste aflevering. 

  135 km én een paar tienduizenden euro’s minder wonen de families Pollet en Helsen uit elkaar. De familie Helsen woont in een prachtige gerenoveerde hoeve, tussen de Kempense weiland waarop hun pony’s lekker kunnen grazen. Mama Mieke leidt er een goed draaiend architectenbureau, papa Olaf helpt haar en werkt daarnaast als kinesitherapeut. Volgens hem verwent Mieke haar kinderen te veel als compensatie voor haar tijdrovende job. Zo getuigt de mini-garnalenkwekerij, schildpad en dj-set in kamer van zoonlief.

  De West-Vlaamse familie Pollet daarentegen, die woont in een kleine arbeiderswoning die ze met veel zin voor humor en zelfrelativering hun ‘Plophuisje’ noemen. Mama Kelly en papa Peter leefden tot voor kort nog rijkelijk, maar na een werkongeval en daaropvolgend faillissement zit het jonge gezin met een grote schuldenberg.

  © VTM

  “We hebben nog nooit boontjes uit blik gegeten”

  Het concept van ‘Steenrijk, Straatarm’ is van oorsprong een Brits format, met een oersimpele formule: laat een rijk en arm gezin enkele dagen van leven en woning ruilen, niets meer, niets minder. Daar is het ook waar ‘Steenrijk, Straatarm’ te kort schiet. Het programma geeft geen duiding of helpt de gezinnen in armoede niet echt verder.

  In de plaats daarvan laten ze de gezinnen letterlijk van plaats omwisselen. Toestanden zoals: “Dan kom je met twee voetjes op de grond. We hebben nog nooit boontjes uit blik gegeten”, tot een namiddag kledij shoppen of een Range Rover-rit voor het andere gezin.

  Van wal steken deed het programma met een soort ‘Sky Is The Limit’-moment. We kregen van begin af aan het pronkstuk van de familie Helsen te zien: hun heilige sofa, waarin enkel gezeten mag worden mét plaids en zagen we mama Mieke uitleggen hoe ze foto’s neemt van de naast haar geparkeerde wagens, om toch maar de daders te kunnen vinden van mogelijke krassen op haar Porsche.

  © VTM

  Onze wenkbrauwen fronsten toch meermaals. Terwijl de familie Pollet hun beste fles champagne én een warme brief aan de familie Hannes schonk, werd het ‘arme’ gezin verwelkomd met een not-to-do lijstje in hun villa. Zo kregen ze de instructies om toch maar niet te veel te leven in de villa: tafellaken gebruiken, zitten op plaids. Een warm welkom was het niet. Toen een bevriend koppel ’s avonds langskwam met frietjes, ging het over boten en waterskiën. Iets waar mama Kelly en de kids enkel over kunnen dromen.

  Het leek even de goede richting uit te gaan, toen de koppels elkaar enkele maanden na de opnames ontmoetten. Wie hoopte hartverwarmende momenten te zien, was er aan voor de moeite. Ook een warme boodschap voor hulp voor de familie Pollet kwam er niet. Wat we wel kregen was een nietszeggende babbel, zoals we ze ook in zomertelevisie à la ‘Met Vier In Bed’ gewoon zijn. Erg magere reality, we hadden véél meer verwacht. Wat ons betreft: dik gebuisd.

   

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Erg magere reality, we hadden véél meer verwacht. Wat ons betreft: dik gebuisd. 'Steenrijk, Straatarm': Platvloers entertainment, maar oppassen voor de designmeubels hé! (★)