More

  RECENSIE | ‘De Slag om de Schelde’ op Netflix: een hartverscheurende voorstelling van de Tweede Wereldoorlog (★★★★)

  © Netflix

  RECENSIE | ‘De Slag om de Schelde’ op Netflix: een hartverscheurende voorstelling van de Tweede Wereldoorlog (★★★★)

  -

  Gloednieuw op Netflix, maar eerder al te zien in de Nederlandse bioscoop, is De Slag om de Schelde. Het is een hartverscheurend oorlogsdrama rond drie personages.

  Spoiler-alert: Dit artikel bevat spoilers.

  De Slag om de Schelde speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van een onderbelichte, maar enorm belangrijke veldslag. In de film volgen we afwisselend drie personages. Enerzijds het verhaal van het Nederlandse meisje Teuntje (Susan Radder), dat in het gebied rond de Schelde woont. Anderzijds een Britse soldaat (Jamie Flatters) en een Nederlandse militair die aan Duitse zijde vecht (Gijs Blom).

  Vanaf de aanvang van de film wordt er dan ook gewisseld tussen de drie verhaallijnen. Het creëert een zekere verwarring en chaos, wat dan ook weer goed de situatie van de oorlog portretteert. Zo zien we hoe de broer van Teuntje foto’s maakt van de Duitsers. Hij gooit een steen door de voorruit van een Duitse auto, waardoor de chauffeur de controle over het stuur verliest en overlijdt. Teuntje voelt de bui al hangen en probeert haar broer tegen Duitse represailles te beschermen.

  © Netflix

  Langs de andere kant volgen we het verhaal van soldaat Marinus, die overgelopen is en vecht bij het Duitse leger. We zien hoe hij het leven in de loopgraven meemaakt en later in het militair hospitaal belandt. Tenslotte volgen we ook het verhaal van de Engelse soldaat William.

  Regisseur Matthijs van Heijningen jr. koos ervoor om de personages in hun eigen taal te laten spreken. Je hoort dan ook drie verschillende talen, wat een absolute meerwaarde is voor het verhaal en bijdraagt aan het realisme. Wat ons ook wel opviel is dat de acteurs in de film niet altijd even verstaanbaar zijn. Ze mompelen vaak, maar gelukkig heb je daar ondertiteling voor.

  Indrukwekkende explosies en gruwelijke slagvelden

  Wij vonden dat de film in het begin nogal traag op gang kwam. De film begint met een soort schematische voorstelling van de oorlog. Daarna zie je minutenlang beelden waarin niet echt gesproken wordt. Je zag Duitsers schieten en burgers in paniek, maar de echte verhaallijn werd ons pas later duidelijk. Mogelijk doet dat ongeduldige streamers afhaken – wat zonde zou zijn voor zo’n sterke prent.

  De Slag om de Schelde sleurt je van het ene in het andere drama, zonder een seconde rust. De film is hartverscheurend van het begin tot het einde. Ook de beelden dragen hieraan bij. De indrukwekkende explosies en gruwelijke slagvelden laten niets meer aan de verbeelding over. De situatie van de oorlog werd perfect in beeld gebracht door de makers van de film. Voor ons voelde het alsof we middenin in oorlogstafereel waren belandt.

  De Slag om de Schelde is een sterk oorlogsdrama. Zeker voor iedereen die geïnteresseerd is in de oorlog en houdt van actievolle films. Vanaf 15 oktober te bekijken op Netflix.

  Check de trailer

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Gloednieuw op Netflix, maar eerder al te zien in de Nederlandse bioscoop, is De Slag om de Schelde. Het is een hartverscheurend oorlogsdrama rond drie personages. Spoiler-alert: Dit artikel bevat spoilers. De Slag om de Schelde speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van een...RECENSIE | 'De Slag om de Schelde' op Netflix: een hartverscheurende voorstelling van de Tweede Wereldoorlog (★★★★)