The Queen of my Dreams behandelt heel veel thema’s tegelijk. Diaspora, generationeel trauma, religie en queer relaties passeren allemaal de revue. Het hart van de film is echter de soms moeilijke relatie tussen moeder en dochter. Dit is verre van een nieuw of uniek concept maar Fawzia Mirza geeft er in deze film haar eigen draai aan. Haar debutfilm ging in avant-première op het Filmfestival in Oostende.
Er zijn in totaal drie tijdlijnen. De film begint in het heden in Toronto 1999. Azra en haar vriendin kruipen samen in de zetel om haar favoriete Bollywoodfilm Aradhana te kijken. Ondertussen wordt ze opgebeld door haar ouders, die aan het pakken zijn voor een bezoek in Pakistan. Het gesprek is hartelijk, zeker tussen Azra en haar vader Hassan, maar ook duidelijk gespannen. Wat volgt is een reeks voicemails met updates over de trip van Hassan. Opeens is het echter haar moeder, Mariam die belt met het nieuws dat Hassan is overleden aan een hartaanval. In Pakistan wil Azra deelnemen aan de verschillende begrafenisrituelen maar botst steeds weer op de tradities van het land. Ook met haar moeder verloopt elk contact bruusk.
Dan springt de film terug naar het verleden. Karachi was in 1969 een andere plaats. En Mariam een helemaal andere persoon. Hier toont de film een heel andere versie van het land dan wat we zien door Azra’s ogen. Het Pakistan van de 1960s was immers veel liberaler dan tegenwoordig. Mariam is enig kind en dus wil haar moeder haar dichtbij houden. Maar dan wordt ze verliefd op Hassan, een dokter die in Schotland studeert en daarna naar Canada wil verhuizen. Dit betekent dat als Mariam haar eigen hart wil volgen, ze dat van haar moeder zal moeten breken.
De derde tijdlijn speelt zich af in 1989, wanneer de familie net naar Nova Scotia in Canada is verhuist. De hele familie moet wennen aan de omgeving en probeert vrienden te maken. In deze periode zijn Azra en Mariam enorm close maar slaat het noodlot toe. Hassan krijgt zijn eerste hartaanval en kort erna betrapt Mariam Azra als deze op het punt staat een meisje te kussen. Deze dubbele klap in combinatie met de herinnering aan haar moeder leidt Mariam terug naar religie. Ook de relatie met haar dochter verandert hierdoor volledig.
De meesterlijke openingsscène zet meteen de toon voor de rest van de film. Als kijker snap je meteen de onderlinge relaties tussen Azra en haar ouders die doorheen de rest van de film verder uitgewerkt en genuanceerd worden. De film zit vol herkenbare en soms pijnlijke momenten tussen moeder en dochter maar ook vol parallellen tussen de twee. Het verhaal springt voortdurend tussen heden en verleden en legt zo uit hoe Azra en vooral Mariam de personen geworden zijn die we in zien in 1999.
De meest opvallende parallel tussen Azra en Mariam is het feit dat ze worden gespeeld door dezelfde actrice. Dit is niet de meest subtiele manier om te tonen hoeveel deze 2 vrouwen in hun jeugd op elkaar leken maar het is zeer effectief. Dit werkt des te beter omdat actrice Amrit Kaur beide vrouwen hun eigen quirks en lichaamstaal geeft. Azra, die queer is en in Canada opgroeide, heeft bijvoorbeeld een heel andere zithouding dan Mariam. Ook de prachtige kostuums helpen enorm bij het tonen hoe beide vrouwen op hun eigen manier rebelleren en hun eigen weg zoeken. Het resultaat is een levendige en kleurrijke film die je een blik geeft in een Pakistan dat – vooral in het westen – niet genoeg getoond wordt. Daarnaast is de casting gimmick ook een van de vele verwijzingen naar de bollywoodklassieker Aradhana waarin Sharmila Tagore en Rajesh Khanna eveneens meerdere rollen vertolken.
Soms neemt The Queen of my Dreams ook wel een beetje teveel hooi op z’n vork door heel veel thema’s tegelijk te behandelen. Het komt er echter mee weg omdat het verhaal altijd terugkeert naar het hart, de relatie tussen Azra en Mariam. Bovendien is dit deel van het leven waarin 101 politieke en persoonlijke gebeurtenissen uit heden en verleden het persoonlijke leven blijven beïnvloeden.
Op het einde van de rit is dit een film over relaties, hoe deze zich vormen, ontwikkelen, gebroken worden maar ook hoe ze zich herstellen.