More

  SpaceX wil Starship-prototype de ruimte in sturen

  -

  Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op donderdag 13 mei een plan ingediend bij de Federal Communications Commission (FCC) om een vergunning te krijgen voor de radiocommunicatie van een nieuwe versie van Starship. In het plan wordt het traject van de toekomstige testvlucht uitgestippeld. Indien de testvlucht doorgaat, zal dit de eerste keer zijn dat een Starship effectief de ruimte in wordt gelanceerd.

  In het voorstel worden de details van het geplande traject uitgelegd. Na een lancering vanuit Starbase, de lanceringsbasis van SpaceX in Boca Chica, Texas, zal de raket in oostelijke richting in een baan rond de aarde terechtkomen. Na een relatief korte vlucht door de ruimte − waarbij de raket bijna rond heel de aarde zal vliegen − wordt een landing in de Stille Oceaan voorzien. De landing zou gebeuren op een honderdtal kilometer van het Hawaïaanse eiland Kauai. SpaceX verwacht dat de vlucht ongeveer 90 minuten zal duren.

  Super Heavy Booster

  Opvallend aan het voorstel is de aanwezigheid van de Super Heavy Booster. Dat is het geplande eerste stadium van toekomstige lanceringen van Starship. Starship zal met behulp van de Super Heavy Booster de ruimte in kunnen, waarna zowel de Booster als Starship zelf hergebruikt zullen kunnen worden. Tot nu toe gebeurden alle vorige testvluchten zonder Super Heavy Booster. In de voorgestelde testvlucht zal de Super Heavy 170 seconden na de lancering worden losgekoppeld, waarna hij in de Golf van Mexico zal landen op een dertigtal kilometer van de kust. 

  Het plan van het bedrijf doet sterk denken aan een voorstel dat Musk een paar jaar geleden deed om de raketten te gebruiken voor internationale vluchten. De beruchte CEO zei toen dat de raket zou kunnen worden gebruikt om vluchten naar eender welke plek op aarde uit te voeren in minder dan een uur tijd. Hoewel de geplande testvlucht op 90 minuten zal uitkomen, gaat het nog altijd maar om een test. Het is voorlopig nog onduidelijk of internationale vluchten van Starship effectief zullen worden aangeboden.

  Het plan komt er kort nadat SpaceX een historische eerste landing had uitgevoerd met prototype SN15 van Starship. Het bedrijf landde op woensdag 5 mei voor het eerst (zonder ontploffing) een Starship. Kort na de landing kondigde CEO Elon Musk al aan dat het prototype mogelijk voor een tweede keer zou worden gelanceerd. Het doel van Starship en de Super Heavy Booster was altijd al volledige herbruikbaarheid. Intussen staat SN15 weer op het lanceringsplatform, maar het is nog niet bekend wanneer een eventuele tweede vlucht zal worden uitgevoerd. Bekijk de YouTubevideo van LabPadre hieronder voor een 24/7-livestream van het lanceringsplatform.

   

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie