More

  RECENSIE | ‘Squid Game’ op Netflix: Levensgevaarlijke kinderspellen met miljoenen op het spel (★★★★)

  © YOUNGKYU PARK / NETFLIX

  RECENSIE | ‘Squid Game’ op Netflix: Levensgevaarlijke kinderspellen met miljoenen op het spel (★★★★)

  -

  Ken je Alice in Borderland of Battle Royale (2000) nog? Netflix heeft zopas een soortgelijke serie uitgebracht die je zo snel mogelijk moet streamen.

  Neem The Hunger Games, Alice in Borderland en Snowpiercer tezamen en je krijgt de nieuwe Zuid-Koreaanse serie Squid Game. In de fictiereeks, in een regie van Hwang Dong-hyuk, volgen we 456 kandidaten die deelnemen aan een spel waar een gigantische hoofdprijs van 45.6 biljoen won (33 miljoen euro) op het spel staat. Wat ze niet weten is dat de schijnbaar simpele kinderspelletjes die ze hoeven te spelen, bij een overtreding van de regels, de dood tot gevolg hebben.

  Spoiler-alert: de tekst bevat spoilers.

  Zo zien we Seong Gi-hun (Lee Jung-jae), een man die bij zijn moeder inwoont en zich aan paardenraces en te grote hoeveelheden drank bezondigt. Wanneer hij achternagezeten wordt door zijn schuldeisers, bij niemand geld geleend krijgt en zijn moeders huishoudgeld bij een diefstal kwijtraakt, ziet hij een deelname aan het spel als zijn redding. Tot zijn grote verbazing ontmoet hij in de arena zijn jeugdvriend Cho Sang-woo (Park Hae-soo). Een schijnbaar rijke bankier die aan de universiteit van Seoul studeerde, maar in de problemen raakte wanneer hij geld van zijn cliënten stal.

  © NETFLIX

  Levensgevaarlijke 1-2-3-piano

  Wat volgt, is een geschift spel 1-2-3-piano. In een gigantische arena op een onbewoond eiland houdt een robot de kandidaten nauwlettend in de gaten, maar enkel diegenen die binnen de tijd over de rode streep aan de overkant geraken, gaan door naar de volgende ronde. Wat de kandidaten niet weten is dat iedereen die, bij het omdraaien van de robot, ietwat beweegt onverbiddelijk wordt neergeknald. Al snel breekt pure paniek uit en verandert het kinderspel in een strijd om leven en dood.

  Squid Game is een prachtige variant op andere kanjers uit het survivalgenre, zoals The Hunger Games en Alice in Borderland. In tegenstelling tot die andere series creëren de makers geen fantasiewereld, maar baseren ze zich op de kapitalistische maatschappij. Een vleugje Hunger Games of Snowpiercer wordt toegevoegd wanneer uiteindelijk blijkt dat het macabere spel als entertainment voor de rijken dient.

  © YOUNGKYU PARK / NETFLIX

  De iedereen-tegen-iedereen-mentaliteit in Squid Game creëert een heleboel spannende situaties. Toch stelt de serie niet teleur wat de uitdieping van de personages en zelfs vriendschappen tussen de personages betreft. Terwijl de personages initieel als losers, criminelen of bedriegers neergezet worden, krijgen we doorheen de reeks hun ware verhaal te zien. Het leidt ertoe dat uiteindelijk iedereen wel een reden heeft om het spel te winnen. Als kijker ga je gaandeweg verschillende personages de winst gunnen. Zo leren we onder meer Kang Sae-byeok (HoYeon Jung) kennen, een Noord-Koreaanse vrouw die met haar jonge broertje op een hereniging met haar familieleden in het buitenland hoopt. Ook de Pakistaanse migrant Abdul Ali (Anupam Tripathi) hoopt dankzij het spel Zuid-Korea te kunnen verlaten.

  Al blijven wel de spellen het meest entertainend om naar te kijken. Zo ligt het tempo in de tweede aflevering iets lager, vooral doordat de karakters uitgediept worden, maar van dan af gaat Squid Game als een speer vooruit.

  Bloederig & soms hysterisch

  Qua acteerprestaties lijkt het allemaal behoorlijk te zijn, enkel op bepaalde momenten klinkt en ziet het er soms ietwat overdreven hysterisch uit. Het Koreaans zorgt – net zoals Duitse of Spaanse series – niet voor een barrière. Wie niet van bloed houdt, is wel gewaarschuwd: zoals wel vaker in Aziatische series houden ze ook in Squid Game van flink bloederige scènes.

  Qua cinematografie en color grading doet de reeks bij momenten denken aan die andere Netflix-topper La casa de papel. Ook de rode pakken van het ‘spelpersoneel’ komen bekend voor. Bereid je voor op een spannende reeks die je geen minuut met rust laat. Squid Game heeft alles in huis voor een razend spannende streammarathon! Een erg sterke serie boordevol spanning, plot twists en emotionele momenten. Er is maar één boodschap: streamen maar.

  Check de trailer

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Ken je Alice in Borderland of Battle Royale (2000) nog? Netflix heeft zopas een soortgelijke serie uitgebracht die je zo snel mogelijk moet streamen. Neem The Hunger Games, Alice in Borderland en Snowpiercer tezamen en je krijgt de nieuwe Zuid-Koreaanse serie Squid Game. In de...RECENSIE | 'Squid Game' op Netflix: Levensgevaarlijke kinderspellen met miljoenen op het spel (★★★★)