More

  RECENSIE | ‘Only Friends’ op FFO: Ze doen hetgeen waar de media niet in slagen

  -

  Op maandag 29 februari ging Only Friends in première op het Filmfestival in Oostende. Wij mochten het volledige seizoen bingen en dat viel zowel bij ons, als bij de rest van de zaal ontzettend in de smaak. Wat we ervan vonden, ontdek je hier.

  Nina (Flo Windey), een studente seksuologie waar iedereen nog heel wat van kan leren, Ollie (Nathan Bouts), het schoolvoorbeeld van een spijbelende, meisjesverslindende student, Kas (Pepijn Vandelanotte), een jongen met een ongelofelijk goed hart die helaas niet overal zichzelf kan zijn en Jackie (Malique Fye), de queen of sassyness herself die haar geld verdient met het recenseren van seksspeeltjes. Deze vier personages vormen de basisingrediënten voor een gloednieuwe VTMGO-reeks. Voeg daar nog een niet zo geluidsdicht kot, een lekkende kraan en de tampons van een A-merk – al dan niet betaald met het kotgeld –  aan toe en je krijgt Only Friends.

  Een serie over vier kotgenoten die zich elk met hun eigen struggles een weg door het leven proberen te slaan. Goede en minder goede beslissingen, frustraties over het leven en elkaar, maar ook overwinningen en vriendschap komen aan bod.

  Flo Windey, StuBru-gezicht en bekend van eigen programma’s zoals Flowjob en FAQDA, mocht de rol van Nina voor haar rekening nemen. Het was haar eerste hoofdrol en met haar uitmuntend acteerwerk heeft ze getoond dat ze die meer dan waard was. Nathan Bouts kennen we onder andere als Jens in wtFOCK en Lucas in 2DEZIT. Ook Pepijn Vandelanotte speelde mee in 2DEZIT. Voor Malique Fye was Only Friends het eerste project waaraan ze meewerkte dat voor een zeer breed publiek te zien zal zijn.  

  De cast slaagt erin de serie een realistische dimensie te geven en laat dat nu precíes hetgene zijn wat het publiek wil zien. Er wordt naturel geacteerd wat er voor zorgt dat je je deel van de vriendengroep waant. Er zitten heel wat – misschien voor de ene al wat meer dan voor de andere – herkenbare momenten in de afleveringen waarmee vooral jongeren zich zullen kunnen identificeren.

  Daarnaast wordt geen onderwerp uit de weg gegaan. De media schuwen het steeds minder om moeilijke thema’s, zoals seksualiteit en gender, bespreekbaar te maken. Only Friends trekt die lijn door en kaart problemen aan waar nog geen enkele andere Vlaamse productie zich aan waagde. Door deze kwesties afwisselend impliciet en expliciet aan bod te laten komen, krijgt de serie enerzijds een maatschappelijke betekenis maar wordt deze toch gebracht in een luchtig jasje en met de nodige dosis humor. “De personages waar je het hardst om moet lachen, wil je als eerste op hun bek zien gaan”, vat regisseur Jaap van Veen samen. 

  Only friends zal in het najaar online te bekijken zijn via VTMGO. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie