More

  België wereldklasse in kwartfinale tegen Brazilië

  Advertentie

  -

  In hun kwartfinale tegen Brazilië op het WK in Rusland etaleerden de Duivels nogmaals hun topstatus. Snelle omschakelingen, straffe tactieken, sterke spelers: de Rode Duivels hadden het allemaal. Supporters van beide landen zaten de ganse match op het puntje van hun stoel, tot de zalige verlossing in de vorm van nationale geschiedschrijving. Hun evolutie over de laatste vier jaren is van onvoorstelbare omvang. Met een heuse 1-2 stoten de Belgen verdiend door naar de halve finale. Daar zullen ze het opnemen tegen Frankrijk, nog zo’n zwaargewicht.

  [getty src=”993011692″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]

  We werden al verwend met de match België-Japan, maar ook vrijdag serveerden de Rode Duivels tegen Brazilië ons een killermatch. Het was meteen goed vertrokken met enkele niet mis te verstane pogingen op het doel van Alisson Becker. En het ging snel. In minuut 13 was het al zover. Via een corner van Nacer Chadli ging het binnen met een schampschot op de schouder van Fernandinho. Een spijtige owngoal voor de Braziliaanse ploeg; een topstart voor België. Wat al een mooie eerste helft was, werd na dat eerste doelpunt alleen maar beter, want het Braziliaanse slagschip werd wakker. Het werd een entertainende strijd om de bal, met meer pogingen op beide doelen dan je op twee handen kunt tellen. Enkele prachtige snelle omschakelingen doorspekten het spel van de Duivels, met dank aan de blauwdrukken van bondscoach Roberto Martinez.

  [getty src=”992963014″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
  Hoekschop van Chadli via schouder Fernandinho 0-1 in kwartfinale tegen Brazilië

  Maarschalks van Martinez

  Een meesterlijke Martinez bedacht een effectief schaakspelletje dat de troeven van de ploeg deed schitteren. In balbezit speelden onze elf in een 3-4-3-opstelling, bij balverlies schoof in 3-3-4 een extra verdediger aan om de rangen te sluiten. Werken dat het deed. Martinez’ schalkse schakelscenario’s deden de Brazilianen strompelen en struikelen, met alle gevolgen van dien.

  Kevin De Bruyne schiet raak

  In minuut 31 mochten de Belgische supporters opnieuw juichen. Na een verijdelde corner van Neymar volgde een snelle strategische opbouw met passes tussen Marouane Fellaini, Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne – met een sterke Lukaku die er van pure, tomeloze inzet zowaar bij neerdook. Hij had werkelijk alles gegeven. De opmars eindigde bij Kevin De Bruyne, die – van buiten de 16 meter welteverstaan – een krachtige bal clean in het net schoot. Becker kon er niet bij en de Braziliaanse verdedigers konden er evenmin nog iets aan veranderen.

  [getty src=”992966660″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
  Kevin De Bruyne scoort 0-2 tegen Brazilië in omschakeling op WK in Rusland

  Een bang Brazilië, een blij België

  Het gemoed leek de Brazilianen nu echt in de schoenen te zakken. Zelfs sterspeler Neymar leek er niet gerust in. Verliezen met twee goals tegen was hen tot nog toe niet overkomen. En het was nog maar de eerste helft. Dat zou beloven voor de tweede helft. Ondanks verwoede, intensieve pogingen van de Brazilianen hielden de Belgen stand tot aan rust. De Belgische verdediging stond scherp en de ploeg kon opgelucht naar de kleedkamers, met een schouderklop van het Belgische vaderland.

  Brazilië slaat terug

  In de tweede helft zagen we een verfrist Brazilië. Tite had zijn spelers duidelijk opgepept. Waren ze in balbezit, ze lieten hem nog amper los. Stonden ze op de helft van de Duivels, ze gingen nog amper weg. Opnieuw verrichtte de verdediging van België hier bijwijlen wonderen, want op sommige straffe momenten was het verbazingwekkend dat ze erin slaagden het ballensalvo uit doel te houden. Speciale vermeldingen hier voor de ongenaakbare Duivels Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen en natuurlijk meesterkeeper Thibaut Courtois zelf, die zijn kracht als doelman meermaals tentoonspreidde. Becker en Courtois worden beiden getipt als transfer naar Real Madrid. Lonkt er na deze match een grotere kans voor Courtois?

   [getty src=”993008728″ width=”594″ height=”395″ tld=”be”]
  Vervanger Renato Augusto kopt 1-2 voor Brazilië tegen België in kwartfinale WK

  De Brazilianen zakten niet als een pudding in elkaar en bleven vechten. De sambaspelers deelden enkele bijna rake klappen uit en met 3 wissels in de tweede helft (’46: Firmino vervangt Willian, ’58: Costa vervangt Jesus, ’73: Augusto vervangt Paulinho) vochten ze onverschrokken verder. In minuut 76 haalden ze hun slag thuis. Een kopbal van sterke vervanger Renato Augusto doet een schot van Philippe Coutinho culmineren tussen de Belgische doelpalen. De Braziliaanse supporters schoten recht alsof ze al zo goed als gewonnen hadden. Het geloof was terug. Er was nog hoop, zo bleek. Nog 14 minuten te gaan. Alles kon nog. De spelers van beide ploegen bleven strijden, al begon de vermoeiing de Duivels af en toe zichtbaar parten te spelen. Zouden de Brazilianen nog een gelijkmaker scoren? Zelfs met hoekschoppen en vrije trappen gebeurde dat niet meer.

