More

  RECENSIE: ‘Jingle Jangle: a Christmas Journey’ Kerstmusical op Netflix (★★★★)

  © Netflix

  RECENSIE: ‘Jingle Jangle: a Christmas Journey’ Kerstmusical op Netflix (★★★★)

  -

  Twijfel je of het al tijd is om je kerstboom te zetten? Netflix vindt dat alvast een goed plan. Zij zijn al volledig in de kerststemming met meer en meer kerstfilms die er verschijnen. Op vrijdag 13 november was het de beurt aan ‘Jingle Jangle: a Christmas Journey’, een kerstmusical (!) geregisseerd door David E. Talbert met onder andere Forest Whitaker, Madalen Mills, Ricky Martin en Keegan-Michael Key in de hoofdrollen.

  Plot

  Jaren nadat de uitvinder Jeronicus (Justin Cornwell & Forest Whitaker) door zijn assistent (Miles Barrow & Keegan-Michael Key) bestolen wordt van zijn nieuwste uitvinding en hij in ruïne valt, krijgt hij terug hoop in het leven wanneer zijn inventieve kleindochter Journey (Madalen Mills) op bezoek komt. Jeronicus moet voor Kerstmis met een nieuwe, revolutionaire uitvinding komen om zijn winkel te redden. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot.

  Dit is natuurlijk geen super origineel plot, een oude man die zeer bitter over het leven is en door een jong kind, hier een kleindochter, terug de mooie kant van het leven ziet. Het is een element dat bijna net zoveel gebruikt wordt als een assistent die een uitvinding van zijn baas steelt. Hier in deze film krijg je dus twee clichés voor de prijs van één. Maar kunnen we dat de film kwalijk nemen? Ik denk het niet. Het blijft uiteraard een kerstfilm en daar zijn clichés wel te verwachten. Dat is misschien ook net wat de kerstfilms zo een interessant genre maakt.

  Madalen Mills als Journey Jangle en Forest Whitaker als Jeronicus Jangle / © Netflix

  Musical

  De plot is dan misschien niet het meest originele, maar dat wordt snel vergeven wanneer blijkt dat dit een musical is. Kerstmusicals zijn niet ongehoord, maar dagelijkse kost zijn ze zeker ook niet. Ik geef eerlijk toe dat ik wat schrik had voor de muziek in deze film. Met een plot dat, hoewel goed uitgewerkt, zeer cliché is, verwachtte ik net hetzelfde van de muziek. Maar, dat blijkt een ongegronde angst geweest te zijn. De muziek is formidabel. Elk lied is beter dan het vorige, telkens gezongen door stuk voor stuk geweldige stemmen.

  “No matter who you are, no matter what you do, the magic lives inside of you”

  Diversiteit

  Ik weet niet hoeveel kerstfilms jij kan opnoemen met een voornamelijk niet blanke cast, maar bij mij zijn dat er bitter weinig. ‘Jingle Jangle: a Christmas Journey’ wilt hier verandering in brengen. Hoewel de film een zeer diverse cast heeft, draait de film helemaal niet om etniciteit, de focus blijft op het kerstgevoel. Dit is een echte verfrissing, de personages hebben allemaal karaktertrekken die niets met hun achtergrond te maken hebben, die staat er helemaal los van.

  4 sterren

  De twee clichés in het plot even langs de kant geschoven, is dit echt een fantastische kerstfilm. De muziek zorgt ervoor dat je aandacht volledig bij de film blijft en de diverse cast geeft de film, die gezet is in een onbepaalde tijd in het verleden, een nieuwe twist. Het zou zo maar eens een kerstklassieker kunnen worden.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  De twee clichés in het plot even langs de kant geschoven, is dit echt een fantastische kerstfilm. Het zou zo maar eens een kerstklassieker kunnen worden.RECENSIE: 'Jingle Jangle: a Christmas Journey' Kerstmusical op Netflix (★★★★)