More

  © Netflix

  REVIEW. ‘My Octopus Teacher’ toont hoe intiem de band met een wilde inktvis kan worden (★★★★)

  -

  Acht glibberige armen. Meer dan tweeduizend zuigknoppen die kunnen voelen, ruiken en proeven. De gewone octopus of octopus vulgaris is een mysterieus wezen die velen, incluis mezelf, liever niet tegenkomen. Toch observeerde de Zuid-Afrikaanse filmmaker Craig Foster een jaar lang een wilde inktvis in zijn doen en laten.

  Lijdend aan een burn-out en met zijn persoonlijk leven op een dieptepunt verlangde Foster naar de oceaan. Zonder duikfles dook hij de ijskoude oceaan nabij Kaapstad in om tot rust te komen in de donkerblauwe wereld. In een kelpwoud  komt hij een inktvis tegen, ineengerold en met een schild van schelpen rond hem. Bijna buitenaards, kwetsbaar, maar vooral hyperintelligent. Het is dat moment dat iets in Foster doet veranderen. Hij vindt een nieuwe energie en wordt opnieuw gedreven door nieuwsgierigheid. De plek waar hij tot rust kwam, wordt de plek waar hij opnieuw een camera meeneemt. Een band ontstaat en iedere dag gaat hij op zoek naar zijn donkerrode vriend.

  Wie Foster zou tegenkomen in de lokale Zuid-Afrikaanse pub en hem hoort vertellen over zijn intieme band met een inktvis, zou op z’n minst de wenkbrauwen fronsen. Niettegenstaande dat men voor minder eigenzinnige gedachten al in een isoleercel opgesloten werd. Toch heeft Foster het bij het rechte eind. Duik na duik wint hij het vertrouwen van een van de meest mysterieuze wezens van de oceaan. Eerst laat hij enkel een camera achter bij het dier, later benadert hij het steeds dichter. Tot de mens en de inktvis elkaar aanraken en de zuignappen zijn handen verkennen.

  © Netflix

  De filmmaker blijft daardoor, in tegenstelling tot andere documentaires niet op een afstand, maar wordt door de inktvis toegelaten in haar doen en laten. We zien hoe het wilde dier gracieus door de oceaan fladdert, hoe het zich tussen onderwaterplanten camoufleert en op enkele seconden van kleur kan veranderen. De inktvis is een fascinerend wezen dat door zijn zachte tentakels en gebrek aan evolutionaire bescherming enkel door zijn intelligentie weet te overleven.

  Die intelligentie laat het wilde dier toe om emoties te uiten. Zo speelt het dier met vissen, is het nieuwsgierig naar de mens die haar dag na dag bezoekt, maar schrikt het ook wanneer Foster een camera laat vallen. Dag na dag duikt Foster de wereld van de octopus in. Tot het moment dat hij afscheid moet nemen van de inktvis. Ze leiden namelijk een kort leven en sterven even na de paring. Het einde van een intense trip voor Foster, maar tegelijk ook een opluchting voor de man die een jaar lang vrienden was met een inktvis. Zijn persoonlijk leven zit weer op de rails. Hij duikt zelfs met zijn zoon de oceaan in, die op zijn beurt een babyinktvis ziet. ‘My Octopus Teacher’ is daardoor zoveel meer dan een observerende natuurdocumentaire, maar is vooral het intieme verhaal van Foster en die ene octopus.

  ‘My Octopus Teacher’ is te bekijken op Netflix.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Acht glibberige armen. Meer dan tweeduizend zuigknoppen die kunnen voelen, ruiken en proeven. De gewone octopus of octopus vulgaris is een mysterieus wezen die velen, incluis mezelf, liever niet tegenkomen. Toch observeerde de Zuid-Afrikaanse filmmaker Craig Foster een jaar lang een wilde inktvis in...REVIEW. ‘My Octopus Teacher’ toont hoe intiem de band met een wilde inktvis kan worden (★★★★)