Sinds een aantal dagen kan je op Netflix kijken naar de verfilming van ‘Luckiest Girl Alive’ de mysterieroman van Jessica Knoll. Hollywood actrice Mila Kunis vertolkt er de rol van TifAni, een jonge vrouw die probeert haar traumatische schoolervaring van 20 jaar geleden te verwerken. Opgelet ons artikel bevat spoilers!
Personage TifAni lijkt alles voor elkaar te hebben. Ze is knap, heeft een succesvolle job en stapt binnenkort met haar verloofde Luke in het huwelijksbootje (het lijkt op de ingrediënten voor een typische romcom). Ani (zoals ze liever genoemd wordt) heeft echter al wat meegemaakt in haar middelbareschooltijd, waar ze schoolliep op een privéschool. Als een documentairemaker het verhaal van Ani wil vastleggen op camera wordt Ani geconfronteerd met de ‘schokkende gebeurtenis’, die ze als tiener meemaakte.
Wie? Wat? Hoe?
De film komt op gang en in het begin ben je niet goed mee wat er nu eigenlijk gebeurd is in het verleden. Is het nu een groepsverkrachting of een schietpartij? Ook de job van Ani wordt wat vaag besproken door de passages op haar kantoor, met haar ietwat rare baas Lolo. Ani is in de film heel erg bezig met haar status, ze wil bekendstaan als een gelukkige vrouw die een welverdiende job heeft en een perfecte verloofde. Al blijkt snel dat ze niet haar gehele ware aard aan haar man en de buitenwereld laat zien. Er is in het begin dan ook verwarring over wat Luke (haar verloofde) nu eigenlijk wel of niet weet wat er gebeurd is in haar verleden.
Ani heeft een voice-over in de film waardoor je ook haar gedachten ziet en hoort. Daarbij dus ook de flashbacks van haar leven op de privéschool, waar de jonge Ani (gespeeld door Chiara Aurelia) probeert vrienden te worden met verschillende kliekjes. Enerzijds heeft ze haar beste vriend Arthur en aan de andere kant het populaire groepje met; Hillary, Olivia, Peyton, Dean en Liam. In het begin is het vooral gissen naar die laatste drie, want wie is nu in godsnaam wie? Want jawel, de jongens lijken op elkaar (ze hebben alle drie lang haar en zijn ongeveer alle drie even groot).
Op een avond na het schoolbal komt Ani terecht op een feestje bij Dean thuis. Waar ze vervolgens verkracht wordt door zowel Liam als Dean. Ani koos ervoor geen klacht in te dienen en liet de gebeurtenis aan haar passeren. Tot grote ergernis van haar vriend Arthur die wil dat ze actie onderneemt. Al kom je er in de film niet achter hoe Arthur eigenlijk van de verkrachting afweet. De relatie die Ani heeft met haar vrienden op school blijft op elk moment in de film vaag beschreven. Je stelt je vragen zoals; hoe is ze bevriend geraakt met Arthur? Waar komt die Ben plots vandaan? Wie was nu haar boyfriend?
Terug in het heden besluit Ani toch deel te nemen aan de documentaire, waar ze blijkbaar een prominente rol in heeft. Wat later in de film blijkt dat niet de verkrachting maar wel een schietpartij in de Brentley School in 1999, het onderwerp is van de documentaire. Wie bleek er achter die schietpartij te zitten? Jawel, Arthur en Ben, de andere vrienden van Ani. Hoewel zij niet op de hoogte was van de schietpartij werd ze door Dean beschuldigd medeplichtig te zijn, nadat zij erbij was toen Arthur Dean neerschoot. Arthur gaf immers het pistool aan Ani, omdat hij wou dat zij eindelijk wraak zou nemen op haar verkrachter. Dat deed ze niet en ze stak Arthur neer met een mes, uit vrees voor haar eigen leven. Gevolg? Door Dean zijn versie van de feiten, werd Ani altijd beschuldigd en bekeken mensen haar als de moordenaar van haar overleden vrienden. Dean had dus het gerucht verspreid dat hij weigerde Ani’s vriendje te zijn nadat bleek dat ze met zijn vrienden sliep (dat eigenlijk een verkrachting was), en dat dat de reden was dat zij met Arthur en Ben de schietpartij had gepland. Ben jij nog mee? Juist, wij ook niet. Wij moesten zelf soms het beeld pauzeren om even de gegeven informatie tot ons te laten komen.
We besparen jullie het gehele verhaal inclusief de discussies met haar verloofde Luke, aangezien we van zulke scenes al genoeg getuige zijn in andere films. Ani wordt jaren later echter geconfronteerd met de volwassenen Dean, die ondertussen in een rolstoel zit. Hij heeft succes met zijn boek over hoe hij de schietpartij overleeft, maar daarbij een verdraaide werkelijkheid verteld van hoe de vork echt in de steel zit. Dus gaat Ani naar hem toe en laat hem door middel van een een-op-eengesprek bekennen dat hij haar wel degelijk verkracht heeft. Later blijkt dat Ani het gesprek heeft opgenomen (kon je natuurlijk wel denken), en haar eigen column met haar persoonlijk verhaal schrijft voor een magazine. Zo eindigt het verhaal uiteindelijk, ze trouwt niet met Luke en is een inspiratie voor vele andere vrouwen die ook slachtoffer waren van seksueel overschrijdend gedrag. Naar de gevolgen voor Dean blijft het echter gissen. Zoals je ook wel moet afleiden dat zowel Arthur als Ben (de schutters en vrienden van Ani) het drama niet overleefd hebben.
Onze conclusie
Conclusie? Het is een boeiende film, maar hier en daar steekt het toch wel tegen dat je over bepaalde personages en gebeurtenissen te weinig info hebt om het verhaal te begrijpen. Ergens moet je dus gewoon logisch redeneren. Wel zijn we onder de indruk van de sterke acteerprestaties van Mila Kunis, die normaal vooral te vinden is in romantische komedies. Dus eens de film kijken op Netflix kan zeker geen kwaad, maar verwacht geen Oscar-niveau.