  Naar adem happen tijdens België-Brazilië

  De spanning, daarentegen, die bleef tot de laatste seconden, met twee uitstekende piekmomenten. In de slotminuut zette Neymar een gouden aanval in, maar die sterft een stalen dood door fantastisch geplaatste vingertoppen van wereldkeeper Courtois. Dat was de voorlaatste keer tijdens deze smakelijke match waarbij supporters werkelijk naar adem hapten. De laatste keer kwam er in de finale tien seconden, toen Kevin De Bruyne nog een corner mocht spelen. In extremis nog een derde doelpunt voor de Belgen? Nee, dat kwam er niet. Een knap Brazilië kan met opgeheven hoofd afscheid nemen.

  [getty src=”993050462″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
  Magische superkeeper Thibaut Courtois stopt gouden schot van Neymar met stalen vingers

  Fiere Belgen verslaan Brazilië

  Jammer van die laatste kans, maar de Belgen mogen fier zijn. Met deze match schrijven ze geschiedenis en dat doen ze op meer dan een vlak. (1) Deze wedstrijd gaat de boeken in als dé nieuwe referentiematch voor toekomstige generaties. (2) Ze klopten de ultieme voetbalploeg, Brazilië met de befaamde sambavoetballers. (3) Ze gaan door naar de halve finale van dit WK. Een halve finale op een WK, dat is van Mexico 1986 geleden.

  [getty src=”993052160″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
  De Belgen bereiken de halve finale en schrijven zo geschiedenis op het WK in Rusland

  Een evolutie van jewelste

  Brazilië kloppen, hadden ze dat vier jaar geleden tijdens het vorige WK gekund? Vermoedelijk zou dat toen een heel moeilijke match geweest zijn. Want waar ze vier jaar geleden al goed speelden, maar toch nog vaak op de tussenkomst van geluk moesten rekenen, zie je als toeschouwer dat hun spel nu nog maar heel weinig met geluk te maken heeft. De Rode Duivels spelen gewoon uitstekend. Sta er even bij stil. Ze konden kiezen om tactisch te verliezen tegen Engeland om zo in een zogenoemd makkelijkere tabel terecht te komen. Maar dat deden ze niet. Ze voetbalden en wonnen. Courtois had daarover duidelijke woorden: “Moeilijke weg, moeilijke weg… Er is maar één weg en die gaat naar de finale”. De wilskracht was voelbaar.

  Nadien klopten ze Japan. En hoe. Ze kwamen 0-2 achter, maar bewaarden de kalmte. Zo wonnen ze uiteindelijk nog met 3-2. Dat moet je kunnen. Vier jaar geleden zou het bij 0-2 achterstand heel lastig geweest zijn om zelfs maar één eer-reddende goal te scoren. Nu maken ze er gewoon drie in minder dan een halfuur.

  En in hun jongste match kwamen ze uit tegen het gevreesde Brazilië (de ploeg die Engeland wou vermijden om zo meer kans te maken om in de halve finale te staan). Brazilië, de sterploeg. En wat doen de Duivels? Ze lopen 0-2 uit in de eerste helft, krijgen een doelpunt tegen, maar houden stand en creëren zelfs nog kansen aan het Braziliaanse doel. Dat ze gestreden hebben zag je aan het einde van de tweede helft, waar de vermoeiing haar tol begon te eisen. Maar stand hielden ze.

  [getty src=”993005118″ width=”594″ height=”386″ tld=”be”]
  De oerdegelijke Belgen houden knap stand tegen Brazilië en hun sterspeler Neymar

  De evolutie die ze in slechts vier jaar doormaakten is onvoorstelbaar. Ze zijn erin geslaagd om België voor het eerst sinds 1986 – tot gisteren hét referentie-WK – naar de halve finale van een WK te loodsen. En laat ons eerlijk zijn: vier jaar geleden zou de overwinning daar geëindigd zijn. Dat was genoeg. Vier jaar later is dat niet langer genoeg. De Duivels willen meer. Ze zullen hun focus niet laten vertroebelen, maar het hoofd koel houden in de volgende twee matchen. Want dat is waar ze over praten: twee matchen. Eerst tegen Frankrijk. Dan de finale. TOUS ENSEMBLE!

  Rusland 2018 na Mexico 1986

  [getty src=”79653375″ width=”594″ height=”380″ tld=”be”]
  Na Mexico 1986 voegen de Rode Duivels op dinsdag 10 juli Rusland 2018 toe aan hun palmares van halve finales op een WK. Binnenkort een frisse foto voor in hun plakboek.

  Bekijk de halve finale België-Frankrijk dinsdag 10 juli om 20u op één.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer