More

  RECENSIE. Dua Lipa’s ‘Studio 2054’ livestream: Disco Queen Dua wordt de volgende superster (★★★★)

  © Dua Lipa

  RECENSIE. Dua Lipa’s ‘Studio 2054’ livestream: Disco Queen Dua wordt de volgende superster (★★★★)

  -

  De Britse popkoningin Dua Lipa stelde vrijdagavond haar tweede plaat ‘Future Nostalgia’ live voor aan de wereld. We haalden onze – ondertussen roestig geworden, maar nog scherpe – concertpen boven en waagden ons aan ‘Studio 2054’.

  Ze had de meest ongelukkige release van het jaar. In volle coronacrisis besloot Dua Lipa om haar tweede plaat ‘Future Nostalgia’ niet op te bergen – het gecreëerde ‘momentum’ en een lek droegen daaraan bij – maar wel op de wereld los te laten. Het leverde haar weliswaar een handvol hits op, maar haar volledige arenatour viel in het water. In afwachting van betere tijden maakte ze dat vanavond goed met een exclusief, virtueel liveconcert.

  Een exclusief concert – wel ja exclusief voor wie een ticket kocht – die tickets waren trouwens heel betaalbaar, in tegenstelling tot de show van Billie Eilish. Vier uitzendingen zijn er over het weekend en de verschillende tijdzones verspreidt, de première was weggelegd voor Europa. Dua Lipa beloofde een feestje en dat werd het ook. De show werd uitgezonden vanuit een goedgevulde loods vol neonverlichting en allerlei andere disco geïnspireerde decorstukken.

  Disco queen Dua

  Een liveshow staat of valt met het geluid en wat waren we aangenaam verrast toen we hoorden dat Dua Lipa live zong. Live was echt live. Geen op voorhand ingezonden vocals van Lipa, die op beeld nagezongen werden, maar we hoorden gewoonweg haar sterke stem, weliswaar af en toe aangevuld met een flinke dosis backing vocals. 

  Hoewel critici in het verleden nog durfden te spotten met de soms klungelige danspassen van de Brits-Kosovaarse, was daar vrijdagavond niets van te merken. De Britse had overduidelijk enkele weken met haar dansbubbel in quarantaine gezeten, daardoor konden ze ook afstandsloos dansen. Dua leek wel de nieuwe disco queen.

  Naast Dua Lipa doken er nog een handvol gasten op tijdens de show. De eerste was FKA Twigs, zij zong samen met Dua een onuitgebrachte song. Die andere superster Miley Cyrus werd eerder ook aangekondigd voor de show, maar bleek uiteindelijk niet aanwezig. Het bleef bij het afspelen van de videoclip van ‘Prisoner’. Puur boerenbedrog. Al heeft dat uiteraard veel te maken met de huidige moeilijk omstandigheden om iemand over te vliegen. Onze eigenste Angèle was wel naar Londen afgezakt om samen met Dua ‘Fever’ te brengen. Ook Kylie Minogue en Sir Elton John waren te zien in ‘Studio 2054’. Al zagen we hem op een scherm aan het podium. Dat kan je hem niet kwalijk nemen, de legende is ondertussen ook al 73 jaar oud. Voor de nieuwsgierigen: hij bracht ‘Rocket Man’ vanachter zijn piano.

  Angèle en Dua Lipa / © Dua Lipa Studio 2054

  Al de hits van Dua Lipa passeerden de revue – en dat zijn er wel wat tegenwoordig – dat ging naadloos van ‘Levitating’ naar ‘Break My Heart’ tot ‘Don’t Start Now’. De heerlijke wereld van ‘Future Nostalgia’ klinkt live nog beter dan op de plaat. De groovy baslijnen die keer op keer terugkomen zorgden bij ons voor een extatische dans zonder einde.

  We zouden het bijna vergeten, maar Dua bracht in 2017 een excellent debuutalbum uit. Die hits konden vrijdagavond natuurlijk ook niet ontbreken. Het merendeel van de songs werd bovendien vergezeld van nostalgische samples en sounds. Zo hoorden we op de intro van ‘Hallucinate’, ‘I Love You So’ van Cassius en in de outro van ‘Don’t Start Now’ verraste de band met ‘Hung Up’ van Madonna.

  Hybride rauwe concertstream en concertfilm

  Visueel was het ook een spektakel. Het decor was geïnspireerd op de legendarische Studio 54. Zo zagen we een dansruimte vol neonverlichting, die werd trouwens op ‘Cool’ omgetoverd tot een rollerdisco. Angèle en Dua Lipa dansten dan weer in een diva-achtige kleedkamer en er was een moderne clubsetting waar ‘One Kiss’ te horen was. Het zag er allemaal afgelikt uit. De show was dan ook een hybride tussen een rauwe concertstream en een filmische concertfilm. Waar het bij momenten veel weg had van een live videoclip, was het op andere momenten een goed ingestudeerde arenashow.

  Al heeft een livestream natuurlijk ook nadelen. Neem nu de performance van ‘Physical’. In normale omstandigheden wordt de song luidkeels meegezongen in een stampvolle arena, waardoor de vocals van Dua Lipa amper te horen zouden zijn. Nu, met een hoofdtelefoon op, kwam alles loepzuiver binnen en werd de song duidelijk gedragen door de backing vocals. Noem het details.

  Zouden livestreams nu een blijver zijn? Geef toe, u mist dat gemorste gerstenat, die schreeuwende tieners of die lastige confettisnippers – die dagenlang tot vervelends toe blijven opduiken – toch niet? Godverdomme, wij wel. Nog een jaartje tot we ze – hopelijk – in levende lijve kunnen bewonderen in het Sportpaleis. Ze staat er op 1 oktober 2021. Deze vrouw wordt de volgende superster, het moment waarop is gewoonweg even verschoven.

  Hop. De concertpen gaat weer in de kast. Adios!

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie